Suomalaisnäyttelijä on mukana HBO Nordicin jättisarjassa – Haastattelussa His Dark Materialsista tuttu Pasi Remsu

09.12.2019 13:01 | Helinä Laajalahti

HBO Nordicilla nähtävässä fantasiasarjassa His Dark Materials nähdään suomalaisia noitia, mutta myös suomalainen näyttelijä. Muropaketti haastatteli Pasi Remsua, joka esittää sarjassa lapsia kaappaavaa pahista.

Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä toteuttamaan unelmiaan, muistuttaa vanha kliseinen sanonta. Moni elää sitku- ja mutku-elämää eikä uskalla heittäytyä koittamaan onneaan pelätessään epäonnistumista. Niin teki myös Lapista kotoisin oleva Pasi Remsu, joka hyppäsi unelmansa kimppuun vasta kypsässä keski-iässä, haki opiskelemaan Lontooseen arvostettuun teatterikouluun ja kuin ihmeen kaupalla pääsi sinne myös sisälle.

Kun Remsu oli 7-vuotias, hän sanoi äidilleen haluavansa isona näyttelijäksi. Ennätti vierähtää kuitenkin monta vuosikymmentä, ennen kuin hän uskalsi lähteä toteuttamaan haavettaan. Nyt, vähän yli nelikymppisenä, Remsu elää unelmaansa. Hänet nähdään HBO:n uudessa fantasiasarjassa His Dark Materials.

-Sanoin agentilleni, että olen sen ikäinen jätkä, ettei enää aloiteta mistään takapihan teatterista. Elämän aika on rajallinen, Remsu kertoo.

-His Dark Materialsissa olen pahis. Roolini on pohjoinen metsästäjä, joka ryhmineen kaappaa lapsia. Kohtaukset kuvattiin Cardiffissa, Walesissa. Siellä oli studioon rakennettu kokonaisia jäävuoria ja vaanimme uhrejamme tuntureilla tuulessa ja tuiskussa.

Miten Suomesta kotoisin oleva Remsu sitten pääsi mukaan HBO:n suurtuotantoon? Omien sanojensa mukaan olemalla oma, luonnollinen itsensä.

– Olin Suomessa leffafestareilla ja lähdössä ystäväni kanssa syömään, kun agenttini soitti ja sanoi löytäneensä minulle hyvän roolin, mutta sinne pitäisi lähettää selftape [itse kuvattu lyhyt koe-esiintyminen] heti. Niinpä kasasimme kahdesta sohvasta kameratelineen, teippasimme siihen puhelimen ja vedin homman läpi. Dinnerillä iski kuitenkin hirveä morkkis. Tuntui, että niin harvoin kuin näitä huipputilaisuuksia tulee, että olisi pitänyt käyttää enemmän aikaa tähän. Soimasin itseäni koko illan, koska mikään ei kirvele niin paljon kuin olla jatkossa ja sitten sanotaan, että sori ei tällä kertaa. Kun minut sitten valittiin, kysyin ohjaajalta, että mikä videossani sai valitsemaan juuri minut. Ohjaaja sanoi että se oli niin luonnollinen, olin oma itseni.

Hän selittää, että kun on enemmän aikaa toteuttamiseen, alkaa helposti miettiä liikaa mitä vastapuoli mahdollisesti haluaa.

– Sitä alkaa mikromanageerata omaa juttuaan, vaikka se olisi saattanut olla täydellinen jo heti alussa. Ohjaajan kommentti opetti hyvin. Kun ei ole aikaa ajatella liikaa, niin luonnollisuus korostuu.

His Dark Materialsissa Remsu kertoo omien kuvaustensa kestäneen ensin viiden päivän ajan ja sitten vielä kahden lisäpäivän ajan. Suurprojekti oli vaatimattomuuteen tottuneelle suomalaiselle todellinen herkkupala työpaikkana.

– Siihen voisi vaikka tottua! Asuin huippuhotellissa, aamulla tuli kuljettaja hakemaan hotellilta töihin, minulla oli kuvauksissa oma asuntovaunu ja siellä tervetulokori täynnä herkkuja. Kaikki oli organisoitu erinomaisesti ja mukaan oli erittäin helppo tulla, kun tunsi olonsa tervetulleeksi, Remsu muistelee.

His Dark Materialsin pääosaa esittää Hugh Jackmanin Wolverinen rinnalla Loganissa ihastuttanut Dafne Keen. Remsulla on nuoresta näyttelijäkollegastaan vain hyvää sanottavaa. Hän kuitenkin muistelee hassua kohtaamista suhtautumisessa näyttelijän työhön:

– Olin itse hirveän innostunut siitä, että pääsin sarjaan mukaan. Ajattelin rankankin kuvauspäivän jälkeen, että toivottavasti tämä ei koskaan lopu. Lyraa näyttelevä Keen oli kuitenkin jo niin kokenut alalla, että työpäivän jälkeen väsyneenä hän vain toivoi, että pääsisi jo kotiin. Se oli jännä vastakohta huomata.

Keenin lisäksi Remsu näyttelee myös yhdessä Lia Williamsin kanssa. Williams on aiemmin esiintynyt muun muassa Netflixin The Crown -sarjassa, missä hän esittää brittihovissa skandaalin aiheuttanutta Wallis Simpsonia. His Dark Materialsissa hänen roolihahmonsa on tohtori Cooper.

Remsu ei ole His Dark Materialsin ainoa suomalainen piirre, sillä Philip Pullmanin alkuperäisteoksessa keskeisessä roolissa ovat myös suomalaiset noidat. Heitä johtaa Serafina Pekkala -niminen nainen, jonka eläindaimoni on nimeltään Kaisa. Pienestä pohjoisesta maasta kotoisin oleva Remsu halusi tuoda lisää suomalaisuutta mukaan myös HBO-sarjaan.

– Ehdotin ohjaajalle, että koska kyseessä on fantasiasarja niin entäs jos hahmomme puhuisivatkin suomea. Hänen mielestään idea oli hyvä niin pääsin sitten opettamaan suomea muille näyttelijöille. Ja se oli todellinen haaste! Sarjassa siis tullaan kuulemaan suomen kieltä, hän selittää.

Näyttelijä kertoo, ettei ole vielä nähnyt lopullista tulosta, mitä hän ymmärrettävästi odottaa innostuneena.

Suomeksi esiintymällä Remsu vakuutti aikoinaan myös lontoolaisen teatterikoulun pääsykokeiden valitsijat. Drama Studio London vaatii opiskelijoiltaan pohjakoulutuksen teatterialalta, mutta pääsykokeiden kautta sisään voi päästä myös muilla avuin.

-Pääsykokeen klassisessa osuudessa piti esittää Shakespearea ja enhän minä sitten muistanut sanoja englanniksi ollenkaan. Rehtori jo kommentoi, että oletko ihan tosissasi. Sitten minulta kysyttiin, että osaanko Shakespearea suomeksi, johon minä vastasin että sehän on minun vahvuuteni. No enhän minä ollut koskaan lukenut Shakespearea suomeksi, mutta ajattelin, että eivätpä ole valitsijatkaan. Esitin heille kaikki elämäni rakkaustarinat ja heittäydyin esiintymään niin vakuuttavasti, että vetäisin valitsijatkin selvästi mukaan. Sain kuulla, että tämä on juuri sitä, mitä he hakevat ja pääsin sisälle sillä ehdolla, että aloittaisin kuukautta muita aikaisemmin puheohjaajan opastuksella, Remsu kertoo.

Arvostetusta opinahjosta ponnistaneita näyttelijöitä ovat muun muassa Emily Watson ja Forest Whitaker.

Kotimaa on nykyisin Lontoossa asuvan Remsun elämässä vahvasti mukana edelleen. Muun muassa rakennusmiehenä entisessä elämässään toiminut Remsu rakentaa Lontoossa suomalaisia saunoja, joista keskeisin on tulossa Britannian korkeimpaan rakennukseen, 95-kerroksiseen The Shardiin.

-Shardin 52. kerrokseen tulee rakentamani luksussauna. Tästä olemme kuvaamassa tv-sarjaa nimeltä The King of Sauna.

Remsulla on työn alla myös Lappiin sijoittuva elokuvaprojekti, jonka käsikirjoitusta työstää Ninni Saajola ensi kevään Berliinin elokuvafestivaalien esittelykierrosta varten. Komedian idea on herättänyt kiinnostanut Kiinaa ja Yhdysvaltoja myöten.

– Monta rautaa on tulessa, kun vaan ennättäisi takomaan, summaa Remsu.

Haastattelun pääkuvan otti © Mona Salminen / HBO Nordic