Haastattelu Ohjaajan aivoverenvuoto vei Suomessa kuvatun Batman-elokuvan vuosien tauolle, mutta nyt Crime Alley on valmis

14.02.2023 09:00 Tatu Junni

Suomessa tehty Batman-elokuva Crime Alley vei enemmän aikaa kuin kukaan olisi uskonut, mutta valmiiksi se saatiin.

Kymmenisen vuotta sitten uutisoitiin Suomessa tehtävästä, poikkeuksellisen kunnianhimoisesta Batman-fanielokuvasta, joka kantoi nimeä Crime Alley. Aihetta seurattiin Muropaketissa (tuolloin vielä Dome.fi) aktiivisesti – kunnes ei enää seurattukaan. Crime Alleyn piti saada ensi-iltansa vuoden 2014 alussa, mutta sitten ohjaaja Pekka Paalasen kerrottiin saaneen vakavan sairauskohtauksen. Sen myötä elokuvan julkaiseminen lykkääntyi – ja ennen pitkää tekijöiden päivitykset loppuivat käytännössä kokonaan.

Kului vuosia ilman että Crime Alleysta kuultiin mitään. Moni Batman-fani oletti, että elokuvan tarina oli ohi, mutta toisin kävi. Helmikuun alussa ilmoitettiin, että Crime Alley saa vihdoinkin ensiesityksensä Tampereen elokuvajuhlilla maaliskuussa. Uutinen keräsi Muropaketin lukijoiden keskuudessa runsaasti huomiota. Lukukertoja on kertynyt tähän mennessä yli 30 000.

Pyynnöstämme ohjaaja Pekka Paalanen jakoi Muropaketin lukijoille lisätietoa siitä, mitä Crime Alleylle oikein tapahtui aikoinaan, miten elokuva saatiin lopulta valmiiksi ja mitä Suomessa kuvatulle Batman-tarinalle seuraavaksi tapahtuu.

Crime Alleyn piti valmistua vuonna 2014, mutta sitten elokuva ikään kuin katosi vuosiksi. Mitä tuona aikana tapahtui?

”Crime Alleya tehtiin tosiaan jo kymmenen vuotta sitten. Tuotannon loppuvaiheessa sain kuitenkin vakavan aivoverenvuodon, josta kuntoutuminen on ollut pitkä prosessi, puheen ja kävelyn uudelleenopettelusta lähtien. Pyörätuolista pääseminen vaati paljon fyysistä treeniä, jota tein myös Intiassa. Ahvenanmaalaisella salilla tapasin Robert Heleniuksen, joka töitäni nähtyään pyysi ohjaamaan Nordic Nightmare -mainoselokuvan. Se oli ensimmäinen ohjaustyö sairastumiseni jälkeen. Kokemus oli hyvä ja vaikutti osaltaan siihen, että taustalla kytenyt Crime Alley leimahti uudelleen, ja työryhmä kokoontui jälleen elokuvan viimeistelyn suunnitteluun. Elämä on tietenkin itse kullakin kulkenut omia uomiaan, on ollut hienoja rooleja, muita tuotantoja ja käännekohtia, mutta ei Crime Alleya koskaan varsinaisesti haudattu. Itselläni myös perheenlisäys ja kokemusasiantuntijakoulutus moninaistivat toimenkuvaa. Ei liene yllätys, että lopulta pandemia-aikakin vaikutti elokuvan viimeistelytyön ja tapaamisten organisointiin sekä julkaisukonseptiin, kuten koko kulttuurikenttään. Paljon on siis tapahtunut.”

Mikä sai aikaan sen, että elokuva päätettiin lopulta tehdä valmiiksi ja miten iso urakka viimeistely oli?

”Odottamattomien takaiskujen jälkeen projektin valmiiksi saattaminen tuntui kollektiivisesti tärkeältä, monella tasolla. Myös siksi, että taitavan työryhmän ja lukuisten vapaaehtoisten tekemä mieletön työ ja elokuva saavat arvoisensa tunnustuksen. Tekijätiimi on osoittanut uskomatonta sitkeyttä, ja niukista resursseista huolimatta elokuvan laatuun voi olla varsin tyytyväinen. Kuvaukset ja editointi oli tehty, mutta lopulliseen elokuvaversioon tarvittiin vielä erikoisefektit, värimäärittely, musiikit sekä äänimiksaus, foleyt ja ambience mukaan lukien. Elokuvaan liittyy myös rinnakkaisprojekti Crime Alley: Scars -sarjakuva, jonka tekeminen oli jo hyvässä vauhdissa.”

Muuttiko vuosien ”aikalisä” elokuvaa jotenkin?

”Ei oikeastaan. Ajattelen yhä, että visuaalisia erikoisefektejä kannattaa käyttää harkiten. Crime Alleyn realistinen maailma heijastaa tätä periaatetta. Äänityötä tehtiin rauhassa. Kulissien takana koettu elämä vaikutti kuitenkin siten, että tarinaan tuli valoisampia lisäelementtejä.”

Crime Alleyn ensi-ilta on pian Tampereella. Onko vielä tietoa, missä muualla elokuvan voi nähdä ja milloin se tulee katsottavaksi netissä?

”Vielä ei ole varmaa tietoa, mutta elokuvafestivaalien haku- ja valintaprosessit ovat tyypillisesti melko pitkiä, ja odotamme uutisia muutamista muista tapahtumista. Tampere Film Festivalillekin oli tarjolla liki 8000 elokuvaa, joista ymmärtääkseni 116 valittiin. Raadin työ on ollut mittava! Jatkossa Yle Areena olisi tietenkin erinomainen vaihtoehto, ja jossain vaiheessa on aiheellista harkita julkaisua YouTubessa.”

Crime Alleysta uutisoidaan Muropaketissa jatkossakin, kun uutisoitavaa tulee. Lisäksi elokuvasta tarjoaa lisätietoa sen virallinen Facebook-sivu.