Haastattelu: Hemlock Grove -tähdet Famke Janssen ja Dougray Scott pintaa syvemmältä

23.04.2013 11:29 Muropaketin toimitus

Hemlock Grove

Brian McGreevyn samannimiseen romaaniin pohjautuva kauhusarja Hemlock Grove julkaistiin Netflixissä viime perjantaina. Kaikki 13 jaksoa on nyt katsottavissa videopalvelusta.

Eli Rothin tuottama Hemlock Grove on täynnä nuoria ja lupaavia näyttelijöitä, joista arvatenkin kuullaan tulevaisuudessa. Ei olisi lainkaan yllättävää, mikäli Bill Skarsgårdista, Landon Liboironista, Freya Tingleysta ja Penelope Mitchellista tulisi vielä isojakin tähtiä. Tällä hetkellä Hemlock Groven varsinaisia vetonauloja ovat kuitenkin Olivia ja Norman Godfreyta esittävät Famke Janssen ja Dougray Scott.

Famke Janssen, 47, on tuttu vuoden 1995 James Bond -elokuvasta 007 ja kultainen silmä, X-Men-trilogiasta sekä Luc Bessonin tuottamista ja käsikirjoittamista Takeneista. Dougray Scott, 47, puolestaan on tuttu lähinnä siitä, mistä hän lähes on tuttu. Mies oli taannoin ehdolla niin James Bondin kuin Wolverinenkin näyttelijäksi, mutta lopulta roolit menivät sivu suun. Itse asiassa Scott ehdittiin jo kiinnittää Wolverineksi, mutta John Woon Mission: Impossible 2:n kuvausaikataulu pilasi suunnitelmat. Scottin toteutuneita tuotantoja ovat Hitman, Enigma ja Ripley’s Game.

Famke Janssenin ja Dougray Scottin haastattelu tapahtuu huhtikuisena maanantaina torontolaisessa huippuhotellissa. Juttutuokiolle omistettuun huoneeseen astuessani Janssen istuu arkisesti pöydän ääressä naputtamassa kännykkää ja ilmoittaa ”Dougin” olevan vessassa.

”Hän tulee ihan kohta”.

Hetken vartomisen jälkeen Dougray Scott astuu huoneeseen. Kättelemme ja esittäydymme. Samalla kun pohdin, onko näyttelijä ehtinyt pestä kätensä vessassa, kerron olevani Suomesta. ”Suomesta. Teillä on Netflix Suomessa! Miksi meillä ei ole sitä Hollannissa?!”, Famke Janssen puhisee kotimaahansa viitaten. Kysymys on toki retorinen, mutta sitä seuraava ei. ”Oletko jo nähnyt Hemlock Grove -sarjaa? Mitä pidit siitä?”, Dougray heittää ja sotkee haastattelijan ja haastateltavan roolit heti alkuun.

Hemlock Grove

Pinta ei ole kaikki

Kerron kolmen ennakkoon näkemäni jakson perusteella olleeni huojentunut, kun ihmissusia ja vampyyreja sisältävä Hemlock Grove ei olekaan Twilightin tai True Bloodin kaltainen höpsöttely. Totean myös olleeni yllättynyt siitä, miten paljon surullisemmalta Dougray Scottin Norman ja ilkeämmältä nartulta Famke Janssenin Olivia vaikuttavat sarjassa kuin Brian McGreevyn kirjassa. Näyttelijät nyökyttelevät kommenteille, mutta huomauttavat sitten, että hahmot eivät pysy samanlaisina koko sarjan ajan. ”Famken hahmo Olivia elää vahvasti, eikä Normankaan ole koko aikaa samanlainen. Sarjan 13 jakson aikana hahmoni elämästä nähdään erilaisia vaiheita”, Dougray vihjaa.

Famke komppaa.

”Kyse ei ole niinkään siitä, että narttumainen Olivia olisi meidän tulkintamme hahmosta. Sarja on yksi versio kirjasta, joka toimi sarjan innoittajana. Kaikkien kirjoihin perustuvien teosten tavoin Hemlock Grove alkoi lopulta elää omaa elämäänsä. Olivia ja kaikki muutkin hahmot vaikuttavat alussa sellaisilta ihmistyypeiltä, jotka helposti tuomitsemme heidät nähdessämme. Luulemme heti ensitapaamisella tietävämme millaisia he ovat, mutta sarja osoittaa edetessään nämä tulkinnat vääriksi. ”

”Normankin pistää vielä tanssiksi ja laulaa”, Scott naurahtaa. ”Hahmot ovat moniulotteisia”.

Kirjailija Brian McGreevy ilmoitti ennen Hemlock Groven julkaisemista sarjan etsivän vastausta kysymykseen, mikä erottaa ihmisen pedosta. Kun kerran sekä kirjassa että Netflix-sarjassa nähdään moniulotteisia henkilöhahmoja, vastaus ei tietenkään ole yksioikoinen. Mitä mieltä näyttelijät ovat asiasta?

Famke Janssen pohtii asiaa hetken ennen vastausta. ”Tuohon ei ole yhtä tiettyä vastausta. Se riippuu henkilöstä, josta puhutaan. Kirja ja sarja pohtivat, onko jokaisen sisällä jonkinlainen hirviö. Voiko esimerkiksi ulkoisesti hirviöltä vaikuttava henkilö olla sisältä paljon kiltimpi ja pehmeämpi kuin luullaan?”, Janssen viittaa aikaisempaan vastaukseensa. ”Kuten itse aikaisemmin totesit, Olivia vaikuttaa nartulta, mutta hänestä nähdään alun jälkeen myös erilainen, haavoittuvaisempi puoli”.

Janssen vertaa hahmoaan haavoittuneeseen eläimeen, joka reagoi aggressiivisesti, kun sitä lähestytään. ”Näen Normanin samalla tavalla”, Dougray ehättää keskeyttämään. ”Niinkö? Ehkä olemme kaikki hieman haavoittuneita?”, Famke kuittaa kollegalleen.

”Kyllä vain, ja vie pitkän aikaa parantua haavoistamme”.

Hemlock Grove

Katse eteenpäin

Haastattelutilanteessa Famke Janssen ja Dougray Scott jutustelevat rennosti, vitsailevat keskenään ja täydentävät toistensa vastauksia sulavasti. Ei uskoisi, että Hemlock Grove on heidän ensimmäinen yhteinen projektinsa. Läheltä pitikin, ettei yhteistyö käynnistynyt jo vuonna 1999, kun Bryan Singerin ensimmäisen X-Men-elokuvan tuotantoa käynnisteltiin.

Famke Janssen esitti vuonna 2000 ilmestyneessä supersankariseikkailussa telekinesiaa hallitsevaa mutanttia nimeltä Jean Grey, mutta Dougray Scott joutui luovuttamaan oman mutanttiroolinsa Hugh Jackmanille. Asia ei kuitenkaan tunnu vaivaavan miestä. Projekteja tulee ja menee Hollywoodissa, eikä mennyttä kannata jäädä itkemään.

”Olisin tietenkin ollut mahtava Famken rinnalla X-Menissä”, Dougray toteaa pilke silmäkulmassa, mutta vakavoituu sitten. ”Eipä noita pahemmin tule mietittyä. En voinut tehdä X-Meniä ja jouduin vetäytymään siitä.” Juttelu Wolverinesta ei tunnu miestä juuri kiinnostavan, joten annamme aiheen olla. Scott on varmasti saanut kommentoida asiaa jo ihan tarpeeksi monta kertaa. Famke Janssen rientää kollegansa avuksi: ”Tuollaisia kysymyksiä ei pahemmin kannata pohtia elämässä. Yhtä hyvin voisi miettiä, miten elämäni olisi voinut muuttua, jos olisin herännyt aamulla viisi minuuttia aikaisemmin. Jokainen päätös synnyttää uusia päätöstilanteita…”

”Juuri niin”, Scott kuittaa.

”On vain elettävä hetkessä. Olen ihan vitun ylpeä tekemistäni elokuvista, ja olen tehnyt kaikenlaista. En ehkä olisi tehnyt niitä, jos olisin päätynyt tekemään X-Menin. Olen iloinen siitä mitä teen ja mitä olen tehnyt. Siinä kaikki.”

Hemlock Grove

Irti television kahleista

Sekä Famke Janssen että Dougray Scott ovat tehneet paljon televisiosarjoja ennen Hemlock Grovea. Janssenin ansioluettelosta löytyvät Muodon vuoksi, Ally McBeal, Melrose Place ja jopa Star Trek – Uusi sukupolvi vuodelta 1994. Scott on vuorostaan tehnyt Father & Sonia, Täydellisiä naisia ja Heistiä.

Kauhusarjan tekeminen Netflixille oli molemmille näyttelijöille poikkeava kokemus.

”Se oli uutta ja erilaista. Ilmiselvästi 13 jakson lataaminen kerralla on aivan uudenlainen konsepti. Hemlock Grove ei ole niinkään televisio- kuin kaapelikanavasarja, joten siinä liikutaan alueilla, joita emme normaalisti pääse käsittelemään. On jännittävää olla mukana jossain näin tuoreessa ja ottaa riskejä”, Dougray Scott summaa erot perinteiseen televisiosarjaan.

”Kuten itsekin aikaisemmin hyvin totesit, ihmissudet ja vampyyrit tuovat mieleen tietynlaisen genresarjan. Perinteisessä televisiossa tulkinta olisi varmasti ollutkin oikea, mutta Netflixin sarjassa voi olla useita eri genrejä samanaikaisesti. Lopputuloksen ei tarvitse olla niin perinteinen”, Famke Janssen lisää.

Hemlock Grove

Tavoitteena parempi maailma

Sekä Famke Janssen että Dougray Scott ovat tehneet uransa aikana paljon hyväntekeväisyystyötä. Kokevatko näyttelijät sen velvollisuudekseen julkisuuden henkilöinä?

”Mielestäni se on velvollisuutemme ihmisinä. Meidät on pistetty tälle planeetalle ja on suuri etuoikeus olla täällä. Elämme kuitenkin todella sairaassa maailmassa ja moni asia kaipaa huomiotamme. Yksi niistä on ympäristö ja siksi toimin Green Cross Internationalin lähettiläänä”, Janssen innostuu aiheesta ja kertoo toimivansa etenkin veteen liittyvien kysymysten parissa.

”Voisin jatkaa tästä aiheesta vaikka kuinka pitkään… Ihmiset voivat vaikuttaa näihin asioihin myös yksilöinä. Jos näyttelijöinä voimme joskus saada muut kuuntelemaan meitä aiheen tiimoilta, hienoa. Uskon kuitenkin, että nämä asiat kuuluvat kaikkien vastuulle, ei vain näyttelijöille.”

Onko Dougray samaa mieltä?

”Joo, todellakin. Olen ollut erilaisissa hommissa mukana vuosien mittaan. Näyttelijänä toimiminen on etuoikeus ja siitä tulisi olla kiitollinen. Hyväntekeväisyystyö on kuitenkin myös tärkeää. Se ei kuitenkaan tee kenestäkään parempaa ihmistä. Voisin tehdä hyväntekeväisyyttä paljon enemmänkin, mutta kun teen sitä, mieleni ja sydämeni voivat paremmin, koska koetan epäitsekkäästi auttaa muita ihmisiä. Hyväntekeväisyystyö on hyvä juttu, oli tapa auttaa tai kohde sitten mikä tahansa.”

Famke Janssen haluaisi vielä jatkaa aiheesta ja esimerkiksi Mihail Gorbatšovin arvokkaasta panoksesta ympäristönsuojeluun. Haastatteluun varattu varttitunti on kuitenkin kulunut ja Netflixin edustaja huomauttaa kohteliaasti aikataulusta. Juttutuokion lopuksi tiedustelen kuitenkin vielä sopiiko näyttelijöistä ottaa kuva Dome.fi:n Facebook-sivulle. ”Kyllähän tuo sopii. Haluatko sen ilman vaatteita vai vaatteiden kanssa?”, Janssen hymyilee heti vakavan ekologisen puheenvuoronsa perään tarjoten aikaisemmin rummutettua moniulotteisuutta käytännössä.

Hemlock Grove

Lue myös:

Ihmissusia ja sarjamurhaajia: esittelyssä Netflixin uusi kauhusarja Hemlock Grove

Teksti ja alin kuva: Tatu Junni
Muut kuvat: Netflix