Uusimmat

Lucifer päättyy tällä viikolla – Nämä 10 asiaa Netflixin hittisarjasta on hyvä tietää, olit sitten fani tai vasta aloittamassa katsomista

06.09.2021 11:55 Helinä Laajalahti

Netflixin Lucifer-sarjasta julkaistaan tällä viikolla kuudes ja samalla viimeinen kausi.

Lucifer-sarjasta kasvoi rakastettu hittisarja, jonka ennenaikaisen lopetuksen pelasti aikoinaan Netflix. Kuuden kauden mittainen sarja kertoo Helvetin hallitsemiseen kyllästyneestä Paholaisesta, joka muuttaa Los Angelesiin ja ryhtyy työskentelemään poliisin apuna. Taustalla jylläävät kuitenkin niin taivaalliset kuin helvetillisetkin voimat.

Luciferin kuudennen ja samalla viimeisen kauden julkaisun myötä listasimme kymmenen asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sarjasta, sen taustoista ja näyttelijöistä.

Nämä 10 asiaa sinun on hyvä tietää Lucifer-sarjasta:

1. Neil Gaiman

Lucifer Morningstar on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä hahmo, jonka on alun perin luonut Neil Gaiman. Hahmo teki ensiesiintymisensä vuonna 1989 The Sandman -sarjakuvassa #4 ja sai vuonna 2000 oman, Vertigon julkaiseman sarjakuvansa, jonka vetovastuussa oli Mike Carey. Tv-sarja pohjautuu kuitenkin alkuperäiseen sarjakuvaan vain hyvin löyhästi.

2. LAPD

Omassa sarjakuvassaan Lucifer on kyllästynyt elämäänsä Helvetin valtiaana ja muuttaa Los Angelesiin Lux-nimisen yökerhon omistajaksi. Tämä idea nähdään myös Lucifer-tv-sarjassa, joka muuten eroaa suuresti alkuperäisestä sarjakuvasta. Tv-sarjassaan Lucifer ryhtyy toimimaan LAPD:n konsulttina ja selvittämään rikoksia, koska hänellä on kyky saada ihmiset avaamaan sielunsa syvimmät toiveet. Lucifer on siis teemaltaan aluksi hyvin perinteinen rikossarja, missä kaksi keskenään varsin erilaista hahmoa päätyy tekemään yhteistyötä. Kumppanina Luciferilla on Lauren Germanin esittämä etsivä Chloe Decker, jolla on Luciferiin outo vaikutus – muuten haavoittumaton hahmo huomaa etsivän läheisyydessä vuotavansa verta.

3. Uskovaisten vastaisku

Koska Lucifer on kristinuskossa Helvetin valtias, Paholainen ja itse Saatana, hahmosta (vaikkakin sen erilaisesta versiosta) kertova tv-sarja sai ymmärrettävästi uskovaiset tahot liikkeelle. Sarjaa vaadittiin lakkautettavaksi jo ennen kuin se alkoikaan. Asialla oli vahvasti uskonnollinen American Family Association, joka alkoi kerätä allekirjoituksia sarjan kieltämiseksi. Tässä ei kuitenkaan onnistuttu, mistä Gaiman oli tyytyväinen.

Lucifer

4. #SaveLucifer

Lucifer-sarjaa teki alun perin Fox. Sarjan ensimmäinen kausi otettiin vastaan ristiriitaisten arvioiden myötä, mutta toisen kauden myötä se alkoi voittaa puolelleen niin katsojat kuin kriitikotkin – erityisesti karismaattisen pääosanesittäjänsä myötä. Jaksoarviot eivät kuitenkaan olleet aivan Foxin mieleen ja se päätti lakkauttaa sarjan kolmen tuotantokauden jälkeen. Lakkauttamispäätös sai sarjan ystävät nostamaan äläkän sosiaalisessa mediassa. #SaveLucifer-tägin myötä äläkkä nousi niin suureksi, että sarjan jatkaminen alkoi kuulostaa taloudellisesti kannattavalta. Niinpä Netflix “pelasti” sarjan eli osti sen oikeudet. Netflixin myötä Lucifer sai ensin neljännen ja pian myös viidennen, koronan kuvausten aikana kurittaman kauden, jonka alun perin piti olla sarjan viimeinen. Lopulta sarjaan päätettiin tehdä vielä kuudes kausi, jonka kerrotaan päättävän Luciferin tarinan tässä muodossa.

5. Tom Ellis

Erityisen suosittu Lucifer-sarjasta on tullut sen pääosaa esittävän, karismaattisen Tom Ellisin myötä. Walesin Cardiffista kotoisin oleva Ellis on tyypilliseen herrasmiespahiksen rooliin soveltuva brittinäyttelijä: tyylikäs, sulava ja kauniin vaikuttavasti artikuloiva, mikä tekee näyttelijästä täydellisen tämän tyyppisen Luciferin rooliin. Yökerhoa pitävä Lucifer myös laulaa useaan otteeseen sarjan aikana, ja musikaalinen Ellis hoitaa lauluosuutensa itse. Vuonna 1978 syntynyt Ellis on kotoisin hyvin uskonnollisesta perheestä, sillä hänen isänsä, setänsä ja sisarensa ovat molemmat pappeja.

Lucifer / Tom Ellis

6. Amerikkalainen vs. brittiaksentti

Luciferin puhetavasta on tullut sarjan keskeisiä vetovoimatekijöitä, sillä se ponnahtaa niin selkeästi esille perusamerikkalaisten hahmojen keskeltä. Alun perin suunnitelmana kuitenkin oli, että tv-Lucifer puhuisi amerikkalaisella aksentilla. Lopulta Ellisin annettiin pitää tyylikäs brittiääntämyksensä, mutta näyttelijä pääsee kuitenkin puhumaan sarjassa myös amerikkaa. Hänet nähdään viidennellä kaudella tuplaroolissa, kun Lucifer kohtaa enkeliveljensä Michaelin.

7. Päähahmot ja hittisarjoista tutut näyttelijät

Toista pääosaa, etsivä Chloe Deckeriä esittävä Lauren German on ennen Luciferia nähty muun muassa sarjoissa Chicago Fire ja Hawaii Five-0. Hänen ex-miestään, etsivä Dan Espinosaa esittää puolestaan Kevin Alejandro, jonka moni saattaa muistaa hittisarjoista True Blood ja Arrow. Rikospaikkatutkija Ella Lopezia esittää Aimee Garcia, joka on nähty muun muassa Dexterissä. Lucifer-sarjakuvissa mukana olevista hahmoista demoni Mazikeenia esittää Lesley-Ann Brandt, jonka tv-ura varsinaisesti lähti käyntiin sarjasta Spartacus. Enkeli Amenadielia esittää puolestaan D.B. Woodside, jonka joku saattaa muistaa Buffy vampyyrintappajan rehtorin roolista. Woodside oli pitkään mukana myös sarjassa 24.

8. Vierailevat tähdet

Luciferissa nähdään useita tunnettuja näyttelijöitä ja vierailevia tähtiä. Mukana pistäytyvät muun muassa Smallville-sarjasta tuttu Tom Welling, Supernaturalissa Jumalaa esittänyt Rob Benedict, Rebecca De Mornay (Riskibisnes, Käsi joka kehtoa keinuttaa) sekä Graham McTavish, joka Outlander-roolinsa lisäksi muistetaan muun muassa The Preacherista ja joka tullaan näkemään jatkossa Netflix-sarjassa The Witcher. Myös esimerkiksi Sharon Osbourne piipahtaa vierailevana tähtenä omana itsenään.

Lucifer

9. Arrowverse

Tom Ellisin Lucifer vaikuttaa samassa tarinauniversumissa Arrowverse-sarjojen (mm. Arrow, The Flash, Batwoman, Legends of Tomorrow, Supergirl) kanssa. Hahmo nähtiin mukana edellämainittujen sarjojen, multiversumeilla kikkailevassa crossover-osiossa Crisis on the Infinite Earths. Yleiseen aikajanaan suhteutettuna nuo tapahtumat sijoittuvat muutama vuosi ennen Lucifer-sarjan tapahtumia. Luciferin lisäksi osiossa vierailee myös Constantine-sarjan päänäyttelijä Matt Ryan ja se paljastaa Luciferilla ja John Constantinella olevan yhteistä historiaa.

10. Luciferin muut versiot

Luciferin oma sarja ei ole ainoa, missä tämä kyseinen Neil Gaimanin luoma hahmo seikkailee. Lucifer nähtiin vuonna 2005 julkaistussa, Francis Lawrencen ohjaamassa elokuvassa Constantine, missä hahmoa esitti Peter Stormare. John Constantinen roolia esitti tuolloin puolestaan Keanu Reeves. Gaimanin alkuperäiselle visiolle kaikista uskollisin Lucifer-versio kerrotaan nähtävän tulevassa The Sandman -sarjassa jonka tuottaa Netflix. Tuossa sarjassa Luciferina nähdään Game of Thronesista tunnettu Gwendoline Christie.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat