Uusimmat

Haastattelu Sisun tekeminen pelotti ohjaaja Jalmari Helanderia ihan saatanasti

26.01.2023 11:30 Tuukka Hämäläinen

Muropaketti haastatteli ohjaaja Jalmari Helanderia toimintaelokuvasta Sisu, joka saa ensi-iltansa perjantaina. Verisen action-pläjäyksen tekeminen oli ohjaajalle niin herkkua, että hän suorastaan ikävöi kuvauspaikalle.

Huomenna perjantaina, 27. tammikuuta saapuu viimein ensi-iltaan toimintaelokuva Sisu. Rare Exportsista (2010) ja Big Gamesta (2014) tunnettu Jalmari Helander palaa jälleen Suomen Lappiin, mutta nyt luvassa hyvin erilainen elokuva kuin Keski-Euroopassa kuvattu Big Game.

Sisu on nimittäin henkeen ja vereen suomalainen elokuva. Vuoteen 1944 sijoittuvassa tarinassa sotaveteraani ja nykyinen kullankaivaja Aatami Korpi (Jorma Tommila) saa vastaansa Lapin sodassa vetäytyvät natsit. Saksalaiset näkevät Korven kultakimpaleissa toivon paremmasta tulevaisuudesta, mutta tämäpä ei luovukaan aarteestaan ihan helpolla. Tästä seuraa puolitoista tuntia sellaista myllytystä, jota kotimaisessa elokuvassa ei ole käytännössä koskaan nähty.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Helander sai idean elokuvaan yhtäkkiä eräänä jouluna – ja hetken päästä oli jo kysyttävä Tommilaa päärooliin.

”Olen aina halunnut käsitellä jotenkin Lapin kultakuumetta ja miettinyt läpi kaikkia mahdollisia seikkailuja, että minkälaista meininkiä sen kultaryntäyksen ympärille saisi. Sieltä on olemassakin hienoja tarinoita, mutta juttu ei jotenkin ikinä lähtenyt käyntiin. Mutta sitten eräänä jouluaattona tai joulupäivänä jostain takavasemmalta tuli ajatus, että kun natsit lähti lapista 1944 ja rupesi tuhoamaan koko paikkaa, niin mitä jos nämä asiat yhdistäisi.”

”Sisun idea syntyi siitä ehkä minuutin päästä. Ja seuraava minuutti oli se kun soitin Jormalle.”

Pääroolia näyttelevä Jorma Tommila kertoi jo aiemmin Muropaketille olleensa mukana heti projektin alkumetreiltä lähtien. Helander käytännössä kirjoitti roolin Tommilalle, jonka kanssa hän on työskennellyt jo pitkään.

LUE MYÖS: Haastattelu: Jorma Tommilasta, 63, tuli Sisu-elokuvan toimintatähti halkoja hakkaamalla ja sotaveteraanien kouria muistelemalla

Sisu

Kuva: Antti Rastivo © Freezing Point Oy

Sisu eroaa selkeästi Jalmari Helanderin aiemmista pitkistä ohjauksista, myös ohjaajan itsensä mielestä. Helander muistelee, kuinka esikoisleffa Rare Exportsia tehdessä kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Tarinaa myös yritti kirjoittaa moni suomalainen käsikirjoittaja, mutta lopulta Helander päätyi itse kirjoittamaan elokuvan, jotta idea saatiin toimimaan. Big Game taas tuntui loikkaukselta ”ihan toisenlaiseen isoon meininkiin”.

Sisu on kuitenkin Helanderille kaikkien omin elokuva.

”Sisu on ollut eniten hanskassa. Se on hyvänkokoinen, tosi simppeli ja tosi itseni näköinen. Nautin paljon sen tekemisestä, koska se tuntui koko ajan niin konkreettiselta ja helpolta ymmärtää. Ja samalla tiesin, että pystyn tekemään siitä juuri sellaisen jutun, jota lähdin tekemään.”

Sisu poikkeaa Helanderin aiemmista elokuvista – ja ylipäätään tyylilajinsa edustajista – jo siinä, että elokuvassa on hyvin vähän dialogia. Hahmot eivät tarpeettomia lätise, ja pääroolia näyttelevällä Tommilalla on tasan yksi repliikki koko elokuvassa. Helander saikin huomata, että Sisun kirjoittaminen oli tämän vuoksi hyvin erilainen kokemus.

”Aluksi se pelotti ihan saatanasti. Ihan jo siksikin, että käsikirjoituksen pituus kertyy lähinnä dialogista. Kun sitä ei olekaan, niin pelkäsin että käsiksestä tulee joku 15-sivuinen. Mutta sitten keskityin kuvailemaan asioita, ja mitä enemmän sitä teki, sitä siistimmältä se tuntui. Sitä rupeaa tuottamaan hyvää elokuvaa, kun ei lässytä asioita auki, vaan ne joutuu näyttämään. Suosittelen tätä kaikille kirjoittajille, koska se tuottaa elokuvallista ajattelua ihan väkisin.”

Kuvaukset Lapissa olivat Helanderille upea kokemus, ja hän paljastaa vieläkin ikävöivänsä kuvauspaikalle. Ongelmia tietenkin riitti – esimerkiksi Tommilan haastattelussaan kertomat haasteet kylmyyden ja jäätävän tuulen kanssa – mutta ohjaaja myöntää, että aika on jo kullannut muistot. Oli esimerkiksi kuvauspaikkoja, joihin oli hyvin vaikea saada kalusto paikalle, mutta jo pelkästään maisemien takia Lapissa kuvaaminen kannatti silti.

”Tykkään aina siitä, että mennään johonkin huitsin perseeseen kuvausryhmän kanssa. En mitenkään haluaisi tehdä elokuvaa Helsingissä, niin että kaikki vaan menee koteihinsa illalla ja aamulla tullaan taas töihin. Se näkyy siinä tekemisessä ja elokuvassa hyvällä tavalla, että ollaan kaikki yhdessä jossakin, mahdollisimman kaukana kaikesta. Ja se antaa mulle hyvää fiilistä.”

Sisu näyttää alusta loppuun kouriintuntuvan aidolta, ja hyvin paljon efekteistä onkin tehty perinteisin keinoin. Ei ole suuri yllätys, että Helander kertoo pitävänsä tästä tavasta työskennellä. Toisaalta jotkut efektit on kaikin puolin yksinkertaisempia toteuttaa jälkikäteen.

”Siihen menee kuvauksissa miljoona kertaa enemmän aikaa, jos vaikka kaikki luodinosumatkin on oikeita. Tai jos haluaa ottaa sitten kohtauksen uudestaan, niin siinä tuleekin pitkä tauko kuvauksiin. Molemmissa on hyvät puolensa.”

Sisu

Kuva: Antti Rastivo © Freezing Point Oy

Sisun ilmeiset esikuvat ovat ulkomailla, Rambon ja Die Hardin kaltaisissa toimintaklassikoissa. Jalmari Helander kuitenkin korostaa, että suomalaisuus on koko elokuvan sydän. Niinpä elokuva päätyy jopa rapakon takana levitykseen alkuperäisellä nimellään.

”Halusin tehdä jonkunlaisen monumentin suomalaisesta miehestä ja sisusta – siitä miten sen itse näen. Se on koko homman ytimessä, ja se että paketoidaan juttu niin, että sen voi näyttää ulkomaillakin. Jos leffan nimeä alkaisi vaihtamaan, pitäisi muuttaa aika paljon itse elokuvasta. Leffa käytännössä selittää, mitä sen nimi tarkoittaa. Levittäjäyhtiö Lionsgate onneksi hiffasi jutun tosi hyvin, ja markkinointi tulee varmaan perustumaan siihen, että kun tämän leffan näkee niin sitten tajuaa mitä sen nimi tarkoittaa.”

Kuten on laajasti uutisoitu, Sisu sai Toronton ja Sitgesin elokuvajuhlilla fantastisen vastaanoton ja jopa nipun palkintoja. Helander onkin aivan ällikällä lyöty elokuvan herättämästä reaktiosta.

”Tiesin kyllä, että tämä on erikoinen leffa. Mutta kun meillä oli eka näytös Torontossa, se väliaplodien ja huuteluiden määrä oli jotain semmoista, mitä en ole nähnyt ikinä missään aiemmin – varsinkaan omien leffojen kanssa. Okei, ajattelin että Midnight Madness -näytösten yleisö on tunnetusti aika villiä, mutta sama toistui sitten seuraavana päivänä ekassa norminäytöksessä. Ja se tapahtui Espanjassa kaikissa näytöksissä.”

Pohdimmekin haastattelussa, että ehkäpä tämä elokuva saa jopa suomalaisen yleisön reagoimaan.

”Voi olla, että siinä yhdentoista minuutin kohdalla alkaa jotain kuulumaan.”

Sisu saa ensi-iltansa huomenna, mutta toimeliaalla Helanderilla on jo seuraavat kuviot selvillä. Seuraavaksi hän on tekemässä jo ennen Sisua käsikirjoitetun elokuvan Jerry ja Ms. Universe, jota parhaillaan roolitetaan ja toivottavasti vielä tänä vuonna kuvataan. Sen lisäksi suunnitteilla on muutakin.

”Kirjoittelen pariakin eri juttua. Olen pyöritellyt Rare Exports 2:ta, ja sitten on semmonen iso unelma, joka olisi vielä rankempi kuin Sisu. Mutta katotaan mitä siitä tulee.”

LUE MYÖS: Arvostelu: Sisu on paras Suomessa tehty toimintaelokuva

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat