Uusimmat

Haastattelu: Christian Rivers teki Peter Jacksonin kanssa Braindeadin ja Taru sormusten herrasta -trilogian – 30 vuoden ”harjoittelun” jälkeen syntyi oma elokuva Mortal Engines

29.11.2018 11:55 Tatu Junni

Ensi viikolla ensi-iltansa saavan Mortal Enginesin ohjaaja Christian Rivers on tuttu lukuisista hittielokuvista. Silti moni ei tiedä vieläkään Peter Jacksonin kanssa kohta jo 30 vuotta yhteistyötä tehneen miehen nimeä.

Kaikki sai alkunsa kirjeestä. 15-vuotias leffafani Christian Rivers lähetti 1980-luvun loppupuolella kovasti ihailemalleen Peter Jacksonille työhakemuksen, jonka mukaan hän liitti piirustuksiaan hirviöistä ja lohikäärmeistä. Yksi asia johti toiseen, ja pari vuotta myöhemmin Jackson pestasi maanmiehensä sittemmin splatter-klassikoksi nousseen Braindead-elokuvan (1992) kuvakäsikirjoittajaksi.

”Hänellä on se kirje kuulemma edelleen jossain tallessa. Sain vasta ihan hiljattain kuulla, että se oli ylipäänsä ensimmäinen fanikirje, jonka Peter koskaan sai. Kirjettä kirjoittaessani kuvittelin itse, että koska Peter oli jo ohjaaja, hän oli saman tien kuuluisa ja suosittu. Äitini ajoi minut sitten tapaamaan häntä. Matkalla Wellingtonissa kuvittelin hienompien talojen kohdalla, että missähän näistä Peter Jackson asuu. Lopulta pääsimme hänen luokseen, ja asunto olikin yhden makuuhuoneen hökkeli täynnä leffa- ja Beatles-kamaa”, Christian Rivers kertoo lontoolaisen The Corinthia -hotellin sviitissä harmaana marraskuun maanantaiaamuna.

Työt Braindeadin parissa sujuivat selvästi hyvin, sillä Peter Jackson halusi Christian Riversin mukaan myös Taivaallisten olentojen (Heavenly Creatures, 1994) tekijätiimiin. Nuoren Kate Winsletin kehuttua murhadraamaa seurasivat Michael J. Foxin tähdittämä Kummituskopla (The Frighteners, 1996) ja lopulta Taru sormusten herrasta -jättitrilogia (The Lord of the Rings, 2001-2003). Tuotantojen kasvaessa kasvoivat myös Christian Riversin vastuualueet. Aikansa storyboard artistina toimittuaan Rivers siirtyi myös erikoistehosteiden pariin. Ansioluetteloon alkoi ilmaantua titteleitä kuten visual effects art director, pre-visualization supervisor ja visual effects conceptual designer.

Taru sormusten herrasta

”Halusin aina työskennellä elokuvien parissa, mutta en aluksi osannut muuta kuin piirtää. Sen lisäksi olin katsonut elokuvia lapsena niin paljon, että ymmärsin jollain tasolla niiden visuaalisesta kerrontatavasta. Vasta kun näin Peterin ohjaavan Braindeadia oivalsin, miten homma toimii oikeasti ja mihin itse haluan tähdätä. Sitten menikin enää vain 20 vuotta, että pääsin kokeilemaan ohjaamista”, Rivers naureskelee.

Tehosteosaamisestaan Christian Rivers sai suurimman tunnustuksen vuonna 2006, kun hän voitti Weta Workshopin Joe Letterin, Brian Van’t Hulin ja Richard Taylorin kanssa parhaiden erikoistehosteiden Oscarin King Kong -elokuvasta. Sen ohjasi tietenkin Peter Jackson. Lopulta Rivers päätyi second unit -ohjaajaksi Hobitti-trilogiaan (2012-2014). Sen jälkeen vuorossa olivat ensimmäinen oma lyhytelokuva Feeder (2015) ja poikkeuksellisesti kokonaan ilman Jacksonia tehdyn Pete ja lohikäärme Elliottin (2016) apuohjaajan pesti.

Alkujaan Guillermo del Toron ohjattavaksi uskottu Hobitti-trilogia uuvutti Peter Jacksonin pahasti. Kun hän sen jälkeen alkoi tehdä jo 2000-luvun alkupuolella ideoimaansa Mortal Engines -elokuvaa, päätti Jackson ehdottaa ohjaajaksi pitkäaikaista oppipoikaansa. Tämä tarjosi Peter Jacksonille tilaisuuden keskittyä itse käsikirjoittamiseen ja tuottamiseen yhdessä pitkäaikaisten yhteistyökumppaniensa Philippa Boyensin ja Fran Walshin kanssa.

Christian Rivers koki oppineensa Peter Jacksonilta elokuvien tekemisestä niin paljon, että hän uskaltautui vastaamaan tarjoukseen kyllä. Päätöstä helpotti myös se, että Rivers oli jo vuosia osallistunut Mortal Enginesin esivalmisteluihin ja visioinut, miltä sen fantasiamaailma voisi valkokankaalla näyttää.

”Monet ovat kysyneet, miksi en ohjannut omaa elokuvaani aikaisemmin. Jollain tavalla siihen ei vain ollut tarvetta, sillä pääsin Peterin kanssa tekemään kaikenlaista eri rooleissa, ja siinä sivussa kävin 20 vuoden elokuvakoulun. Ensimmäisen kerran sain vastuulleni kuvauksia Kuninkaan paluun (2003) yhteydessä. Kuvasimme ekstroja greenscreenin kanssa ja sellaista”, Rivers muistelee.

Kokemusta isoista tuotannoista oli siis ennestään, mutta silti askel ”oikeaksi” ohjaajaksi oli tietenkin valtava. Mortal Enginesin kohdalla Rivers ei myöskään enää ohjannut vartin julkisuutta kärkkyviä ekstroja, vaan Hugo Weavingin ja Stephen Langin kaltaisia nimekkäitä Hollywood-tähtiä.

Ilman Peter Jacksonia ei Christian Rivers olisi varmasti koskaan päätynyt ohjaamaan 100 miljoonan dollarin budjetilla syntynyttä tehostespektaakkelia. Siksi onkin huvittavaa kuulla, ettei tuottaja halunnut tulla Mortal Enginesin kuvauspaikalle lainkaan silloin, kun Rivers ohjasi näyttelijöitä. Tämä oli Jacksonin tapa osoittaa tukensa ja luottamuksensa. Christian Riversin mukaan Peter Jackson pitää häntä kuitenkin edelleen kädestä kaikkien vuosien jälkeenkin.

”Hän antoi minun kuvata Mortal Enginesin niin kuin halusin. Peter tuli kyllä mukaan apuohjaajaksi, kun elokuva kasvoi ja tapahtumia tuli lisää, mutta sittenkin hän noudatti ohjeitani ja seurasi tyyliä, johon tähtäsin. Elokuva syntyi vahvasti minun, Peterin, Philippa Boyensin ja Fran Walshin yhteistyönä. Peterin kanssa emme juurikaan olleet eri mieltä asioista, ainakaan niin että olisimme ajautuneet umpikujaan. Ainoastaan tyyliseikoissa meillä on erilaisia näkemyksiä.”

Mortal Engines on Philip Reeven neliosaiseen kirjasarjaan pohjautuva näyttävä fantasiaelokuva, joka sijoittuu 3700-luvulle. Ihmiskunta on melkein tuhoutunut ”kuudenkymmenen minuutin sodassa”, mutta onnistunut sittemmin nousemaan uudestaan jaloilleen. Paljon on kuitenkin muuttunut. Perinteisten valtioiden sijaan ihmiset ovat jakautuneet erilaisiin liikkuviin kaupunkeihin, joista keskeisintä roolia esittää elokuvassa Lontoo.

Massiivisilla telaketjuilla entistä Eurooppaa halkova linnoitus on leveydeltään yli kaksi kilometriä pitkä, ja sitä asuttaa parisataatuhatta ihmistä. Lontoo on Mortal Enginesissa komea näky ja tietenkin silkkaa fysiikan laille nauravaa tieteisfantasiaa. Christian Rivers itse sijoittaa Mortal Enginesin Star Warsin, Harry Potterin ja Mad Maxin leikkauspisteeseen. Genrensä takia Mortal Engines nojaa vahvasti erikoistehosteisiin, mutta ohjaajalle oli erittäin tärkeää, etteivät CGI-trikit vie huomiota liikaa. Juuri tästä syytettiin Hobitti-trilogiaa, joka oli eräällä tavalla Christian Riversin käymän ”elokuvakoulun” loppukoe.

”Erikoistehosteet varastavat tyypillisesti liikaa katsojien huomion. Ihmiset tulevat katsomaan tällaisia elokuvia spektaakkelin takia, enkä halunnut pettää odotuksia siinä mielessä. Samalla halusin kuitenkin tehdä hahmovetoisen elokuvan. Spektaakkeli tulee siinä ohessa. Elokuva ei saa pysähtyä vain ison erikoistehostekohtauksen takia, vaan tarinan pitäisi koko ajan seurata hahmoja. Poikkeamme tästä kaavasta vain Mortal Enginesin alussa, mutta siinäkin kohtaa esittelemme hahmoja, joita katsojat tulevat myöhemmin seuraamaan.”

Mortal Engines saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina 7.12.2018. Muropaketin arvostelu julkaistaan ensi viikolla. Luvassa on myös Peter Jacksonin ja muiden Mortal Enginesin tekijöiden haastatteluita.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat