Uusimmat

Haastattelu: Suomalainen Star Wars -tähti Joonas Suotamo muistelee Carrie Fisheriä lämmöllä – kertoi myös, mitä sai kuulla kohdatessaan Harrison Fordin

06.12.2019 10:00 Helinä Laajalahti

Star Wars: The Rise of Skywalker saa Suomessa ensi-iltansa 18. joulukuuta. Rakastettua Chewbaccaa elokuvassa esittää jälleen suomalainen Joonas Suotamo. Kerta on jo neljäs.

Suomalaisille Star Wars -faneille uutinen siitä, että legendaarista Chewbaccaa esittämään on napattu suomalainen Joonas Suotamo, otettiin aikoinaan vastaan valtavan suurella innolla. Elokuvien ystävälle tunne vastasi ehkä hieman samaa kuin urheilun ystävälle Suomen voittaessa kultaa ja kimallusta maailmalla.

Suomi maailmankartalle vaikka wookieen karva kerrallaan!

On puolitoista vuotta siitä, kun Muropaketti edellisen kerran pääsi haastattelemaan Suotamoa. Tuolloin julkaisuvuorossa oli Chewbaccan ja Han Solon yhteistarina Solo: A Star Wars Story, nyt odotetaan koko Skywalker-saagan viimeiseksi mainostettua Star Wars: The Rise of Skywalkeria.

Helsingissä hotelli Kämpissä järjestetyssä lehdistöpäivässä ramppaa suomalainen media toisensa perään. Teekupposen äärellä odottelua on hetki, ennen kuin Disneyn edustaja saattelee toimittajan Joonas Suotamon kanssa samaan huoneeseen.

Koska kello on puoli neljä iltapäivällä, on Suotamo jo selkeästi väsynyt. Onhan hän vastaillut liukuhihnalla eteensä tuotavien toimittajien kysymyksiin koko päivän, eikä asiaa varmastikaan auta kiireinen perhearki, johon lisäystä on tulossa ensi keväänä. Silti näyttelijä leväyttää lämpimän hymyn, kättelee toimittajaa ystävällisesti ja tervehtii tätä amerikkalaiseen tapaan nimeltä.

Suotamo on 211 sentin pituudessaan vaikuttava ilmestys. Keskipituista naista selkeästi pidempänä olen aina ollut se, jota pyydetään avuksi ylähyllylle kurkotteluun. Suotamon rinnalla tuntee hämmentävästi itsensä jotenkin vajaamittaiseksi.

Kun kerron olevani Muropaketin nörttejä, Suotamo naurahtaa iloisesti ja sanoo nörttien olevan juuri parhaita. Olemme siis hyvässä seurassa!

Tulevasta Star Wars -elokuvasta näyttelijä ei ymmärrettävästi saa kertoa yhtään mitään, mutta silminnähden innostuneena hän elokuvaa odottaa.

–Odotan sitä ihan nörttinä! Olen niin innoissani, kun se vihdoin julkaistaan. Odotukset ovat todella kovat, Suotamo kertoo.

Suotamo peri Chewbaccan roolin sitä alun perin esittäneeltä Peter Mayhew’lta, jonka huonon terveydentilan vuoksi Suotamo ensin palkattiin Mayhew’n varanäyttelijäksi The Force Awakensiin. The Last Jedissä ja Solo-elokuvassa Suotamo korvasi Mayhew’n kokonaan ja viime keväänä Star Wars -faneille kerrottiin suru-uutinen Mayhew’n kuolemasta.

Suotamolle Chewbaccan esittäminen on ollut kunnia-asia ja tämä kunnioitus heijastuu myös siinä, että Star Wars -fanit ovat ottaneet hänet erittäin hyvin vastaan.

–Olen yrittänyt kohdella Peteriä kaikella kunnioituksella. Chewbaccan roolin saaminen on ollut hienotunteisuutta vaativa juttu ja olen yrittänyt parhaani, ettei ihmisille tulisi sellainen tunne, että olisin vienyt jotain, vaan että yritän tuoda lisää jatkuvuutta Star Warsille ja Chewbaccan hahmolle. Koska hahmosta – itseni mukaanlukien – välitetään niin paljon, Suotamo selittää.

Chewien karvaisen asun sisällä näyttelijä on sinisiä silmiään lukuuottamatta täysin piilossa. Siksi hän saa liikkua siviilissä suhteellisen rauhassa, sillä fanit eivät tunnista häntä ilman asua.

Suomessa perheensä kanssa edelleen asustavan Suotamon mukaan hahmon esittäminen ei ole paljoakaan muuttunut vuosien varrella. Vaatimattomaan sävyyn käyttäytyvä näyttelijä ei Hollywood-roolistaan kertoessaan ryhdy kuuluisuudesta huolimatta diivaksi.

­–Suhteellisen samanlaisena rooli on pysynyt, joskin uusista kohtauksista jotkut ovat olleet haastavampia. Parasta on se, kun onnistuu auttamaan tarinaa näyttelijänä. Kun homma toimii ja ohjaaja on tyytyväinen ja sanoo että siirrytään seuraavaan kohtaukseen. Paras fiilis tulee siitä, kun saa toteutettua hahmon ruudulle oikein.

Rakkaimpana muistonaan hän pitää Solo-elokuvan kohtausta, missä Alden Ehrenreichin esittämä nuori Han Solo ja Chewbacca tekevät sinunkaupat.

Varsinainen Skywalker-saaga päättyy joulukuussa, mutta Star Wars ei siihen lopu. Mitä Suotamo itse haluaisi Chewien tulevaisuudelta?

-Salakuljetusta ja rötöksiä! (nauraa) Haluaisin varmaankin nähdä Chewien taistelemassa omiensa kanssa jotain pahoja tyyppejä vastaan. Se voisi olla mielenkiintoista. Chewbacca on aikamoinen supersankari, niin mitäpä se ei voisi tehdä.

Peter Mayhew ei ole ainoa Suotamon näyttelijäuran aikana menehtynyt Star Wars -legenda, sillä prinsessa Leiaa esittävä Carrie Fisher kuoli yllättäen ennen The Last Jedin julkaisua. Suotamo ennätti näytellä Fisherin kanssa muutamissa kohtauksissa The Last Jedissä ja Force Awakensissa, ja hänellä on erittäin lämpimiä muistoja rakastetusta näyttelijästä.

-Oli mahtavaa työskennellä hänen kanssaan. Carrie muisti aina kehua minua nuoreksi ja hyvännäköiseksi. Hänellä ei ollut filtteriä vaan hän sanoi asiat suoraan. Sen takia jokainen pystyi olemaan hänen kanssaan juuri sellainen kuin on, ei tarvinnut esittää mitään. Hän kohteli kaikkia yhtäläisesti. Olin vieraana hänen syntymäpäivillään ja siellä jokaiselle jaettiin palkintoja, milloin mistäkin syystä. Hän oli antelias ja maineensa veroinen legenda.

Suotamolla on hauska muisto myös alkuperäistä Han Soloa esittäneestä Harrison Fordista:

-Hän oli mukana noilla samoilla synttäreillä. Olin esittelemässä häntä ystävilleni ja nousemassa ylös puutarhatuolilta kun hän sanoi: “Don’t get up, you’re scaring me” (“Älä nouse ylös, sinä pelotat minua.”). Häneltä tulee aina hauskoja lyhyitä sutkautuksia.

Entä mitkä ovat Joonas Suotamon omia Star Wars -suosikkeja?

-Vanhoista elokuvista suosikkini on ehdottomasti Imperiumin vastaisku. Uusista veikkaan että Rise of Skywalker tulee nousemaan omaksi suosikikseni. Sanon siis tämän ennen kuin olen edes nähnyt valmista elokuvaa.

-Peleistä suosikkini on varmaankin Fallen Order mikä juuri julkaistiin. Se on todella hauska. Tykkään kiipeillä ja puolittaa vihollisia valomiekalla (nauraa). En ole mikään raakalainen mutta tykkään siitä.

Emme me tätä leveästi hymyilevää, kiltin näköistä jättiläistä raakalaiseksi olisi uskoneetkaan.

Muropaketin toimittaja on oikeasti suhteellisen isokokoinen nainen vaikka Joonas Suotamon kanssa näyttääkin keskenkasvuiselta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat