Uusimmat

Muropaketin haastattelussa Oscar-ehdokas Hailee Steinfeld: “Luulin tulevani Bumblebeen kuvauksissa hulluksi, kun puhuin vain itsekseni”

02.01.2019 13:00 Helinä Laajalahti

Laulajanakin tunnettu Hailee Steinfeld esittää uudessa Transformers-elokuvassa Bumblebeen kanssa ystävystyvää teinityttöä. Suomen valkokankailla elokuva nähdään 4. tammikuuta.

Hailee Steinfeld antaa eurooppalaisen toimittajaryhmän hieman odottaa itseään saapuessaan rennosti berliiniläisen hotellin huoneeseen haastateltavaksi. Nuori ja karismaattinen näyttelijä ottaa tilan heti haltuunsa, ja alkaa jutustella leppoisan maanläheisesti, huolimatta siitä, että hän on nykyisin todella suuri tähti.

Vaikuttavaääninen Steinfeld aloitti näyttelemisen rytinällä vuonna 2010, kun hänet nähtiin keskeisessä roolissa Coenin veljesten ohjaamassa westernissä Kova kuin kivi (True Grit), vastanäyttelijänään Jeff Bridges. Roolista irtosi tuolloin vasta 14-vuotiaalle Steinfeldille uran ensimmäinen, mutta ansaittu Oscar-ehdokkuus.

Näyttelemisen ohella Hailee Steinfeld aloitti uran laulajana ja täyttää nykyisin stadioneita ympäri maailman. Hänen esittämänsä kappale Back to Life kuullaan myös Bumblebeen soundtrackillä. Miten näytteleminen ja laulajana esiintyminen eroavat toisistaan?

“Elokuvassa ja lavalla oleminen on tavallaan samanlaista, mutta lavalla tietenkin saa välittömän live-kokemuksen. Lavalla voi tapahtua mitä tahansa, mikä tahansa voi mennä pieleen – tai oikein. Kuvauksissa ollaan ymmärrettävästi kontrolloidummassa ympäristössä ja voidaan ottaa useita ottoja, jotta saadaan kaikki kuntoon. Molemmista saa kuitenkin samanlaisen jännityksen ja tyytyväisyyden tunteen”, Steinfeld kertoo.

Hailee Steinfeld Berliinissä järjestetyssä Bumblebee-fanitapaamisessa joulukuussa 2018. Kuva: © Andreas Rentz 2018 Getty Images

Steinfeld selittää musiikilla olevan hänelle niin suuri vaikutus, että hän luo erilaisia soittolistoja kuunneltavakseen ennen tärkeitä tilanteita. Listoilta löytyvät niin Beyonce, Rihanna kuin Ed Sheeran ja Eagleskin.

“Lavalla olen sekä oma itseni että keksitty persoona. Lauluni ovat paljolti minua ja sitä mitä minä edustan. Kuuntelen lavalle mennessäni soittolistaani ja ajattelen, miten paljon nämä esiintyjät laittavat itsestään likoon mennessään lavalle. Luon show’n ja mietin: ’Näin Beyonce tekisi’.”

“Näyttelijänä valmistaudun puolestaan pohtimalla, mitä Meryl Streep tekisi. En tosin usko että ikinä pääsen samaan kuin hän! Elokuvissakin on paljon tilaa omalle luomistyölle, vakka esittäisi hahmoa, jota on esitetty useasti. Luot kuitenkin oman versiosi hahmosta.”

Bumblebeessa Steinfeld esittää teini-ikäistä Charlieta, joka on menettänyt isänsä ja muutokset perhe-elämässä ovat ajaneet hänet omiin maailmoihinsa. Hän pakenee todellisuutta musiikkiin ja jatkaa isänsä kanssa yhdessä aloittamaansa autoharrastusta. Miten Charlie eroaa aiempien Transformers-elokuvien keskushahmoista?

“Meillä oli useita keskusteluja elokuvasta kokonaisuutena ja minun hahmostani erityisesti. Mitä hän on ja mitä ei ole, ja mitä hän on verrattuna aiempien Transformers-elokuvien naishahmoihin. Halusin varmistua siitä, että hahmoni olisi cool ja mielenkiintoinen, eikä vain luuseri, joka ei tiedä mistään mitään. Toki Charlie on hyvin hukassa ja tuntee itsensä väärinymmäretyksi, mutta hän on cooli tyttö, joku joka minä haluaisin olla. Ihailen sitä että hän on kärsinyt niin suuren menetyksen, mutta ei silti anna tilanteen lannistaa”, Steinfeld kuvailee.

Bumblebee sijoittuu vuoteen 1987. 80-luvun teinien tapaan Charlien persoona näkyy esimerkiksi hänen musiikkimaussaan sekä pukeutumisessaan bändipaitoihin.

“Halusin, että hän tapansa pukeutua olisi mielenkiintoinen ja että sillä olisi tarkoitus. Erityisesti pidin siitä, että hänen asuissaan oli monia asioita, jotka toistavat itseään, ja monista niistä voi ajatella, että ne olivat peräisin hänen isältään. Hän on aito ja mielenkiintoinen ihminen. Halusin luoda hänestä sellaisen, että katsojat olisivat oikeasti kiinnostuneita siitä, mitä hänellä on sanottavanaan ja mikä hänen tarinansa on.”

Aiemmat Transformers-elokuvat on ohjannut Michael Bay, jonka elokuvissa tarina jää joskus näyttävän toiminnan jalkoihin. Bumblebeen ohjaa Laika-animaatiostudion perustaja Travis Knight, joka aiemmin on ohjannut muun muassa Oscar-ehdolla olleen stop motion -animaation Kubo and the Two Strings. Olisiko Steinfeld lähtenyt mukaan, mikäli Bumblebeekin olisi ollut Bayn käsissä tai jatkoa edellisille Transformerseille?

“Siihen on vaikea vastata, koska kaikki kuitenkin kulminoituu siihen, millainen tarina olisi ollut. Mutta syy miksi Bumblebee kiehtoi minua niin paljon, oli se, että vaikka sillä on iso franchise takanaan, se kertoo kuitenkin oman tarinansa. Tämä on uusi tarina, jota ei aiemmin ole kuultu ja se minua henkilökohtaisesti kiinnosti.”

Steinfeld on syntynyt vuonna 1996, eikä siksi henkilökohtaisesti ole kokenut kultaista 80-lukua.

“Jouduin toki kyselemään paljon. Toisaalta kasvoin kuunnellen hyvin monenlaista musiikkia ja kasarimusiikki oli yksi niistä, joten sinänsä musiikki ei ollut minulle mitenkään uutta. Välillä kyseenalaistin hiusten ja meikin suhteen tehtyjä valintoja ja jouduin kyselemään niille selitystä. Oli hyvä että ympärilläni oli niin paljon sellaisia ihmisiä, jotka olivat eläneet tuona aikana. Elokuvassa on paljon hauskoja biisejä, mitä hahmoni esimerkiksi kuuntelee aamulla tehdessään aamujuttujaan – ja soittaessaan ilmarumpuja”, Steinfeld nauraa.

Elokuvan keskiössä nähdään yksinäisen teinitytön ja valtavan Transformers-robotin ystävyys. Bumblebeen hahmo on toteutettu tietokoneella, minkä vuoksi kuvauksista suurin osa oli Steinfeldille yksinäistä puurtamista ja itsekseen puhumista. Elokuvassa kaksikon ystävyys näyttää kuitenkin yllättävän luontevalta – huolimatta siitä, että Steinfeldin vastanäyttelijänä oli pääasiallisesti kepin päässä oleva tennispallo.

“Se oli todella outoa ja siihen kesti aikansa tottua. Aluksi luulin, että kuvausten aikana tulisi vastaan hetki jossa tulen ihan hulluksi, koska puhuin vain itsekseni koko ajan. Se oli todella suuri haaste, koska minulla ei ollut edes kuvan ulkopuolella ketään toista näyttelijää, joka olisi lukenut omia repliikkejään, koska Bumblebee ei puhu. Minulla oli vain oma ajoitukseni. Katsoin tennispalloa kepin päässä ja yksinkertaisesti toivoin, että valmistuessaan siinä kaikessa olisi jotain järkeä. Olen paljosta velkaa Travisille, joka auttoi kohtauksista läpi.”

Lopuksi Steinfeld vertaa Bumblebeen halaamista niinkin kaukaiselta tuntuvaan asiaan kuin suureen suosikkiinsa Beyonceen.

“Kuvausten Bumblebee ei ole oikeasti kovin halattava. Kohtausta varten siitä oli rakennettu torso, pää ja olkapäät. Se ei tuntunut mukavalta. Ja hei, kun musiikista puhuttiin, olen muuten tavannut Beyoncen ja hän halasi minua. Hänen halauksensa oli parempi kuin robotin!”

Bumblebee saa Suomen ensi-iltansa 4. tammikuuta.

Jutun pääkuva: © Matthew Simmons 2018 Getty Images

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat