Uusimmat

Guillermo del Toron elokuvaa odotellessa: Uusi Lovecraft-kirja esittelee, miten upealta At the Mountains of Madness voisi näyttää valkokankaalla

16.02.2022 13:31 Tatu Junni

At the Mountain of Madness

At the Mountains of Madness -elokuva saattaa tulla Netflixiin aikanaan, mutta H. P. Lovecraftin villit visiot on puettu vaikuttaviksi kuviksi jo nyt.

Vuonna 1936 ilmestynyt At the Mountains of Madness eli Hulluuden vuorilla on yksi kauhukirjailija H. P. Lovecraftin klassisimmista tarinoista. Sen käsittelemiä teemoja on kierrätetty elokuvissa esimerkiksi Ridley Scottin Prometheuksessa (2012). Omaksi elokuvakseen ei Hulluuden vuorilla ole kuitenkaan kääntynyt.

Ei vaikka yritys on ollut kova.

Heinäkuussa 2010 uutisoitiin, että Hellboysta ja Pan’s Labyrinthistä tuttu Guillermo del Toro ohjaisi At the Mountains of Madness -elokuvan, jonka tuottajana toimisi itse James Cameron. Parivaljakko kuulosti täydelliseltä: del Toro on kummajaisten ja villien visuaalisten visioiden erikoismies, Cameron taas taitaa jättibudjettien tehoste-elokuvat ja niiden markkinoinnin.

Lovecraft-fanien intoa laskettiin hieman kuukautta myöhemmin, kun Tom Cruisen huhuttiin olevan ensisijainen ehdokas tarinan pääosaan. Toisaalta asiassa nähtiin valoisakin puoli: ehkä Cruisen kaltainen iso tähti takaisi, että elokuva todellakin toteutuisi.

Valitettavasti näin ei kuitenkaan lopulta käynyt.

Guillermo del Toro

Keväällä 2011 Guillermo del Torolle ilmoitettiin, ettei studio enää uskonut At the Mountains of Madnessin menestykseen. Vuosien suunnittelut ja kuukausien esituotanto valuivat hukkaan. Uutinen tuli täytenä yllätyksenä elokuvan tekijöille, sillä Universal-studio oli ollut innoissaan esitetyistä suunnitelmista ja budjetistakin oltiin päästy sopuun. Myöhemmin Guillermo del Toro kertoi studion pitäneen tekijöiden vaatimaa R-ikärajaa liian ongelmallisena. Elettiinhän aikaa ennen Deadpoolin (2016) ja Jokerin (2019) kaltaisia ”aikuiskatsojien hittejä”.

At the Mountain of Madness hautautui fanien harmiksi vuosiksi. Pieni toivo elokuvan toteutumisesta syttyi viime joulukuussa, kun Guillermo del Toro solmi kattavan sisällöntuotantosopimuksen Netflixin kanssa. ”Teepä villi arvaus siitä, mikä oli ensimmäinen [Netflixille] esittelemäni projekti. Kävin läpi komeroni ja löysin Monte Criston ja At the Mountains of Madnessin. Ne olivat kaksi ensimmäistä, mitä esittelin heille”, del Toro kertoi haastattelussaan.

Sen koommin aiheesta ei ole kuulunut lisää, mikä ei sinänsä ole ollut yllätys. Del Torolla on kuuluisasti aina monta rautaa tulessa, eikä At the Mountains of Madness välttämättä Netflixiä kiinnosta, ainakaan heti yhteistyön alussa.

Mutta toivoa on, pitkästä aikaa.

“Voin nyt suunnitella jotain esoteerisempaa, oudompaa, pienempää ja palata joihinkin sellaisiin kohtauksiin, mitkä tuolloin jäivät pois”, del Toro visioi.

At the Mountain of Madness

Elokuvahankkeen mahdollista etenemistä vartoessa H. P. Lovecraftin ystävien ei kannata pyöritellä peukaloitaan kinopalatsien ovilla, vaan suunnata kirjakauppaan. Joulun alla nimittäin julkaistiin toinen ja viimeinen osa At the Mountains of Madnessin kuvitetusta painoksesta (Free League, 2020 ja 2021). François Barangerin upeat taideteokset antavat erinomaisella tavalla vihiä siitä, miltä Lovecraftin arktinen kauhutarina voisi valkokankaalla näyttää.

Baranger ei ollut aikoinaan mukana kehittelemässä Guillermo del Toron elokuvaversiota, mutta olisi hyvin voinut olla: hän on tehnyt konseptitaidetta Harry Potterin, The Clash of the Titansin ja Beauty and the Beastin kaltaisiin isoihin Hollywood-tuotantoihin sekä myös videopeleihin (Heavy Rain, Beyond: Two Souls).

Kiitellyn taiteilijan mielikuvitusta kutkuttavat kuvitukset pääsevät isokokoisten kirjojen (262 x 350 mm) sivuilla oikeuksiinsa, ja kannustavat lukemaan niitäkin, joille Lovecraftin tarina on ennestään tuttu. Upeimpia ovat tietenkin koko aukeaman haukkaavat kuvat, joista jokainen olisi ihan valmis kehyksiin ja seinälle.

Kovakantiset At the Mountains of Madness -kirjat maksavat noin 30 euroa kappaleelta. Niiden saatavuus kotimaisista verkkokaupoista on kiitettävän hyvä, eli tullausmaksujen kanssa ei ole pakko alkaa puljata, ellei erikseen halua.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat