Uusimmat

”Vastustin elokuvaversion tekemistä pitkään” – Haastattelussa Deadwood-tähdet Ian McShane ja Timothy Olyphant

02.06.2019 09:59 Johanna Juntunen

Kaikki vankkurit suuntaavat vielä kerran Deadwoodiin, kun 2006 päättynyt kulttisarja huipentuu tv-elokuvaan. Oman käden oikeus ottaa mittaa kehityksestä, kun erimielisyyksiä ratkotaan pölyisten saluunoiden hämyssä. David Milchin käsikirjoittamassa tv-elokuvassa nähdään lähes kaikki tutut näyttelijät sarjasta Timothy Olyphantin ja Ian McShanen johdolla.

Kahdeksan Emmy-palkintoa voittanut lännensarja Deadwood saa vihdoin arvoisensa päätöksen. Suosittu sarja alkoi 15 vuotta sitten. Sitä tehtiin kolme tuotantokautta (2004-2006), mutta katsojat janosivat lisää. Neljättä kautta ei kuitenkaan tullut. Sen sijaan sarjan luoja David Milch (Hill Street Blues, NYPD Blue) suostui kirjoittamaan televisioelokuvan, mutta HBO hyväksyi projektin vasta 2016. Lauantaina HBO Nordic -palvelussa julkaistun elokuvan on ohjannut sarjakonkari Daniel Minahan (True Blood, Game of Thrones, American Crime Story).

Deadwood: The Movien pääosissa nähdään Ian McShane saluunan omistaja Al Swearengerina ja Timothy Olyphant, joka esittää seriffi Seth Bullockia muhkeine viiksineen.

– En olisi koskaan uskonut, että elokuvasta tulee totta. Vastustin sitä pitkään, koska se oli mielestäni huono idea. Mutta olen nähnyt elokuvan, enkä voisi olla ylpeämpi lopputuloksesta. Toivon, että muutkin pitävät siitä, Olyphant hehkuttaa Beverly Hillsissä.

– Ei ole helppoa kirjoittaa kahden tunnin leffaa, joka perustuu sarjaan ja jatkuu sen viimeisestä jaksosta. Myös kaikkien näyttelijöiden saaminen yhteen oli haastavaa, mutta sekin onnistui, lukuunottamatta Powers Boothea. Kunnia hänen muistolleen, McShane jatkaa ja osoittaa kohti taivasta.

Haimasyöpään 2017 menehtynyt Boothe näytteli sarjassa saluunan omistajaa. Tutut kasvot palaavat muihin rooleihin, kuten Bullockin vaimoa Marthaa esittävä Anna Gunn ja hänen liikekumppaninaan Sol Starrina nähtävä John Hawkes.

– Vietin sarjan parissa kolme ikimuistoista vuotta, mutta olin aliarvioinut sen vaikutuksen elämääni. En ollut tajunnut, miten paljon arvostin kokemusta, ennen kuin tapasin kaikki vanhat työkaverit uudestaan, Olyphant myöntää.

Deadwood oli merkittävä harppaus Olyphantin uralla. Hän sai sen ansiosta muun muassa pääroolin kuusi kautta pyörineessä Justified-sarjassa.

– Nautin nykyään työstäni enemmän kuin urani alussa. Stressaan vähemmän, otan vähemmän paineita, enkä tavoittele täydellisyyttä otsa kurtussa, vaan nautin koko prosessista, kuvaa Olyphant kehitystään näyttelijänä.

Historian lehtien modernia havinaa

Bullockin ja Swearengenin lisäksi monet sarjan hahmoista ovat historiallisia villin lännen sankareita tai roistoja, kuten Wild Bill Hickok. Myös kohtaukset pohjautuivat aitoihin tapahtumiin Deadwoodin kaupungissa 1870-luvulla. Kehitys, kuten rautatie ja puhelin, tuo mukanaan myös lieveilmiöitä.

– Seurasimme, miten Deadwood kasvoi leirikylästä kaupungiksi ja miten sen asukkaat muuttuivat. Monet pysyivät samanlaisina muutoksista huolimatta. Al ei koskaan antanut uusien tulokkaiden tai rahan mahdin häiritä omaa toimintaansa. Hän vähät välitti eliitistä, toteaa Ian McShane.

Elokuva alkaa kymmenen vuotta sarjan päättymisestä, kun Deadwoodin asukkaat kokoontuvat juhlistamaan Etelä-Dakotan itsenäisyyttä. Mutta aika, joka on kaikkien yhteinen vihollinen, on tehnyt tehtävänsä.

– Muutos on yleinen teema ja elokuvassa on kyse ajan kulusta. Nähtäväksi jää, ketkä selviävät muutoksista, ja miten optimistina he jatkavat eteenpäin, muotoilee Timothy Olyphant.

Entiset kilpailuasetelmat nousevat pintaan, liittoutumat joutuvat koetukselle ja arpeutuneet haavat avautuvat, kun vanhat ystävät ja viholliset saapuvat sekoittamaan näennäisen seesteistä elämää kaupungissa. Kuten sarjassa, myös elokuvassa heijastellaan nykypäivän kulutusyhteiskunnan ongelmia.

– Pelko tuntemattomasta tuntui hyvin ajankohtaiselta näiden hahmojen kautta. Koin itse hyvin läheisesti, että kyse oli joka päivä kokemistani tai lukemistani asioista, Olyphant toteaa.

Lännenelokuvat ja -sarjat ovat kokeneet viime vuosina renessanssin. Esimerkiksi Quentin Tarantinon ohjaama The Hateful Eight (2015), Kevin Costnerin minisarja Hatfields & McCoys (2012) ja Westworld-sarja (2016 – ) ovat nostaneet lännen mytologian jälleen pinnalle – samoin Red Dead Redemption 2 videopelien puolella.

– Parhaat länkkärit ovat hienoja moraalitarinoita, joissa on hyvää kantrimusiikkia. Niissä on yksinkertainen tarina, joka käsittelee monimutkaisia asioita. Todella hyvät länkkärit räjäyttävät tajunnan, Olyphant miettii.

Kunnianosoitus Milchille

Useita tv-sarjoja luonut David Milch käsikirjoitti suurimman osa sarjan 36 jaksosta ja oli tuottajana aktiivisesti läsnä kuvauksissa. Molemmat näyttelijät pitivät yhteistyön jatkumista Milchin kanssa suurimpana motivaationa elokuvan tekemiselle. Olyphant tapasi mestarin muutaman kerran käsikirjoitusvaiheessa.

– Hän on yksi kaikkien aikojen parhaita western-sarjojen kirjoittajia. Elokuvan käsikirjoituksessa kaikki hahmot olivat yhtä tuoreita ja kiehtovia kuin sarjassa. Davidin nerokkuuden puolesta puhuu se, että näyttelijät siirsivät muita töitään, jotta pääsivät mukaan elokuvaan. Se oli todellinen kunnianosoitus hänelle.

Milch sai tietää sairastavansa Alzheimerin tautia aiemmin tänä vuonna.

Deadwoodia on kutsuttu ”Shakespeariksi mudassa”, sillä Milchin käsikirjoituksissa asioita setvitään syvällisten vuoropuhelujen kautta. Sanasepon tyyliin kuuluu ylevästi alkavan dialogin lopettaminen painokkaasti, yleensä voimasanojen säestämänä.

– Kaikki kirosanat olivat aina käsikirjoituksessa, emmekä koskaan improvisoineet. Olimme onnekkaita, että pääsimme tulkitsemaan Milchin käsikirjoituksia sarjassa ja nyt elokuvassa. Käsikirjoitus oli huimasti tasokkaampi verrattuna niihin, joita luen normaalisti, McShane vakuuttaa.

Deadwood: The Movie löytyy nyt HBO Nordicin ohjelmistosta.