Haastattelussa Iron Sky -ohjaaja Timo Vuorensola: ”Kaikki sai alkunsa kännissä ja saunassa”

09.01.2019 09:00 | Helinä Laajalahti


Muropaketti tapasi Iron Sky -elokuvien ohjaajan, Timo Vuorensolan Stuttgartissa Pixomondon studiolla. Lähes kaksimetrinen ohjaaja kertoili 16. tammikuuta ensi-iltansa saavan Iron Sky The Coming Race -elokuvan tekemisestä.

Iron Sky -ohjaaja Timo Vuorensola istuu rennosti Saksan Stuttgartissa sijaitsevan Pixomondon auditoriossa ja katsoo valkokankaalta, mitä visuaalisista efekteistä vastaava tiimi on saanut aikaan Iron Sky The Coming Race -elokuvan avaruusaluksille ja lukuisille hahmoille. On lokakuun loppu ja elokuvan ensi-iltaan on enää reilu kaksi kuukautta.

Vuorensolan ohjaama Iron Sky näki päivänvalon vuonna 2012 ja pitkään työn alla ollut ja odotettu jatko-osa saa ensi-iltansa 16. tammikuuta. Iron Sky The Coming Race on kolmiosaiseksi suunnitellun kuunatsitrilogian keskimmäinen osa.

Jatko-osa sijoittuu noin 20 vuoden päähän ensimmäisen elokuvan tapahtumista ja ottaa keskiöönsä ensimmäisessä elokuvassa nähdyn, Julia Dietzen esittämän Renaten tyttären, Obin, jota esittää Lara Rossi.

-Mukana on joitakin hahmoja ensimmäisestä elokuvasta, mutta päähahmo vaihtuu. Tällä kertaa seurataan uutta sukupolvea niistä ihmisistä, jotka selvisivät hengissä kuussa sijaitsevassa tukikohdassa. Elokuva on kuitenkin niin standalone kuin mahdollista, eikä ole pakko olla nähnyt ensimmäistä elokuvaa, vaikka tietysti se auttaakin. Tarina on joka tapauksessa täysin erilainen. Viittauksia ykköseen on paljon, mutta niitä ei ole pakko tietää voidakseen nauttia elokuvasta, Vuorensola kertoo.

Muutakin kuin vain kuunatseja

Ensimmäisessä Iron Skyssa taisteltiin kuuhun päämajansa rakentaneita natseja vastaan, mutta tällä kertaa matkataan takaisin maapallolle – tai tarkemmin sanottuna maapallon sisälle. Tuossa ontossa sisuksessa asustaa muun muassa dinosauruksia.

– On oikeasti olemassa ihmisiä, jotka uskovat onttoon maapalloon ja siihen, että esihistoriallisia eläimiä asustaa siellä edelleen. Meidän muunnelmamme on yksi versio tästä salaliittoteoriasta. Perususkomus on, että maapallon sisällä on kadonnut maailma, jossa elää hirmuliskoja ja ehkä myös alieneita. Elokuvamme on sekoitus näitä, Vuorensola selventää.

– Iron Sky The Coming Race pohjautuu itse asiassa kaikkein ensimmäiseen scifi-tarinaan, joka on Edward Bulwer-Lyttonin vuonna 1871 kirjoittama Vril: Tuleva rotu (Vril, the power of the coming race). Elokuvan nimi pohjautuu siihen, samoin osa ideoista.

Elokuvassa alienit ovat haaksirikkoutuneet maapallolle 64 miljoonaa vuotta sitten ja sen jälkeen asuneet maan ontossa keskustassa. He luovat vahingossa ihmisrodun, josta tulee hallitseva. Kun ihmisiä on niin paljon, etteivät alienit voi enää taistella heitä vastaan, ne soluttautuvat sen sijaan ihmisten politiikkaan ja kulttuuriin.

– Siksi mukana on historiallisia hahmoja. On hyvin tyypillinen salaliittoteoria, että pahat poliitikot ovat oikeasti liskoihmisiä. Siksipä otimme tämän idean mukaan elokuvaan, Vuorensola naurahtaa.

– Olen miettinyt näitä asioita viimeiset seitsemän vuotta! Tarinassa kaikki kytkeytyy olemassa oleviin salaliittoteorioihin. Esimerkiksi paavi on sanonut, että ristiretket olivat liskoihmisten keksintöä. Monen muunkin meidän hahmoistamme on väitetty olleen liskoihmisiä, koska he tekivät niin tuhoisia päätöksiä ihmiskunnan osalta. Kun tämän yhteyden tajuaa niin hiffaa koko homman idean.

Mitään vakavaa ja uskottavaa tieteiselokuvaa ei Vuorensola olekaan halunnut tehdä.

– Halusin, että kaikki näyttää isolta ja komealta, mutta ei ota itseään liian vakavasti. Komedian tunnelma on ihan hullu ja haluan että se pysyykin hulluna. En halunnut tehdä siitä liian uskottavaa. Pohjalla on kuitenkin niin hullu taustatarina, hullu historia, Vuorensola kertoo.

Mukana on muun muassa alieneita, dinosauruksia ja avaruusaluksia. Kaikesta hulluudesta huolimatta tarina on kuitenkin sidottu fysiikan lakeihin.

– Elokuvan maailma ei ole taikamaailma. Siinä on yhteyksiä todelliseen historiaan ja se on fysiikan lakien sitoma – ainakin tiettyyn rajaan asti. Jonkinasteinen vapaus pitää säilyttää, mutta tieteellinen pohja ainakin teoreettisesti on mukana – vaikkakin se on välillä kaukaa haettu.

Rakkaus 1980-luvun seikkailuelokuviin

Iron Sky The Coming Racesta huokuu selvästi rakkaus 1980-luvun seikkailuelokuvia kohtaan. Sitä voikin helposti verrata Star Warsin, Indiana Jonesin, Jurassic Parkin ja jopa Blade Runnerin sekoitukseksi.

– George Lucas, Steven Spielberg, Ridley Scott. Heidän juttujensa parissa kasvoin, joten ne löysivät itsensä mukaan elokuvaan. Minulla on myös vähän ikävä sitä Spielberg/Lucas -tyyliä, jonka ei tarvinnut ottaa itseään niin vakavasti ja josta syntyi viihdyttäviä, hauskoja tarinoita, joissa oli vapaus olla. Elokuvantekijöistä on tullut kyynisiä. Mitä kyynisemmän elokuvan teet, sitä kovempi olet. Arvostan sitä, mutta minulle se ei tule luonnollisesti. Haluan mieluummin mennä takaisin siihen aikaan, kun olin lapsi ja kuinka ihmeellisiä kaikki nämä jutut olivat silloin. Haluan yrittää siirtää sitä tunnelmaa myös omiin elokuviini ja nykypäivän lapsille, Vuorensola summaa.

Kakkoselokuvan myötä hahmokaarti muuttuu hieman. Sankarina nähdään ensimmäisessä elokuvassa nähdyn Renaten tytär Obi.

– Ideana oli aloittaa ajatuksesta, että nuoret aina kapinoivat vanhempiaan vastaan. Eli mitä äiti edustaa, tytär edustaa täysin eri tavalla. Johanna Sinisalon [yksi tarinan luojista] kanssa puhuttiin, että tehdään hahmo, joka on luonteeltaan erilainen kuin äitinsä, mutta sydämessään silti samanlainen.

Elokuvan Obi on hahmo, joka ei halua jäädä pyörittelemään peukaloitaan ja istumaan paikoilleen muiden tehdessä asioita. Hän on ihminen, joka ryhtyy puuhaan, kun tahtoo jotain tehtävän.

– Obi on hahmona todella cool. Tähän vaikuttaa paljon tietysti näyttelijä Lara Rossi, se millaiseksi hän luo hahmonsa. En ensin edes halunnut häntä rooliin, mutta hänen asenteensa teki lopulta minuun vaikutuksen, Vuorensola paljastaa.

– Amerikkalainen tapa tehdä elokuvaan naissankari on tehdä hänestä mies. Minä halusin tehdä vähän eri tavalla. Ihminen voi olla ihan vain ihminen.

Jatko-osassa on ensimmäisen elokuvan tapaan mukana legendaarinen Udo Kier, josta on vuosien saatossa tullut Vuorensolan hyvä ystävä. Saksalaisnäyttelijän ammattitaitoon voi luottaa myös suurissa, green screenin edessä tehdyissä kohtauksissa.

– Udo ei edes halua tietää, mitä green screenillä on hänen edessään, Vuorensola naurahtaa ja imitoi näyttelijää saksalaisella aksentilla:

– I don’t care. I have been here eight years of my life, hän vain sanoo ja heilauttaa kättään. Ei hän huomioi sitä kaikkea hulluutta ympärillään ja siitä minä pidän.

Kännissä ja läpällä

Mistä omaperäinen idea Iron Sky -elokuviin sitten aikoinaan oikeastaan tuli? Vuorensola paljastaa ajatuksen syntyneen suomalaiseen tapaan – kännissä ja saunassa.

– Olimme viettämässä railakasta saunailtaa, kun kaverini ehdotti, että voitaisiin tehdä elokuva kuunatseista. Aluksi se oli tietysti vitsi, Vuorensola muistelee.

Vuorensola kuitenkin kieltäytyy sijoittamasta elokuvaansa B/C-luokan elokuvien joukkoon.

– Siinä on paljon elementtejä, joiden puolesta se kuuluisi niiden joukkoon, mutta siinä on myös paljon itseään arvostavaa. Iron Sky kuulostaa siksi paljon paremmalta kuin vaikkapa Nazis in the Moon. Vaikka leffassa mentäisiinkin B-elokuvan tyyliin, ainakin kutsun sitä muulla nimellä!

– Iron Sky on mielestäni mahtava nimi. Kun elokuvassa on paljon sotakalustoa, metallia ja se on taivaalla, niin Rautataivas kuulosti hyvältä, suomeksi jopa runolliselta. Kaikki tietää mitä on rauta ja mikä on taivas, mutta mitä ne sitten on yhdessä? Hitostako minä tiedän mutta ainakin se kuulostaa hyvältä!

Iron Sky The Coming Race saa maailmanensi-iltansa Suomessa 16.1.2019. Haastattelun jälkimmäinen osa julkaistaan Muropaketissa sunnuntaina 13.1.2019.

Muropaketin uusimmat