UUSIMMAT

Kun televisio ja soitin on hankittu, puuttuu vain yksi asia – Näin hankit itsellesi HDR-leffoja ja -pelejä järkevästi

29.08.2019 11:58 | Osku Kannisto

Laajennetun värimaailman ja kirkkauden HDR on tullut jäädäkseen videoihin ja peleihin. Sisältöä löytyy hyvin, kun tietää mistä hakea.

Lue pohjustukseksi juttusarjan aikaisemmat osat:

Hylkää jo Blu-ray-levysi ja elokuvateatterit – Tämän takia 4K Ultra HD on nykyään elokuvien harrastajan ykkösvalinta

Älä maksa tonneja turhasta – Näin ostat parhaan näytön tai television 4K Ultra HD -elokuvien katseluun

Kun kotiin on hankittu HDR-televisio, kannattaa sen todellisiin kykyihin tutustua. Tämä ei tarkoita, että kannattaa kytkeä kaikki kuvanparannustoiminnot kaakkoon ja antaa television ”parantaa” kaiken väritoistoa.

HDR:lle aidosti tehdyt videot ja pelit tuovat HDR-tekniikan parannukset ruudulle aidosti. Tuloksena saadaan nautinnollista kuvaa, jonka luonnollisuus – tai tarkoituksellinen liioittelevuus – on ohjaajan eikä television prosessoinnin näkemys.

Nettivideopalvelut sisäänheittäjinä

Viihdemaailmasta aitoa HDR-sisältöä löytyy jo ilahduttavan paljon. Käytännössä netin videopalvelut ovat helpoin ja edullisin tapa hypätä HDR-kelkkaan. YouTube, Netflix ja Amazon Prime Video ovat erinomaisia vaihtoehtoja HDR-maailmaan hypätessä. Kannattaa kuitenkin huomata, että HDR-tuki ei kuulu Netflixin edullisiin tilauksiin – sen saa näkyviin vain täyden hinnan perhetilauksella.

Kuukausimaksullisten videopalveluiden ohella hdr-elokuvia voi ostaa ja vuokrata netitse. Suomessa UHD/HDR-elokuvien valikoima on kuitenkin valitettavan rajoittunutta esimerkiksi yleisillä alustoilla toimivissa Google Play Movies- ja Rakuten-tv -elokuvakaupoissa.

Monipuolisin suomenkielisillä teksteillä varustettu HDR-elokuvavarasto löytyy Applen iTunes-kaupasta. Sisällöstä nauttiminen vaatii käytännössä Apple TV 4k -mediasoittimen (199 euroa) tai uuden Samsungin älytelevision natiivilla AppleTV-sovelluksella. Airplay-streamaus ei toistaiseksi mahdollista HDR-videoista nauttimista. ITunesin HDR-sisällöstä voi nauttia myös Applen uusilla tableteilla.

ITunesin hinnoittelu yllättää, sillä lisätarkkuus ja laajennettu värimaailma eivät nosta elokuvan hintaa – joskin läheskään kaikki elokuvat eivät ole HDR-muodossa. Yleinen hintataso uudesta elokuvasta on 16,99 euroa, ja vuokraus onnistuu hintaan 4,99 euroa. Tarjouksista löytyy poikkeuksetta myös hdr-elokuvia pienellä etsimisellä – jopa viidellä eurolla voi saada vähän vanhemman HDR-elokuvan omaan digiarkistoon.

Hifistin ja kerääjän vaihtoehto

Fyysisiä 4k UHD-Blu-ray-levyjä voi katsella Xbox One S ja X -konsoleilla sekä UHD-Blu-ray-soittimilla. Hintataso on valitettavasti nettipalveluita suolaisempi ja uudet elokuvat maksavat tyypillisesti 30 euroa. Hyvänä puolena kaikki 4K UHD -julkaisut sisältävät tavallisen Blu-ray-version elokuvasta omalla levyllään. Hifistejä eniten ilahduttaa fyysisen median isommat bittivirrat, joiden ansiosta kuvan- ja äänenlaatu ovat selkeästi nettipalveluita edellä.

4K UHD -levyjä saa esimerkiksi hyvin varustelluista Prismoista ja Giganteista. Monipuolisemman elokuvavalikoiman löytää kuitenkin nettikaupoista. Suomessa levyjen valikoima on laajin Cdon:ssa sekä Discshopissa. Uutuuksien lisäksi niistä kannattaa kytätä tarjouksia. Erityisesti suosikkielokuvista tehdyt HDR-remasteroinnit ovat harkinnan arvoisia sijoituksia.

Väriloistoa konsoleille

Windows-koneiden sijaan HDR-tuesta on helpointa nauttia uusilla pelikonsoleilla. Sekä PS4- että XBox One S/X -konsolit tukevat HDR-värejä peleissään. Myös PC-puolen HDR-pelivalikoima on vihdoin kasvusuunnassa hitaasti alkaneen alkutaipaleensa jälkeen. HDR-tuki on parhaiten läsnä suurissa pelijulkaisuissa, mutta myös joitain pienempiä pelejäkin jo löytyy.

Vaivattomimmin ja edullisimmin HDR-pelejä pääsee kokeilemaan konsolien kuukausimaksullisten tilauspalvelujen kautta. Xbox Gamepassin ja EA Accessin kautta HDR-pelejä saa niitä tukeville alustoille. PS Now -palvelusta HDR-sisältöä ei juuri löydy, lähinnä suppeahkon uusien pelien tuen takia.

Xboxille löytyvät 4K- ja HDR-pelit löytyvät suoraan netistä kattavasta luettelosta. Vastaavia listoja löytyy myös PS4:n 4K- ja HDR-peleistä. Lista HDR-yhteensopivista näytönohjaimista ja peleistä kiinnostanee HDR-näytön hankkineita PC-pelaajia. PC:n peleistä pääsee luonnollisesti nauttimaan myös HDR-televisiolla HDMI-kaapelin kautta.