Uusimmat

Haastattelu Neil Druckmann ja muut The Last of Us -sarjan tekijät – ”Tavoitteenamme oli tehdä sarja, jota pelaajat eivät häpeä”

10.01.2023 12:32 Johanna Juntunen

The Last of Us

Pitkä odotus on päättymässä. Palkittuun videopeliin pohjautuva The Last of Us -sarja alkaa 16. tammikuuta HBO Maxilla.

The Last Of Us sijoittuu 20 vuotta modernin sivilisaation romahtamisen jälkeiseen maailmaan. Vain pieni joukko selviytyjiä elää ankeissa oloissa eri puolilla Yhdysvaltoja armeijan valvomilla karanteenivyöhykkeillä sekä vaarallisilla alueilla niiden ulkopuolella.

Viruspandemia on jättänyt synkän varjon jälkeensä. Kuulostaa tutulta. Koronavirusvitsauksen (toivottavasti) jälkimainingeissa eläville sarjan lähtökohta on 2013 ilmestynyttä huippupeliäkin ajankohtaisempi. Pelin Part II -jatko-osan julkaisua jouduttiin siirtämään kuukaudella 2020 koronan takia, eikä tauti voinut olla vaikuttamatta sarjaankaan.

Joel (Pedro Pascal) on kovaksikeitetty selviytyjä, joka palkataan salakuljettamaan 14-vuotias Ellie (Bella Ramsey) turvaan tyrannimaiselta eristysalueelta läpi Yhdysvaltojen. Matkalla Joelin on suojeltava Ellieta vaarallisilta ihmisiltä ja clickereiltä. Taipaleesta tulee pitkä ja raskas. Pysyäkseen hengissä parivaljakon on opittava luottamaan ja turvautumaan toisiinsa.

HBO:n uutuussarjan pääosia näyttelevien Pascalin (Game of Thrones) ja Ramseyn (Game of Thrones) lisäksi sarjassa nähdään monia näyttelijöitä, jotka ovat tuttuja videopeleistä. Merle Dandridge esittää kapinallisjoukon johtajaa Marlenea, jota hän näytteli videopelissä ja sen jatko-osassa. Sen sijaan Ashley Johnson, Troy Baker ja Jeffrey Pierce esittävät eri hahmoja kuin peleissä. Joelin veljeä, Tommya, näyttelee Gabriel Luna (S.H.I.E.L.D Agentit).

Yhdeksästä jaksosta koostuva sarja on Craig Mazinin (Chernobyl) ja Naughty Dog -studiolle pelin luoneen Neil Druckmannin käsikirjoittama ja tuottama. Kumpikin on ohjannut kaksi jaksoa. Sarjan juoni perustuu alkuperäiseen peliin, jonka hahmoja syvennetään ja teemoja laajennetaan uudessa sovituksessa.

The Last of Us

Sarja kunnioittaa pelejä

The Last of Us -peli osoitti, että tarinankerronta videopeleissä voi olla yhtä kiehtovaa kuin sarjoissa ja elokuvissa. Miksi siis tuoda tarina vanhaan mediaan? Neill Druckmann painiskeli pitkään kysymyksen parissa, etenkin kun hän oli myös mukana myttyyn menneissä elokuvaprojekteissa.

”Mietin sitä monelta kantilta. Siihen on parikin syytä. Mielestäni videopelejä ei tarvitse erikseen vahvistamista. Ne ovat osoittaneet olevansa taidetta ja jotkut niistä kertovat koskettavia tarinoita omintakeisella tavallaan. Mutta olen vuosien varrella joutunut pettymään joidenkin pelien filmisovellusten suhteen. Tavoitteena oli, että pelin fanit eivät joudu häpeämään sarjaa vaan olemaan ylpeitä näkemästään, sillä sarja on kunnianosoitus pelille”, Druckmann kertoo videohaastattelussa.

Käsikirjoittaja uskoo, että tarina kannattaa kertoa myös sille ihmisryhmälle, joka ei tunne sen taustoja. Hän haluaa, että he tulevat hämmästymään siitä, että sarja pohjautuu videopeliin. Tähän ryhmään kuuluvat ne, jotka eivät koskekaan peleihin.

”Heillä ei ole siihen vaadittavaa sorminäppäryyttä, kiinnostusta tai he ovat liian vanhoja, kuten vanhempani. He eivät koskaan tule pelaamaan The Last of Us -peliä, mutta katsovat sarjaa. Sen myötä heille toivottavasti valkenee vihdoin, mitä poika on tehnyt kaikki nämä vuodet”, naurahtaa Druckmann.

Hän myöntää, että suurin haaste oli löytää tutusta materiaalista tuoreutta ja hahmoista uusia ulottuvuuksia.

”Se oli samalla vaikeaa ja helppoa. Me molemmat Craigin kanssa pidämme tarinasta ja ymmärrämme sen hyvin. Valintamme perustuvat käsitykseemme siitä, mitkä kohdat pelistä tulevat toimimaan hienosti sarjassa ja mitkä oli parasta jättää pelikokemukseen.”

Tarinan siirtäminen uuteen mediaan mahdollisti myös uusien juonikuvioiden ja hahmojen kehittämisen.

”Yksi suuri ero peliin on, että sarjassa päähahmojen ei tarvitse tappaa joka paikassa lymyileviä ja hyökkääviä pahiksia. Pelissä on melkoisesti tappamista, josta tulee jossain vaiheessa turruttavaa. Sarjassa tuomme esille, että väkivallalla on merkitystä.”

Niinpä sankareiden uhkana on pienempi määrä pahiksia tai heidän inhimillisyytensä tuodaan esille.

”Videopelissä emme koskaan tiedä, mikä heidän tavoitteensa on tai miksi he ovat vaarallisia ja pahoja. Tässä sarjassa poraudumme siihen, koska haluamme katsojien tajuavan, miksi pahikset ovat sellaisia kuin ovat. Hyvän ja pahan raja on häilyvä. Kukaan ei ole täysin hyvä tai paha. Meidän olisikin syytä miettiä, ketä pidämme sankarina, ketä pahiksena”, vihjaa Druckmann.

Hänen ja Craig Mazinin päätehtävänä oli tuoda esille, mikä on kaiken tarkoitus. Keskiössä on rakkaus ja miten se on samalla tärkein ja positiivisien tunne, samalla vaarallisin.

”Mitä enemmän ihmiskunnan päälle kasataan paineita, sitä pienemmiksi yksiköiksi ryhmät pirstaloituvat. Aluksi kunnon kansalaiset haluavat auttaa kaikkia ympärillään olevia, mutta paineiden myötä vain omia perheenjäseniään ja lopulta vain omaa lastaan. Tämä on meidän näkemyksemme tarinasta, jonka halusimme kertoa”, sanoo Mazin.

The Last of Us

Päänäyttelijöiden yhteys hahmoihin

Synkät aiheet näyttävät vetävän puoleensa myös Craig Mazinia, jonka luoma ja tuottama Chernobyl-minisarja kruunattiin kymmenellä Emmy-palkinnolla 2019.

”Minua kiehtoivat The Last of Us -sarjassa sen hahmot ja tarina, eikä sillä ollut mitään tekemistä lajityypin kanssa. En edes fanita zombitarinoita. Olen ainoastaan kiinnostunut siitä, miten ihmiset käyttäytyvät maailmanlopun uhatessa”, Mazin perustelee.

Hahmoja esittämään oli löydettävä pätevät ja moniulotteiset näyttelijät. Druckmann myöntää, että paineet olivat kovat päänäyttelijöiden valinnan suhteen.

”Joelin ja Ellien suhde luo koko sarjan energian ja tunnelman. Näin Zoom-tapaamisissa heti, että Pedrolla oli vahva side hahmoonsa. Hän ymmärsi Joelin tunnetasolla, joten tiesin, että hän oli oikea näyttelijä rooliin.”

Ellien roolitus oli myös vaikea, sillä näyttelijän piti pystyä esittämään 14-vuotiasta tyttöä, joka on henkisesti ikäistään vanhempi. Hänen oli oltava myös älykäs, hauska ja erikoinen, ja jonka katsojat uskovat voitavan nousta auktoriteetteja vastaan.

”Ennen Bellan tapaamista olin nähnyt tusinoittain koe-esiintymisiä, joiden joukossa oli hyvin vahvoja ehdokkaita. Bellassa oli jotain hyvin luonnollista. En ollut nähnyt kenenkään muun näyttelevän kuin hän. Kyse ei ollut siitä, että hän olisi kopioinut jotain pelistä, hän vain sisäisti hahmon ytimen”, Druckmann kertoo.

The Last of Us

Pihalla kuin lumiukot

Bella Ramsey myöntää, että peli oli hänelle vain etäisesti tuttu sarjaa ennen.

”Olin kuullut siitä, mutta minulla ei ole pleikkaria, joten en ollut pelannut The Last of Us -peliä. Sain tietää pelin merkityksestä vasta sen jälkeen, kun sain roolin, ja se löi minut ällikällä”, sanoo Ramsey.

Pedro Pascal ei ollut edes kuullut pelistä, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta pyrkiä Joelin rooliin.

”Muistan, kun soitin siskolleni ja kerroin, että saan mahdollisesti roolin sarjassa. Hän oli autossa teini-ikäisten poikiensa kanssa, jotka kuulivat puhelumme. Aloin sanomaan, että kyse on videopeliin pohjautuvasta sarjasta, jonka nimi on The Last…, jolloin pojat alkoivat huutamaan suureen ääneen, että sinun on pakko saada rooli. Tajusin siinä vaiheessa, miten isosta jutusta oli kyse”, Pascal muistelee.

Vaikka molemmat näyttelivät Game of Thrones -sarjassa, Ramseylla ja Pascalilla ei ollut siinä yhteisiä kohtauksia, joten he eivät tunteneet toisiaan ennen sarjan kuvauksia.

Elämä jäljitteli taidetta, sillä myös Joel ja Ellie ovat toisilleen tuntemattomat sarjan alussa.

Huolimatta Game of Thronesin massiivisuudesta Pascal oli hämmästynyt tämän sarjan vieläkin suuremmasta visuaalisesta panostuksesta, sillä se kuvattiin aidoilla kuvauspaikoilla Kanadassa.

”En ole koskaan ollut mukana tämänkaltaisessa projektissa, jossa on näin mieletön lavastus yhdistettynä aitoihin kuvauspaikkoihin. Olimme oikeassa vuoristossa, oikeassa lumessa, preerioilla, virtaavien jokien armoilla ja huikeissa lavasteissa. Pahiksia ja viruksen kourissa riehuvia ihmisiä esittivät oikeat näyttelijät, joiden hirviömaskit olivat todella karmivia. Kun niihin vielä yhdistettiin erikoistehosteita, pelkoa ei tarvinnut teeskennellä”, vakuuttaa Pascal.

LUE LISÄÄ: Mikä on The Last of Us? Nämä 10 asiaa on hyvä tietää ennen HBO Maxin sarjan alkua

The Last of Us HBO Maxilla 16.1.2023.