Uusimmat

Gore ja gritteriä, scifiä ja Lynchiä – Ennakkokatselussa kuusi Night Visionsin elokuvaa huippufestivaalin ohjelmistosta

14.11.2022 09:32 Muropaketin toimitus

Night Visions

Night Visions -festivaali järjestetään Helsingissä taas tällä viikolla. Helsingin Kinopalatsissa esitetään 16.-20. marraskuuta yli 40 pitkää elokuvaa. Muropaketin elokuvatoimitus katsoi niistä ennakkoon kuusi.

Alla Night Visionsin elokuvia mutustelevat Muropaketin toimittajat Helinä Laajalahti, Aki Lehti, Tuukka Hämäläinen ja Tatu Junni.

Night Visions – Maximum Halloween 3022:n kaikki elokuvat löytyvät tapahtuman kotisivuilta.

Night Visions

1. THE HARBINGER (USA, 2022)

Andy Mittonin ohjaama The Harbinger on kirjaimellisesti painajaismainen korona-ajan elokuva. Se luottaa säikyttelyjen sijaan klaustrofobiseen, psykologiseen kauhuun, ja upottaa hahmonsa niin syvälle uneen, ettei katsojakaan enää tiedä, missä vaiheessa uni loppuu ja todellisuus alkaa.

Isänsä ja veljensä kanssa koronakuplassa asustava Monique (Gabby Beans) saa elokuvassa yllättävän puhelinsoiton vanhalta ystävältään, joka on alkanut nähdä painajaisia, joista ei herää moneen päivään, ja kaipaa siksi apua. Rajoituksia uhmaten Monique ajaa kaupunkiin, missä joutuu saman unihirviön ansaan.

Pahimpien koronarajoitusten aikaan sijoittuva elokuva yhdistelee oivallisesti korona-ajan ahdistusta, eristäytymisen synnyttämää vainoharhaisuutta ja pelkoa siitä, että joutuu kokonaan unohduksiin. Unen voima – jonka itsekin koemme joka yö – jättää jälkeensä häiriinnyttävän olon. (HL)

Esitysajat: Ke 16.11. klo 17.20 ja la 19.11. klo 20.45.

2. SISSY (AUSTRALIA, 2022)

Australilainen Sissy on ovela sekoitus gorea ja glitteriä. Hannah Barlow’n ja Kane Senesin ensimmäinen yhteinen ohjaus kertoo suosittuna influensserina toimivasta Ceciliasta (roolissaan mainion kaksinaamainen Aisha Dee), joka sattumalta törmää lapsuutensa aikaiseen bestikseen (Barlow) ja saa kutsun tämän polttareihin.

Sissyn tarinaa vie eteenpäin läheisen ystävyyden ja omistushaluisen pakkomielteen välinen, veteen piirretty viiva. Polttareissa menneisyyden kaunat lapsuudesta kiusaamisineen alkavat palautua, mikä johtaa paikoin yllättäviinkin verikekkereihin.

Sissy kritisoi tarkkanäköisesti sosiaalista mediaa sekä sen ja siinä työskentelevien vaikuttajien merkitystä, ja tarjoaa siihen samalla uudenlaisen näkökulman todellisen rakkauden kohteena. Elokuvan maailma on ironista kimallusta, mutta tekijät eivät myöskään unohda tekevänsä hurmeisen goreista kauhuelokuvaa. Sissy myös onnistuu useaan otteeseen vääntämään katsojan naaman virneeseen. (HL)

Esitysajat: La 19.11. klo 00.35.

3. SOMETHING IN THE DIRT (USA 2022)

Ohjaajakaksikko Justin Bensonin ja Aaron Moorheadin aivot nyrjäyttävät pikkubudjetin tieteis- ja kauhuelokuvat ovat olleet järjestään loistavia. Suurelle yleisölle Marvelin Moon Knight -sarjan ohjaajina tutuksi tulleiden miesten edellisen Synchronic-elokuvan budjetti oli hieman aiempaa suurempi. Nyt kaksikko palaa viidennellä Something in the Dirt -elokuvalla juurilleen.

Tieteissatiiri on kirjaimellisesti kaveriporukan kesken koronapandemian aikana tehty teos. Pseudodokumentti leijuu kaksikolle tuttuun tyyliin täysin omissa sfääreissään. Scifileffa myös naurattaa ja kommentoi maailman viime vuosien tilaa onnistuneesti.

Ohjaaja-käsikirjoittajat näyttelevät myös elokuvansa pääosat. Naapurukset John (Moorhead) ja Levi (Benson) ovat tyhjäntoimittajia, jotka näkevät jotain yliluonnollista. Tapahtuma täytyy tietysti saada kuvattua, sillä Netflix ostaa dokumentin aivan taatusti.

Scifileffa lätkii yhteen pandemia-ajan ongelmia salaliittoteorioista yksinäisyyteen. Something in the Dirt näyttää viihdyttävän vinksahtaneesti ja fiksusti sen, kuinka helposti ihmiset sekoavat hölynpölyyn neljän seinän sisään lukittautuneina. (AL)

Esitysajat: Ke 16.11. klo 19.26 ja la 19.11 klo 13.30.

4. PIGGY (ESPANJA / RANSKA, 2022)

Käsikirjoittaja-ohjaaja Carlota Peredan Piggy-debyyttielokuva pohjautuu hänen saman nimiseen vuoden 2018 lyhäriinsä. Laura Galán palaa ylipainoisen Saran rooliin, jota pikkukylän muut nuoret kiusaavat armotta. Uimapaikalla tapahtuneen nöyryytyksen jälkeen kiusaajat siepataan. Sara todistaa tapahtuman, eikä auta uhreja.

Lyhäri loppui tähän, mutta täyspitkä sukeltaa syvemmälle tuoden yhteen ylipainoisen tytön ja tätä kohtaan sympatiaa kokevan sarjamurhaajan. Piggy on kostofantasiakauhua vain lähtöasetelmaltaan. Pereda esittelee Saran perheen ja kylän muiden asukkaiden kautta tytön kokemat kauheudet. Katsoja on täysin valmis hyväksymään Saran koston kiusaajilleen, mutta ohjaaja ei tyydy suoraviivaisen helppoihin ratkaisuihin.

Pääosanesittäjä Laura Galán kantaa harteillaan näppärää kauhudraamaa, joka ei suostu pysymään odotetuissa raameissa. Genrerajoja rikkova Piggy tarjoaa useamman yllätyksen jopa kaiken nähneelle genre-elokuvan fanille. (AL)

Esitysajat: Ke 16.11. klo 15.25 ja pe 18.11. klo 19.25.

5. DEADSTREAM (USA, 2022)

Shawn (Joseph Winter) on hölmöjä haasteita tekevä striimeri, joka on joutunut kohun keskelle asiattomien juttujensa takia. Shawn kohtaa striimeissään erilaisia pelkojaan, ja voittaakseen yleisönsä (ja toimeentulonsa) takaisin hän päättää viettää yhden yön tunnetussa kummitustalossa. Ja kuten arvata saattaa, ei tyypin comeback-striimi mene aivan suunnitelmien mukaisesti.

Joseph ja Vanessa Winterin ohjaama pikkubudjetin kauhukomedia Deadstream on yllättävän viihdyttävää sekoilua. Koko homma pysyy kasassa näppärän käsikirjoituksen ja Joseph Winterin totaalisen heittäytymisen ansiosta. Leffa on melkeinpä yhden miehen show, joka on kuvattu niin kekseliäästi kuin live-striimin suinkin voisi tosimaailmassa suunnitella.

Deadstream ei lopulta ole mikään mestariteos, ja muutamat elokuvantekijöiden ratkaisut jäävät kaihertamaan. Se on kuitenkin erittäin hauska leffa, joka osaa nauraa itselleen vähintään yhtä paljon kuin säikytellä katsojaa. (TH)

Esitysajat: Pe 18.11. klo 23.10 ja su 20.11. klo 06.45.

6. LYNCH / OZ (USA, 2022)

Night Visionsin vieraille jo tutuksi tulleen dokumentaristi Alexandre O. Phillippen tuorein teos on David Lynchin uraa luotaava Lynch / Oz.

Tänä vuonna valmistunut dokumentti rakentaa siltoja Lynchin elokuvien ja Victor Flemingin Ihmemaa Ozin (1939) välille. Vaikka Lynchin lähinnä Twin Peaksista tietävän katsojan ensireaktio voi olla, ettei Flemingin ja Lynchin välillä voi olla mitään yhtäläisyyksiä, osoittaa Phillippe asioiden olevan täysin toisella tolalla. Lynchin työt ovat alusta asti olleet täynnä viittauksia Oziin, ja tähän joukkoon voi laskea Twin Peaksin (1990-1991, 2017) lisäksi niinkin odottamattomat teokset kuin Blue Velvet – ja sinisempi oli yö (1986) ja Wild At Heart – villi sydän (1990).

Lynch/Oz on kutkuttava kokonaisuus, jonka jälkeen tekee mieli mennä heti katsomaan dokumentissa käsitellyt elokuvat uudelleen – harmi vain, että Lynchin töitä ei kovin hyvin suoratoistopalveluista löydy – ja esimerkiksi The Straight Storya (1999) ei ole saatavilla digitaalisesti Suomessa laisinkaan. Katselulistalle kannattaa ottaa myös Alexandre O. Phillippen aikaisemmista dokumenteista ainakin Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist (2019), Memories: The Origins of Alien (2019), 78/52 – Psykon salaisuudet (2017) ja The People vs. George Lucas (2010), jos ne jostain käsiinsä saa.

Parhaillaan ohjaajan työlistalla on dokumentti Star Trek -legenda William Shatnerista, mikä kuulostaa erinomaisen lupaavalta. (TJ)

Esitysajat: To 17.11. klo 15.20 ja pe 18.11. klo 17.15.