Uusimmat

Jurassic Park 30 vuotta – Viisi syytä, miksi Steven Spielbergin klassikko teki historiaa

09.06.2023 08:50 Tuukka Hämäläinen

Elokuvaklassikko Jurassic Park täyttää tänään pyöreitä. Palasimme muistelemaan, mikä kaikki takaa, että kaikkien dinoleffojen kuningas jää varmasti historiaan.

Kaikki dinofanit voivat nyt tuntea olonsa vähän vanhaksi: Jurassic Park täyttää tänään 30 vuotta.

Steven Spielbergin kiistaton elokuvaklassikko sai maailmanensi-iltansa 9. kesäkuuta 1993 Washington D.C:n Uptown Theaterissa. Laajempaan Yhdysvaltain-levitykseen leffa saapui jo pari päivää myöhemmin, 11. kesäkuuta, mutta Suomessa Jurassic Parkia saatiin odottaa syyskuun alkuun saakka.

Michael Crichtonin vuoden 1990 Dinosauruspuisto-romaaniin perustuva Jurassic Park nousi valtavaksi kassamagneetiksi, ja sillä oli kauaskantoisia seurauksia niin elokuvamaailmassa kuin sen ulkopuolellakin. Listasimme viisi syytä, jotka ainakin takasivat Jurassic Parkin paikan historiassa.

1. Valtava suosio

Jurassic Park teki alkuperäisellä teatterikierroksella yli 914 miljoonan dollarin lipputulot, ja siitä tuli täten elokuvahistorian tuottoisin elokuva lippuluukulla. Leffa myös piti paikkansa aina vuoteen 1997 asti, kunnes James Cameronin Titanic syrjäytti sen kärkipaikalta.

Jurassic Park oli siis aikanaan aivan poikkeuksellinen ilmiö ja jättimenestys Monista muista suurista hittielokuvista poiketen se pärjäsi hyvin myös arvosteluissa. Jo elokuvan ilmestyessä Jurassic Parkia ylistettiin ”todelliseksi elokuvan saavutukseksi” (The New York Times) ja ”yhdeksi suurimmista blockbustereista koskaan” (Empire). Siinä missä uudemmat kassamagneetit Avatarista (2009) Marvel-leffoihin saavat usein kädenlämpöiset arvostelut, Jurassic Parkia pääasiassa kehuttiin.

Jurassic Park oli vuoden katsotuin elokuva myös Suomessa, jossa se keräsi yli 444 000 katsojaa. Edes Renny Harlinin Cliffhanger (1993) ei pystynyt kilpailemaan dinojen kanssa.

2. Jättimäinen elokuvasarja

Jurassic Park on poikinut tunnetusti myös viisi täyspitkää jatko-osaa: Kadonnut maailma: Jurassic Park seurasi jo vuonna 1997 ja Jurassic Park III vuonna 2001. Sitten vuosia myöhemmin saapui uusi trilogia Jurassic World (2015), Jurassic World: Kaatunut valtakunta (2018) ja lopulta vielä Jurassic World: Dominion (2022). Niiden lisäksi on ilmestynyt lukematon määrä Jurassic-pelejä, -sarjakuvia ja muita oheistuotteita.

Jurassic Park tulikin käynnistäneeksi yhden historian tuottoisimmista franchiseista. Jurassic World -leffat ovat kaikki olleet ilmestymisvuosinaan suosituimpien elokuvien kolmen kärjessä, ja niistä suurimpana ensimmäinen Jurassic World on yhä historian 8. tuottoisin elokuva kansainvälisesti (

Koko Jurassic Park -franchisen on kerrottu tuottaneen kaikkiaan yli 8,6 miljardia dollaria. Pelkästään leffoja tarkasteltaessa Jurassic Park -elokuvat ovat historian 11. tuottoisin elokuvasarja. Vertailu ei tosin ole reilua, sillä useimmissa tätä suuremmissa sarjoissa (kuten Star Wars ja Marvel Cinematic Universe) on ilmestynyt paljon enemmän elokuvia.

3. Vallankumoukselliset tehosteet

Jurassic Parkin vetonauloja olivat dinosaurukset, jotka tuotiin valkokankaalle yhdistelemällä animatronisia luomuksia ja tietokoneanimaatiota. Vaikka jälkimmäistä on elokuvassa tosiasiassa hyvin vähän, tuli Jurassic Park juuri tästä kuuluisaksi.

Ennen Jurassic Parkia kokonaan tietokoneella animoituja hahmoja oli nähty valkokankaalla erittäin vähän, ja sitä edeltäneet Terminator 2:n (1991) ja Young Sherlock Holmesin (1985) CGI-hahmot olivat vielä hyvin yksinkertaisia tekeleitä dinosauruksiin verrattuna. Haasteena oli se, että dinosaurusten piti näyttää uskottavasti elollisilta eläimiltä, joilla on paljon massaa ja elävät liikkeet aina hengityksestä lihaksiin.

Lähtökohtana myös Jurassic Parkin tuotannossa oli käyttää go motion -animaatiota, koska CGI:n mahdollisuuksiin ei vielä laajasti uskottu. Vasta kun Industrial Light & Magicin animaattorit näyttivät Spielbergille kokeellisen animaationsa Tyrannosauruksen juoksusta, ohjaaja muutti mieltään ja päätti että kaikki kokokuvat dinoista toteutetaan sittenkin tietokoneilla. Lopputuloksena erikoistehosteiden suunnittelijat pääsivät lopulta pokkaamaan myös Oscarin parhaista tehosteista.

Jurassic Parkista tulikin lopulta näyttävä esittely myös tietokoneanimaation mahdollisuuksista, ja CGI:n käyttö yleistyi voimakkaasti sen vanavedessä 1990-luvun edetessä. On hieman ironista, että nykyisin elokuvan animaatio näyttää jo hieman vanhentuneelta, kun taas perinteiset animatroniset tehosteet ovat kestäneet aikaa loistavasti.

4. Muutti käsityksen dinosauruksista

Nykyisin Jurassic Parkin dinot ovat jo niin tuttuja, että ne pitkälti määrittelevät, millaisia suuri yleisö ajattelee dinosaurusten olleen – kaikkia virheitä myöten. Asiantuntijat ja Prehistoric Planetin kaltaiset dokkarit ovat sitten vuosien ajan saaneet oikoa käsityksiä.

Yksityiskohtien epätarkkuuksista huolimatta Jurassic Park teki kuitenkin valtavan palveluksen dinosauruksille, sillä elokuvan katsotaan käytännössä kertaheitolla uudistaneen käsityksen dinosauruksista.

Aiemmin vallalla oli käsitys, jonka mukaan dinosaurukset olivat matelijamaisia, vaihtolämpöisiä ja hidasliikkeisiä otuksia. 1960-luvulla käynnistyneen ns. ”dinosaurusrenessanssin” myötä tätä oli alettu kyseenalaistaa tiedemaailmassa, mutta valtavirtaan käsitys saapui vasta Jurassic Parkin myötä. Tämän takana oli Spielbergin sekä Crichtonin vahva intressi antaa totuudenmukainen kuva dinosauruksista, jonka myötä elokuva hyödynsi runsaasti tieteellisiä neuvonantajia.

Samaan syssyyn Jurassic Park myös popularisoi teorian siitä, että linnut kehittyivät dinosauruksista. Nykyään tätä pidetään jo tieteellisenä tosiasiana, ja paleontologien mukaan voi perustellusti sanoa, että linnut tosiasiassa ovat dinosauruksia.

5. Jurassic Park -sukupolvi

Jurassic Park oli läheisesti tekemisissä tieteen kanssa myös toisella tavalla. Elokuvan nimittäin katsotaan innostaneen kokonaisen sukupolven uusia paleontologeja ja käytännössä muuttaneen koko tieteenalan kehitystä, kuten esimerkiksi CS Monitorin artikkelissa todetaan. Tämän yhteydessä puhutaan ”Jurassic Park -efektistä” tai ”Jurassic Park -sukupolvesta”.

”Paleontologian tieteenala on valtavassa kiitollisuudenvelassa Jurassic Parkille”, totesi esimerkiksi paleontologi ja kirjailija Steve Brusatte. ”Koko kenttämme olisi hyvin, hyvin erilainen nykyään, jos Jurassic Parkia ei olisi tehty.”

Vaikka keskustelu Jurassic Parkista ja tieteestä keskittyykin useimmiten siihen, kuinka ”väärin” monet dinosaurukset valkokankaalle tuotiin, oli elokuvalla aivan poikkeuksellinen vaikutus tieteen piirissä. Elokuva teki miljoonista lapsista dinofaneja, ja osasta heistä kasvoi lopulta tutkijoita.

Alta voit katsoa videon, jossa perehdytään tähänkin aiheeseen.

LUE MYÖS: Jurassic Park olisi voinut olla hyvin erilainen elokuva – Nämä viisi asiaa opimme uudesta Jurassic Park: The Ultimate Visual History -kirjasta

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat