Monella on ihan väärä kuva Jim Carreysta – Nämä kolme tuoretta julkaisua romuttavat käsityksesi Ace Ventura -tähdestä

20.08.2020 09:26 | Tatu Junni

Viimeisen kolmen vuoden aikana Jim Carreylta on ilmestynyt elokuva, sarja ja kirja, jotka esittelevät näyttelijästä uusia puolia. 

Moni tuntee ja muistaa Jim Carreyn vain 1990-luvun naamanvääntelijäkoomikkona, eikä välttämättä ole seurannut näyttelijän uraa järin aktiivisesti enää viime vuosina. Ne, jotka ovat pysyneet Carreyn kelkassa, tietävät Ace Ventura -tähden luoneen nahkansa uudelleen ja siirtyneen uransa kuumimpien vuosien jälkeen uusien haasteiden pariin. Eikä Carrey toisaalta ole koskaan tainnut olla niin yksiulotteinen hassuttelija, kuin yleisesti on kuviteltu.

Jim & Andy: The Great Beyond (2017)

Jim Carreyn uran alkuaikojen hittiroolit olivat kaikki enemmän tai vähemmän samasta puusta veistettyjä, mutta muutaman vuoden jälkeen elokuvista alkoi löytyä uusia sävyjä. Jo vuoden 1997 Valehtelija, valehtelija (Liar, Liar) oli Carreylta askel hieman vakavampaan suuntaan, mutta reippaampia askelia otettiin Truman Showlla (1998), Man on the Moonilla (1999) ja Tahrattomalla mielellä (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004). Milos Formanin ohjaama Man on the Moon tarjosi Jim Carreylle tilaisuutta heittäytyä ihailemansa Andy Kaufmanin rooliin – homma meni metodinäyttelemiseksi ja aika paljon siitä ylikin. Vuonna 2017 valmistuneessa Jim & Andy: The Great Beyond -dokumentissa Jim Carrey avaa liki 20 vuoden takaisia tuntojaan ja Man on the Moonin tekemistä. Netflixistä edelleen löytyvä dokumentti tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman Jim Carreyn 1990-luvun lopun sielunmaisemaan ja menestyselokuvia seuranneeseen ”krapulaan”.

Kidding (2018-2020)

Suomessa HBO Nordicissa julkaistu Kidding-sarja on tavallaan Tahrattoman mielen sukulaisteos – tuottaja-ohjaaja-käsikirjoittaja Michel Gondry on mukana molemmissa projekteissa, ja ne molemmat käsittelevät luopumisen vaikeutta. Kiddingissä Carrey esittää Jeff ”Mr. Pickels” Piccirilloa, joka on omistanut koko elämänsä lasten auttamiselle ja viihdyttämiselle. Hyvin menestynyt lastenohjelma on edelleen Jeffille kaikki kaikessa, mutta koomikon kyyneleet puskevat väkisinkin pintaan, kun oma poika kuolee ja avioliitto murenee sen myötä käsiin. Absurdia huumoria ja kipeitä teemoja yhdistelevä Kidding nousi ensimmäisellä tuotantokaudellaan Jim Carreyn parhaiden tuotoston joukkoon. Toisella kaudella sarjan taso tosin laski ikävästi, kun käsikirjoittajat hukkasivat hahmojen luonteet ja juonenkäänteet äityivät teennäisiksi. Korjausliikettä ei enää päästä tekemään, sillä Showtime-kanava lakkautti Kiddingin kesällä.

Memoirs & Misinformation

Jim Carreyn yhdessä Dana Vachonin kanssa kirjoittamaa Memoirs & Misinformation -kirjaa on kuvailtu Jim Carreyn muistelmiksi, mutta tämä on suuri väärinkäsitys. Tosiasiassa heinäkuussa ilmestynyt Memoirs & Misinformation sekoittaa faktaa ja fiktiota mennen tullen ja seilaa genrestä toiseen. Romaani on erikoinen yhdistelmä itseironista itsetutkiskelua, Hollywoodin ja viihdealan kritiikkiä, tieteisfantasiaa ja vaikka mitä. Tasapainoiseksi Memoirs & Misinformationia ei voi kuvailla hyvällä tahdollakaan, mutta se on erinomaisen erikoinen sukellus Jim Carreyn kiistatta rikkaaseen mielikuvitukseen. Itsensä reippaasti likoon pistänyt näyttelijä on vetänyt tarinaansa mukaan myös useita muita tosielämän elokuvatähtiä. Tapa jolla Memoirs & Misinformation käsittelee esimerkiksi Kelsey Grammeria ja Nicolas Cagea on hillitön ja jättää ihmettelemään, millaisen vastaanoton kirja on oikein Hollywoodissa saanut… Suomeksi ei Memoirs & Misinformationia olla ainakaan tällä tietoa kääntämässä, joten siitä kiinnostuneiden kannattaa kääntyä suoraan englanninkielisen version pariin.