Muropaketin haastattelussa Bumblebee-tähti John Cena: ”Muistan Renny Harlinin hyvin – hän roikotti minua pilvenpiirtäjästä”

27.12.2018 12:00 | Helinä Laajalahti

WWE:n supertähti John Cena nähdään tammikuun alussa julkaistavassa Transformers-elokuvassa Bumblebee. Haastattelutilanteessa showpainiareenoiden adrenaliinipitoinen ärhäkkyys on näyttelijästä kaukana.

Tapaan John Cenan joulukuun alussa Berliinissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, jossa esitellään uusinta Transformers-elokuvaa, Bumblebeeta. Kun Cena astuu huoneeseen, hän kättelee jokaisen toimittajan silmiin katsoen. Showpainijan käsi on iso ja lämmin, ja koko miestä kuvaavaksi sanaksi nousee ensimmäisenä “herttainen”. Cena hymyilee ja nauraa herkästi, ja vitsailee asuvalinnalleen, joka on painiareenoilta tuttujen farkkusortsien sijaan hyvin istuva valkoinen kauluspaita ja lihaksikkaita käsivarsia korostava musta pukuliivi.

Käsivarsia lukuunottamatta Cena on kuitenkin yllättävän normaalikokoinen kaveri, vaikka tuskin hän vaatteitaan silti Baby Gapista ostaa – Cenan toista, elokuvien puolelle siirtynyttä painikollegaa, Dwayne “The Rock” Johnsonia, lainatakseni. Nyt painiareenoiden näyttävä lihaskimppu on piilossa siistin kampauksen ja kravatin alla.

Bumblebeessa John Cena esittää agentti Burnsia, jäykkää yhden ilmeen sotilasta, jonka tehtävä on pysäyttää maapallolle saapunut, salaperäinen jättirobotti. Hahmolle annetaan elokuvan myötä hieman kasvunvaraa, mutta vitsiniekaksi Burnsia ei voi kutsua.

“Jotkut ovat ihmetelleet, miksi en vitsaile elokuvassa enemmän. Aina ei kuitenkaan ole vitsien kerronnan aika. Tämä elokuva kertoo Charlien [Hailee Steinfeld] ja Bumblebeen yhteydestä, yli nelimetrisestä, muotoaan muuttavasta robotista, jolla on miekka ja laserkanuuna. Minun hahmoni on olla sen pääasiallinen vastustaja. Jos hahmo olisi kovin mukava, eivät katsojat haluaisi nähdä hänen tulevan nolatuksi. Totta kai haluaisin kertoa enemmän vitsejä, mutta teen sen jossain toisessa elokuvassa”, Cena kertoo.

John Cenan mielestä hänen roolinsa on pieni, mutta juonen kannalta tärkeä. Showpainija on elokuvastaan silminnähden innoissaan.

“Mielestäni tarina on kerrottu niin hyvin, että en muuttaisi hahmossani yhtään mitään. Ja totta kai haluaisin, että hahmoni saisi jatkoa! Se tarkoittaisi, että elokuva menestyy ja että myös minun hahmoni on ollut hyvä.”

Cenan tie valkokankaille on ollut töyssyinen, vaikka WWE:n showpainin supertähti ei esiintymiselle vieras olekaan.

Showpainiuransa 2000-luvun alussa ystävänsä vinkistä ja lähes vahingossa aloittanut Cena vertaakin näyttelemistä treenaamiseen painiotteluita varten.

“En ensin edes tiennyt, että showpainia voi opiskella! Vertaan aina kaikkea tekemääni siihen mitä tein WWE:ssa. Siitä lähtien, kun näin ensimmäistä kertaa painikehän, ajattelin että en koskaan lähde pois. Mutta kun katson ensimmäisiä matsejani, mietin että minun pitäisi maksaa kaikille niille ihmisille, jotka ovat suostuneet katsomaan niitä. Ne ovat aivan kamalia. Mutta mitä enemmän tekee toistoja, sitä enemmän tulee sinuiksi homman kanssa, osaa ottaa riskejä ja tietää mikä toimii. Kun aloitin showpainin, aloin kehittää taitojani pakonomaisesti. Ymmärrän, että en ole hyvä tässä tänään, mutta olen hyvä 10 vuoden päästä. Pannaan ajastin päälle, tästä tulee mahtavaa!”, Cena muistelee.

John Cena ja Hailee Steinfeld Bumblebeen fanitapaamisessa Berliinissä 3. joulukuuta 2018. Kuva: © Andreas Rentz  2018 Getty Images

WWE-tähteytensä myötä fyysisesti hyväkuntoinen ja näyttävä mies alkoi saada rooleja toimintaelokuvista. Niistä ei kuitenkaan John Cenan mielestä tullut kovin hyviä, ja hän kaataa syyn tästä omille niskoilleen.

“Tein muutamia huonoja toimintaelokuvia 2000-luvun puolivälissä. Uskon, että jokainen niistä olisi voinut olla mahtava, mutta syy, miksi elokuvat eivät menestyneet, oli minun. Tein niitä, koska ajattelin sen olevan hyvä bisnesmalli: WWE-supertähdestä tulee elokuvatähti, jota on helpompi markkinoida ja myydä siten enemmän lippuja areenoille. Sydämeni ei ollut silloin mukana elokuvissa – se oli areenoilla.”

Näiden toimintaelokuvien jälkeen Cena päätti jättää elokuvien teon tauolle, mutta palasi kuvioihin kymmenisen vuotta sitten. Hän kertoo kokeneensa olevansa tarpeeksi hyvä tarinankertoja areenoilla ja halunneensa siirtää sieltä oppimansa myös elokuvien puolelle. Enää hän ei kuitenkaan halunnut tehdä mitä tahansa elokuvia, vaan ainoastaan sellaisia, joissa hänellä on sydän mukana.

“Olen sittemmin tehnyt esimerkiksi vakavaa draamaa, kuten The Wall [Doug Limanin ohjaama sotadraama vuodelta 2017], komediaa kuten Blockers (2018) ja animaatiota kuten Ferdinand. Kaikista näistä ajattelin jo lukuvaiheessa, että elokuva tulee olemaan hyvä. Sitä on huomattavasti sitoutuneempi, kun aloittaa ensimmäisestä päivästä lähtien tuolla asenteella, verrattuna siihen, että ajattelisi vain lisäyleisön saamista WWE-areenalle. Olen oppinut virheistäni, enkä ota enää vastaan mitään mistä en pidä”, Cena summaa.

John Cena on nähty myös maanmiehemme Renny Harlinin ohjaamassa elokuvassa 12 Rounds vuonna 2009. Hän kertoo kyseisen elokuvan ajoittuneen niihin aikoihin, jolloin hän alkoi kyseenalaistaa omaa elokuvauraansa.

Harlinin kanssa työskentelystä Cenalla on kuitenkin hyviä muistoja.

“Totta kai muistan, hänhän roikotti minua 30-kerroksisesta pilvenpiirtäjästä! Hitto, että kuvasimme paljon toimintaa! Ja se oli aivan mahtavaa. Roikuin junasta New Orleansissa, roikuin pilvenpiirtäjästä, ajoimme Camaron sillalta, puhumattakaan luodeista, joita minun piti väistellä ja pommeista, ja mitä vielä… Se oli non-stop ride of action, ja Rennyn kanssa työskentely oli mahtavaa.”

”Mutta kaipasin jotain sellaista, mihin tuntisin sopivani, enkä ollut vielä tavoittanut sitä tuohon mennessä. Elokuva ei menestynyt niin hyvin kuin odotettiin ja siitä vastuu on minun harteillani. Haluaisin sanoa, että annoin kaikkeni, mutta nyt kun katson taaksepäin ja mietin, mitä tunnen esimerkiksi Bumblebeesta, tiedän ettei minusta tuntunut samalta silloin. Se ei johtunut Rennystä. Meillä oli paljon hauskaa yhdessä, teimme paljon cooleja stuntteja, mutta ne eivät kääntyneet hyväksi tarinaksi, koska sydämeni ei ollut mukana”, Cena muistelee.

Leppoisan oloisesta John Cenasta näkee, että hän tuntee itsensä kotoisaksi omissa nahoissaan.

Hän kertookin oppineensa, ettei itseään kannata ottaa liian vakavasti.

“Voin katsoa taaksepäin ja nähdä missä epäonnistuin. Mutta olen aina seisonut omilla jaloillani, ottanut riskejä. Yksi suurimpia haasteita tällä alalla on, että pitäisi olla kova eikä saisi näyttää heikkouksiaan. Mutta minusta tuli empaattinen, myönsin virheeni, nauroin itselleni yhdessä yleisön kanssa, enkä ottanut itsenäni vakavasti. Opin sen aika aikaisessa vaiheessa, sillä kun aloitin, olin tosi vakava. Minusta tuli wannabe-kovis, elin hiphop-kulttuuria ja julkaisin jopa oman albumin. Se oli sellainen harjoitus, mutta enää en ota itseäni kovin vakavasti.”

Bumblebee saa Suomen ensi-iltansa 4. tammikuuta.

Jutun pääkuva: © Matthew Simmons 2018 Getty Images

Muropaketin uusimmat