Uusimmat

Hollywood-tähdet voivat yltää pienellä kikkailulla jopa satojen miljoonien dollarien palkkioihin – Kuolleen Star Wars -tähden perikunta tienaa yhä omaisuuksia joka vuosi

19.01.2021 12:12 Kari Salminen

Johnny Depp ja Robert Downey Jr. ovat satojen miljoonien arvoisia, koska he älysivät tehdä prosenttisopimuksia. Sir Alec Guiness osui kultasuoneen Star Warsilla.

Monet näyttelijät ovat tähtiä, mutta vain harvat ovat merkkituotteita, brändejä, joiden haltijat rikastuvat perustamalla idolikuvaansa kauppaavia yhtiöitä, merkkinsä jatkojalostuslaitoksia. Sitten on niitä kieroja tai onnekkaita, jotka älyävät pyytää juuri oikeista elokuvista prosenttiosuuden kiinteän palkkion sijasta. Sir Alec Guiness ja Jack Nicholson kuuluvat joukkoon.

Takavuosina kovimmat tähdet saivat jopa 20-30 miljoonaa dollaria roolilta. Mel Gibson, Leonardo DiCaprio, Denzel Washington, Tom Cruise, Kevin Costner, Tom Hanks, Arnold Schwarzenegger ja Harrison Ford olivat siinä klubissa. Jopa Adam Sandler, Bruce Willis ja Jim Carrey olivat silloin kymmenien miljoonien arvoisia.

Sandler menestyy yhä vaikka hittejä ei ole näkynyt. Hän on aivan siellä Dwayne Johnsonin, Ben Affleckin, Leonardi DiCaprion, Matt Damonin, Bradley Cooperin, George Clooneyn ja Mark Wahlbergin luokassa. Syynä ovat hillittömät Netflix-katselulukemat. Suoratoistojätti maksoi Sandlerille viime vuonna yli 34 miljoonaa dollaria neljän vuoden ja useamman elokuvan sopimuksesta.

Jack Sparrow on kultakaivos

Eniten nappulaa on kasautunut niille, jotka agenttiensa kanssa haistoivat oikein alun perin riskitapaukselta vaikuttaneen elokuvan menestyksen. Jos elokuva ei ole varma tapaus etukäteen, tuottajat suosivat tähtiä, jotka ottavat prossat suuren kertapalkkion sijasta. Vaikka jälkikäteen prosenttiosuudet vihlovat, alussa ne mahdollistavat hankkeen.

Yksi suurpelureista on Johnny Depp, joka otti vastaan Disneyn tarjoaman huvipuistoajeluleffan Pirates of the Caribbeanin Jack Sparrow -roolin niin halvalla, kymmenellä millillä, että Deppin kykyä nostaa elokuva ilmiöksi epäillyt studio heltyi ja teki sopimuksen. Depp sai myös prosentit tuotosta. Eikä elokuva edes ollut mikään isompi riskitapaus. Depp on netonnut Pirates-elokuvista reilut 300 miljoonaa dollaria. Niin se käy kun elokuvasta tulee miljardibisnes.

Hienostuneellla brittiaksentilla

Robert Downey Jr. on yksi Hollywoodin moguleista. Pelkästään Avengers-episodi Endgame toi tähden tilille yli 75 miljoonaa dollaria. Summa koostui 20 miljoonan dollarin kertakorvauksesta ja 8 prosentin osuudesta, joka toi 55 miljoonaa peruspalkkion päälle.

Mutta osattiin sitä ennenkin. Prosenttikerhon harvinainen jäsen on arvostettu ja aateloitu englantilainen.

Sir Alec Guiness sai käsikirjoituksen. Hän pettyi: plääh, science fictionia. Tämä ei ole minulle, hän ajatteli, mutta luki silti loppuun saakka.

Agentti piti siitä, että lahjakkaaksi sanottu nuori amerikkalainen George Lucas halusi juuri brittiläisen teatteri- ja draamaveteraanin rooliin. Päämies voi pyytää prosentin tai kaksi tuloista. Alalla näitä prosentteja kutsutaan pisteiksi (points). Vastahakoinenkin aatelinen suostuu epämieluisaan rooliin, jos hänessä on pelurin vikaa.

Alec Guiness ei tällä kertaa tyytynytkään prosenttiosuuteen nettotuloista vaan pointsit laskettiin brutosta. Eikä vain Star Warsin kassatuloista vaan myös kahden jatko-osan, joissa Guinessin hahmo Obi-Wan vierailee henkihahmossaan.

Niin, eikä vain elokuvista vaan myös teoksen vierailuista muussa mediassa kuten televisiossa ja videolla, ja tulevissa formaateissa.

Sir Alec Guinessin perikunta iloitsee kotivideoiden monista uudemmistakin formaateista. Tille tulee joka vuosi miljoonasummia Star Warsin ansiosta. Koska juuri kukaan ei 70-luvun puolivälin paikkeilla oikein uskonut nuoren amerikkalaisen typerään avaruushassutteluun, diilistä tuli näyttelijälle mitä mainioin.

Star Wars

Rikkaimpia brittinäyttelijöitä

Kohta iltapäivä- ja bisneslehdet voivat todeta, että sir Alec Guiness on britannian rikkain näyttelijä. Monet muut rooleihinsa arvokkuutta tuoneet näyttelijät eivät olleet yhtä fiksuja. Mahtavaääninen James Earl Jones kumisi Darth Vaderin äänellä. Hän sai roolistaan 7000 dollaria. Prosenttidiiliä tarjottiin.

Agentti kehotti ottamaan rahat ja pötkimään pakoon. Elokuva ei ollutkaan katastrofi – paitsi James Earl Jonesille.

Guiness ja hänen perikuntansa ovat tienanneet pisteillään toistasataa miljoonaa dollaria. Se voisi olla enemmänkin, sillä George Lucas pirautti ensi-illan alla Guinessille tämän roolisuorituksen tuoman hyvän palautteen herkistämänä ja tarjosi puolta prosenttia jo sovitun kahden prosentin brutto-osuuden päälle.

Tuottaja onnistui supistamaan lisäosuuden neljäsosaprosenttiin. Sekin merkitsi lopulta miljoonia.

Luke Skywalkerin ja prinsessa Leian esittäjät, Mark Hamill ja Carrie Fisher, saivat myös melkoisen potin neljäsosaprosentin diilillään. Megatähdeksi kasvanut Harrison Ford sen sijaan sai Han Solon roolistaan 5000 dollaria viikossa.

Kymmenien miljoonien Jokeri

Joskus kannuksensa jo hankkineet näyttelijät tekevät elämänsä sopimuksen kun elokuvantekijä on nuori ja yhtiö hiukan skeptinen. Näyttelijöillä hankitaan lisäarvoa. Osakepeliä tämä oikeastaan on. Ei ole varmuutta menestyksestä, mutta jotkut haistavat potentiaalin paremmin kuin toiset.

Kun Jack Nicholson antoi periksi Warnerille ja tuottajille ottaen vuoden 1989 Batmanista vain kuuden miljoonaa dollaria tavanomaisen 10 miljoonan sijasta, hänelle luvattiin prosentti elokuvan tuotosta, mukaan lukien oheistuotteet.

Batman tienasi ensikierroksellaan 450 miljoonaa dollaria. Se jatkoi menestystään lukemattomina oheisina videopeleistä vaatteisiin ja leluihin. Nicholsonin arvellaan netonneen Batmanista 50 miljoonaa dollaria, joka nykyrahassa olisi tuplat.

Sadan miljoonan Bruce Willis

Niinhän sitä luulisi, että Bruce Willis on tehnyt parhaat tilinsä 1990-luvun action-elokuvissa Die Hard -miehenä, mutta ei. Kuudes aisti oli tuntemattoman intialaistaustaisen ohjaajan riskielokuva. Spirituaalisen teeman vastapainona oli Willisin sopimus: 14 miljoonaa dollaria käteen ja päälle vielä 14 prosenttia bruttotuloista. Tili on tiettävästi ollut yli 100 miljoonaa.

Ihmeellisellä tavalla melkein kaikessa onnistuva Tom Hanks luki Forrest Gumpin käsikirjoituksen ja tiesi välittömästä, että tästä tulee monsteri. Hanks lupasi tehdä työnsä ilmaiseksi, jos saa provikat lipputuloista. Yli 70 miljoonaa siitä sitten tuli.

Vastaavan diilin Hanks teki Pelastakaa sotamies Ryanin kanssa. Bruttotulosta 20 prosentin siivu tarkoitti 40 miljoonan dollarin tuloja tähdelle.

Tom Cruise voi pyytää vaikka millaisia summia, ja niin hän teki kun ensimmäinen Mission: Impossible oli suunnitteilla. Kukaan ei tiennyt, voiko vanhaan tv-sarjaan perustuva elokuva menestyä, mutta Tom Cruise uskoi, että jos hän on pääosassa ja hoitelee markkinoinnin hyvin, se lähtee ja nousee.

Cruise otti 20 miljoonaa kerralla ja 10 prosenttia lipputuloista. Loppusumma on jossain 80 miljoonan dollarin tietämissä. Samanlaisen diilin Cruise teki kakkososaan, ja ilmeisesti hän teki sen itsensä kanssa, koska Cruise on toiminut myös tuottajana.

Ei vain miehille

Ei tämä pelkkä miesten plei ole. Cameron Diaz otti Bad Teacher -elokuvasta palkkioksi itselleen vaatimattomat miljoona dollaria ja päälle prosenttiosuudet. Vaikkei elokuva edes ollut hirmuinen menestys, ja vaikka se haukuttiin, Diaz nettosi 40 miljoonaa.

Vastaaville lukemille pääsi Emma Watson, kun hän alensi palkkiotaan Disneyn Kaunotar ja hirviö -elokuvasta neuvoteltaessa ottaen ison pikatilin sijasta pointsit. Erittäin tuottoisa ratkaisu, kymmenien miljoonien arvoinen.

Sandra Bullockin kultakaivos oli Gravity, realistis-eksistentiaalinen tieteiselokuva, joka ei etukäteen ollut mikään varma tapaus. Bullockista ostettiin elokuvaan houkutin. Diili oli 20 miljoonaa roolista sekä peräti 15 prosenttia teatterikierroksen bruttotuloista sen jälkeen, kun tuo 20 miljoonaa oli ensin kuitattu. Tiettävästi Bullock tienasi elokuvalla – viiden vuoden takaisten tietojen mukaan – 70 miljoonaa dollaria.

Ei ihme ettei näyttelijä enää tee kuin ne roolit, jotka häntä todella kiehtovat.

Muropaketin uusimmat