Uusimmat

Menikö Twin Peaksin kolmoskausi yli hilseen? Uutuuskirja avaa mysteeriä

10.12.2017 10:51 Aki Lehti

Käsikirjoittaja Mark Frostin The Final Dossier paljastaa hahmojen kohtaloita ja selittää sarjan lopun.

Teksti sisältää Twin Peaksin kolmannen kauden ja The Final Dossier -kirjan spoilereita!


Ennen Twin Peaksin mestarillista kolmoskautta sarjan toinen luoja ja käsikirjoittaja Mark Frost julkaisi The Secret History of Twin Peaks -kirjan, joka nimensä mukaisesti sukelsi pikkukaupungin historiaan, kertoen kylän tapahtumien lisäksi salaliitoista, ufoista, presidentti Richard Nixonista, L. Ron Hubbardista ja ties mistä. Melkein 400 sivua pitkä opus oli oikein kiinnostavaa, joskin hetkittäin hankalaa luettavaa, sillä se sisälsi muun muassa ”alkuperäismuodossaan” olevia FBI:n dokumentteja, päiväkirjamerkintöjä ja lehtileikkeitä. Paketin oli kasannut kolmoskaudellakin nähty FBI-agentti Tammy Preston, mutta alkuperäisestä yksityiskohtaisesta selonteosta oli vastuussa majuri Garland Briggs, jonka katoaminen oli erittäin tärkeässä roolissa kolmoskaudella.

Vain reilut sata sivua pitkä The Final Dossier on huomattavasti kevyempi opus, jonka lukaisee helposti yhdeltä istumalta. Tällä kertaa mukana ei ole kaunokirjoituksella rustattuja päiväkirjamerkintöjä tai sekavia dokumentteja, vaan agentti Prestonin selkeitä selontekoja Twin Peaksin hahmojen kohtaloista, sekä viimeisessä luvussa vahvistus kolmoskauden viimeisen jakson muutamalle tapahtumalle. Frost ei tietenkään selitä koko sarjaa auki, vaan vahvistaa vain pari simppeliä tulkintaa.

Twin Peaksin 3. kauden jaksot raivostuttivat faneja muun muassa unohtamalla useat alkuperäissarjan hahmoista, mutta Frost paljastaa nyt esimerkiksi Leo ja Shelly Johnsonin, sheriffi Harry Trumanin, Donna Haywardin, Annie Blackburnin ja Windom Earlen kohtalot. Lisäksi hän kertoo enemmän esimerkiksi Audrey Hornesta, Log Ladysta ja tohtori Lawrence Jacobysta.

Suurin osa hahmojen kertomuksista on surullista luettavaa, mutta Frostin tyylissä kirjoittaa on mukana juuri sopivasti huumoria ja pilkettä silmäkulmassa. Esimerkiksi Audreyn ja Annien tarinat ovat melko rankkaa tavaraa, mutta ne eivät saa lukijaa ahdistumaan päiväkausiksi toisin kuin sarja parhaimmillaan. The Final Dossier vahvistaa Audreyn olleen koomassa kakkoskauden tapahtumien jälkeen, jonka aikana Cooperin kaksoisolento raiskasi hänet. Vuosia myöhemmin Audrey suljettiin hoitolaitokseen, kuten kolmoskausi vihjasikin.

Agentti Cooperin naisystävä Annie taas päätyi loppuelämäkseen katatoniseen tilaan ja puhuu vain kerran vuodessa, aina samana päivänä, vastaten Cooperin doppelgangerin kakkoskauden lopussa esittämään kysymykseen hänen tilastaan, kertoen olevansa ”ihan kunnossa.”

Viimeinen luku kertoo kolmoskauden parin viimeisen jakson tapahtumista ja lähinnä vahvistaa sen, että aikajana muuttui, eikä Laura Palmer kuollutkaan, vaan katosi. Leland Palmer päätyy tekemään itsemurhan ja Sarah Palmer alkoholisoituu ja masentuu. Frost vahvistaa kolmoskauden kahdeksannessa jaksossa nähdyn nuoren tytön, jonka suuhun ryömi sammakko-hyönteishybridi olleen Sarah.

The Final Dossier on kiinnostavaa luettavaa, mutta muistuttaa hetkittäin vähän liikaa fanifiktiota. Frost kyllä paljastaa paljon uusia yksityiskohtia ja kohtaloita, mutta ilman minkään sortin intohimoa, vain luetellen hahmoja ja tapahtumia läpi.

Kirjaa voi suositella vain Twin Peaksin kovimmille faneille, joiden kannattaa lukaista opus läpi ennen kolmoskauden uusintakierrosta juuri ilmestyneeltä Blu-raylta. Nyt Twin Peaks: A Limited Event Series -nimellä kulkeva, kattavilla ekstroilla varustettu Blu-ray julkaistiin maailmalla viime viikolla. Suomessa se ilmestyy vasta ensi vuoden puolella.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat