Uusimmat

Haastattelu Batman-ohjaaja Pekka Paalanen tietää, kuinka Helsinki muutetaan Gotham Cityksi

05.06.2013 12:11 Tatu Junni

Crime Alley

Batmanista on nähty vuosikymmenten saatossa monenlaisia tulkintoja, mutta suomalaista Lepakkomiestä ei olla vielä päästy todistamaan. Pian tämäkin epäkohta on korjattu. Pekka Paalanen ohjaamassa Crime Alley -elokuvassa eläköitynyt Batman palaa toimintaan.

Crime Alley on ei-kaupallinen Batman-aiheinen lyhytelokuva. Sen tuotantotiimi koostuu 30 alan ammattilaisesta. Näyttelijäkaarti on värikäs ja monipuolinen: rooleissa nähdään suomalaisille jo entuudestaan tuttuja kasvoja kuten Mikko Vihma (Helsingin Kaupunginteatteri), Anna Easteden (Wipeout Suomi, Haarautuvan Rakkauden Talo), Juha-Pekka Mikkola (Salatut elämät) ja Alisa Ranta-aho (Miss Helsinki) sekä aivan uusia ulkomaisia tuttavuuksia.

Crime Alleyn kesto on noin puoli tuntia ja sen kantaesitys nähdään ensi syksynä. Ennen elokuvan verkkojulkaisua sitä tullaan esittämään kotimaisilla ja ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla.

Batman-lyhärin ohjaaja Pekka Paalanen on helsinkiläinen elokuvantekijä, joka on lähtöisin Porvoosta. Hän on valmistunut ohjaajaksi Arcadan ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Paalasen aiempia töitä ovat mm. lyhytelokuvat Moonstone sekä Pitkä Tie – The Long Road. Esikoispitkä odottaa vielä valmistumista. Ensin on Batmanin ja Crime Alleyn vuoro.

Crimey Alley

Montako tuoppia oli nautittu, kun ajatus Crime Alleysta syntyi ja miten homma eteni idean saamisen jälkeen?

– Yksi iso, huurteinen limppari. Jäillä. Crime Alley oli yksi paristakin elokuvaideasta, jotka etenivät konseptista toimivaan käsikirjoitukseen. Kehitteillä oli mm. Arpi; kokopitkä, suomenkielinen rikosdraama, jonka tapahtumat sijoittuvat moottoripyöräjengien maailmaan. Lyhyessä elokuvassa on vaikea kertoa selkeää, hahmopainotteista tarinaa, jossa on myös juoni, koska aika loppuu kesken. Siksi monet lyhytelokuvat jäävät harmillisen abstrakteiksi, pinnallisiksi tai vain suoraviivaisiksi toimintapläjäyksiksi. Meillä oli tarkoituksena tehdä selkeä, hahmopohjainen draama, joka ei vaadi tulkintaa. Batmanilla on juurensa syvällä ihmiskunnan tietoisuudessa, joten lähtökohta hahmosta oli jo valmis.

Aluksi oli idea fanielokuvasta – olimme tehneet aiemmin Moonstone-lyhytelokuvan, joka oli kunnianosoitus mm. Indiana Jones -elokuville ja Tomb Raider -peleille – ja siitä se lähti. Ensiksi tutustuin uudestaan klassisiin Batman-tarinoihin (Knightfall, Dark Knight Returns, etc.) ja muutamaan uuteenkin tarinaan (mm. Kevin Smithin Cacophony ja Brubaker/Ruckan Gotham Central). Sitten alkoi käsikirjoituksen työstäminen. Käsikirjoitus oli valmiina 2010, ja sitten alkoi työryhmän, rekvisiitan ja rahan kokoaminen. Kolme vuotta myöhemmin, tässä ollaan.

YouTubesta löytyy jos jonkinlaista fanifilmiä. Kuinka paljon katsoit muiden tuotoksia ennen oman projektinne aloittamista?

– Muutama tuli katsottua, mutta Batman: Dead End lienee tunnetuin ja parhaiten mieleen jäänyt. Myös ranskankielinen Ashes to Ashes kiinnosti. Katson mielelläni muiden tuotoksia ja fanitan niitä ihan siinä missä kaikki muutkin!

Crimey Alley

Crime Alleyssa Batman palaa eläkkeeltä takaisin toimintaan. Samaa ideaa on kierrätetty niin Frank Millerin Yön ritari -sarjakuvassa kuin Christopher Nolanin Yön ritarin paluu -elokuvassa. Mitä uutta teillä on tarjota tähän keitokseen?

– Käsikirjoitusta kehitellessä palasi mieleen muistini syvistä koukeroista maininta, että miten tarina voi olla mielenkiintoisimmillaan, kun se on aluillaan tai lopuillaan. Valitsin vaihtoehdoista minulle mielenkiintoisimman ja ehkä myös surullisimman. Vanhan, aikansa eläneen sankarin paluu taistoon on vanha käsite, joka on nähty monessakin tarinassa, esim. Clint Eastwoodin Armoton-elokuvassa. Itse olen vanhemman, kokeneemman Batmanin fani; ikä ja arvet tuovat syvyyttä. Yön ritari -trilogia on mahtava eepos ja ilman Nolanin teosta tuskin Crime Alley -elokuva olisi olemassa siinä muodossa missä se nyt on. Ison luokan tuotannoissa liikkuu iso raha, jolloin tarinankerronnallisiin riskeihin ei ole varaa.

Pienissä tuotannoissa taas raha on tiukilla, mutta mahdollisuuksia luoviin riskeihin on enemmän. Emme kilpaile Hollywood-jätin kanssa; pyrimme tekemään omaa elokuvaa, ei parempaa. Paljastamatta liikaa elokuvan juonesta, aiomme viedä Bruce Waynen tarinan Batmanina päätökseen tavalla, joka voi olla joillekin ennalta arvaamaton.

Kuinka paljon elokuvasta on vielä tässä vaiheessa kuvaamatta? Mihin päin loput kuvaukset sijoittuvat ja vieläkö halukkailla on mahdollista päästä avustamaan hommassa?

– Tätä kirjoittaessa valmistaudumme kuvaamaan Helsingin Merihaassa. Edessä on vielä pari kuvauspäivää. Elikä kuvauksiin ei varmaankaan ennätä – vaikka kaikki olisivatkin tervetulleita – mutta jälkituotanto ja markkinointi tuovat omat haasteensa. Ja vaikka ei itse paikan päälle pääsisikään auttamaan, voi toki käydä tukemassa projektia Indiegogo:ssa.

Crimey Alley

Mikä on ollut haastavinta Helsingin muokkaamisessa Gotham Cityksi?

– Paikkoja löytyy, jos vain etsii ja käyttää mielikuvitustaan! Haastavinta on ollut saada henkilöt ja järjestöt sisäistämään tuotannon matalan budjetin, projektin hauskuuden ja talkoohengen. Onneksi kuvausryhmää auttaneet henkilöt ja järjestöt ovat olleet avomielisiä ja tukevia; maailma on parempi paikka, koska he ovat olemassa.

Miten paljon Crime Alleyssa nähdään digitaalisia erikoistehosteita?

– Varsin vähän. Suosin tuotannoissa käytännöllisiä ratkaisuja, aina kun vain mahdollista. Falskia tehostetta toimii vähän paremmin falski kumihirviö, koska kumihirviö on fyysisesti läsnä kuvauksissa. Mutta elämme digitaalista aikaa, jonka hyödyistä en kieltäydy! Siksi esimerkiksi Batmanin holografinen radioskanneri on falski digitaalinen erikoistehoste.

Mistä Batman-asunne on peräisin? Entä millaisessa asussa Kissanaista esittävä Alisa Ranta-aho nähdään?

– Batmanin asu on tilattu yhdysvaltalaiselta firmalta, joka valmistaa lisenssillä elokuvien asuista moottoripyöräpukuja, tosin olisimme mielellään hakeneet asua lähempääkin. Alisan voi nähdä Kissanaisen asussa mm. kotisivujemme ja Facebook-sivumme kautta.

Crimey Alley

Möriseekö Mikko Vihma Christian Balen tapaan vai millainen ääni Crime Alleyn Batmanilla on?

– Halusin elokuvaan englanniksi äidikieltä puhuvia näyttelijöitä; siksi rooleissa nähdää mm. Chris Killik ja Richard Colvin. Mikko teki hahmolla erinomaisen fyysinen suorituksen; näytteleminen on muutakin kuin vain replikointi. Batmanin vuorosanat jälkiäänitetään, jolloin äänessä on englannikielinen näyttelijä. Ehdolla on muutama loistava näyttelijä, rapakonkin takaa, joten rooli on toistakseksi vielä täyttämättä. Batman on mielestäni harvasanainen mies – hyvin suomalainen piirre – mutta kun hän puhuu, kuulostaa hän minun mielessäni enemmän Kevin Conroylta kuin Balelta.

Miten perehtynyt olet Batmanin sarjakuvauraan? Mitkä ovat suosikkitarinasi?

– Synnyin alunperin Luulajassa, Ruotsissa ja perheeni muutti lapsuusvuosina jonkin verran, joten sarjakuvilla oli taipumus kadota. Suomeen muuttaessa – vaikka taustaltani olen suomalais-unkarilainen – piti opetella uusi kieli ja sarjakuvat olivat liian kalliita kukkarolleni. Siinä vaiheessa, kun kieli luonnistui ja farkuista löytyi taskurahaa, oli 1990-luku, jolloin sarjakuvissa pullisteli uusi, pahempi Jean-Paul Valleyn Batman.

Pidin ajatuksesta, että ikonisen maskin alle voisi kätkeä vaikka minkälaisia sankareita ja tarinoita. Vaikka en silloin seurannut Knightfall-tarinaa loppuun asti, jäi se mieleeni kummittelemaan. Katsoihan sitä sitten niitä animaatiosarjoja, kun televisiosta niitä näkyi ja – tietenkin – elokuvia. Käsikirjoitusta työstäessä uppouduin uudestaan sarjakuvien maailmaan, enkä ole noussut sieltä vielä. Verrattaen uusista tarinoista mm. Cacophony ja Gotham Central jäivät parhaiten mieleen.

Crimey Alley

Myös Crime Alleyn maailmaan sijoittuva sarjakuva on tekeillä. Kertoisitko Crime Alley: Scarsista hieman?

– Elokuvan alkukohtauksen jälkeen hypätään ajassa kuusi vuotta eteenpäin. Siinä välissä tapahtuu parikin traagista asiaa – mm. Jokeri ja eräs toinen tunnettu, Batmanin tukiverkkoon kuuluva, hahmo kuolevat. Mielestäni nämä tapahtumat tarvitsivat omat tarinansa, joten otin yhteyttä Jyrki Vainioon ja tutustuin Rami Rautkorpeen, jotka ovat Suomen sarjakuva-alan konkareita. En ole kirjoittanut käsikirjoitusta sarjakuvaan ennen, mutta yhteistyö on sujunut reippaasti, palaute positiivista ja yhteinen into on löytynyt.

Crime Alley: Scars on kolmiosainen sarjakuva, joka tulee saataville elokuvan kotisivuille ennen elokuvan virallista nettiin julkaisua. Taiteesta ja kuvituksesta vastaavat Rami Rautkorpi, Jyrki Vainio, Péter Paalanen ja Antti Kirjalainen.

Mikä tai mitkä Hollywoodin supersankarielokuvista on eniten mieleesi?

– Viimeaikaisista julkaisuista eniten fanimaniaa herätti The Avengers ja siihen johdattaneet elokuvat, toinen Ghost Rider -elokuva ja – totta kai! – Nolanin Yön ritari -trilogia. Täytyyhän mainita, että myös aiemmin ilmestyneet, samaan genreen kuuluvat elokuvat ovat myös lähellä sydäntä. Esimerkiksi Sam Raimin Darkman ja Guillermo del Toron Blade 2 ja Hellboy-elokuvat saavat paljon rakkautta.

Crime Alley

 Kenelle haluaisit näyttää Crime Alley -elokuvan sen valmistuttua?

– Kaikille.

Jos saisit käyttöösi 200 miljoonan budjetin, millaisen elokuvan tekisit ja kenen kanssa?

– Hajottaisin sen kuuteen noin 30 miljoonan budjetin tuotantoon, jotka tekisin samalla työryhmällä ja toivottaisin tervetulleeksi mukaan kaikki, jotka olisivat kiinnostuneita projekteista, joille ökypalkka ei ole itseisarvo. Ja ne kuusi tuotantoa? Kaikkea tieteiselokuvista romanttisiin komedioihin, sota-draamoista ilmaisiin fani-tuotantoihin.

Teksti: Tatu Junni
Kuvat: Crime Alley

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat