Uusimmat

Neljä toivetta The Last of Us -sarjan toiselle tuotantokaudelle: Hitaammin, verisemmin, vihaisemmin ja vähän Pearl Jamia

Kuva: © HBO Max

14.03.2023 14:00 Tuukka Hämäläinen

HBO Maxin ylistetty The Last of Us -tv-sarja päättyi, ja nyt odotamme kuumeisesti seuraava tuotantokautta. Toimittajamme esittää neljä toivetta sarjan tulevaisuudelle.

Hittisarja The Last of Usin ensimmäinen kausi päättyi maanantaina 13. maaliskuuta, ja edessä on tiettävästi pitkä odotus sarjan seuraavaan tuotantokauteen. Tilanne on kuitenkin erikoinen, sillä The Last of Us Part 2 -pelin vuoksi tiedämme suurin piirtein, miten tarina tulee jatkumaan. HBO:n tv-sarja on ollut hyvin uskollinen peleille, eikä ole syytä uskoa, että seuraava kausi poikkeaisi suuresti linjasta.

Tässä jutussa esitän neljä toivetta The Last of Us -tv-sarjan toiselle (ja kolmannelle) kaudelle, perustuen peleihin. Yritän parhaani välttää spoilereita pelin pohjalta, mutta aivan täysin ilman paljastuksia aiheesta on mahdotonta kirjoittaa.

SPOILERIVAROITUS on siis annettu. Jatkakaa omalla vastuulla.

The Last of Us

1. Pidempi sarja, hitaampi tahti

The Last of Usin ensimmäinen kausi oli erittäin hyvä sovitus Naughty Dogin hittipelistä, mutta se eteni kieltämättä melkoista haipakkaa ja olisi sietänyt olla pari jaksoa pidempi. Siksi toivoisikin, että The Last of Us Part II:n tapahtumat käytäisiin läpi hitaammin – etenkin kun Part II oli pelinäkin paljon suurempi kuin edeltäjänsä.

Pelien kestot antavat jotain kuvaa erosta tarinoiden välillä. How Long to Beat -sivuston mukaan pelaajilla on kestänyt keskimäärin 15 tuntia läpäistä alkuperäinen The Last of Us, kun taas jatko-osa on vaatinut 24 tuntia. Pelien tarinat poikkeavat toisistaan monilla tavoilla, mutta Part II:n tarina on monin tavoin hienosyisempi ja se sisältää paljon uutta, mitä katsojille pitää esitellä perusteellisesti.

Sarjan kehittäjät ovatkin jo vahvistaneet, että Part II:n tapahtumat eivät mahdu yhdelle tv-sarjan tuotantokaudelle. Tämä on hyvä alku, mutta toivoisin myös hieman hitaampaa kerrontaa ylipäätään. The Last of Usin tarinassa hahmot ja heidän väliset suhteensa on niin hienosti kirjoitettu, että niille saisi antaa enemmän aikaa. Aina ei tarvitse kohkata eteenpäin, ja monia pelin sivujuonia toivoisi vielä laajennettavan.

2. Abby toiseksi päähenkilöksi

The Last of Us Part II herätti ilmestyessään myös ”kritiikkiä”, eli oikeammin sanottuna misogynistista älämölöä, joka kohdistui erityisesti pelin toiseen päähahmoon, Abbyyn. Peli heitti aikanaan pelaajille melkoisen yllätyksen, kun koko peliä ei pelattukaan Ellien saappaissa, vaan näkökulmaa vaihdettiin kesken matkaa.

Liikkeen nerokkuus pelissä oli tietysti siinä, että tarinan keskeistä konfliktia ei koettu vain yksipuolisesti Ellien kautta. Pelaaja joutui tarkastelemaan tapahtumia kahdelta suunnalta ja eräällä tapaa pelaamaan itseään vastaan. Tämä oli omasta mielestäni pelin suurin neronleimaus ja nosti sen omaan luokkaansa tarinallisena ja emotionaalisena kokemuksena.

The Last of Us -tv-sarja saisikin nostaa Abbyn toiseksi keskushahmoksi heti toisen kauden alussa ja tehdä hänen tarinastaan vielä runsaamman. Tällöin pelin hirvittävät ja sydäntäsärkevät tapahtumat saisivat heti kättelyssä enemmän painoarvoa, ja myös konflikti tarinan ytimessä olisi tasapuolisesti esitetty alusta alkaen.

(Itseasiassa heitän arvauksen, että toinen kausi alkaa pelistä tutulla kohtauksella, joka sijoittuu edellisen kauden lopussa nähtyyn Firefliesien sairaalaan. Tätä kautta päästäisiin heti kiinni koko jatko-osan emotionaaliseen ytimeen. Pelin pelanneet tietävät varmaankin mitä kohtausta tarkoitan.)

3. Lisää mörköjä, lisää verta

The Last of Usin ensimmäinen kausi oli sangen säästeliäs toimintakohtauksissa ja tartunnan saaneiden näyttämisessä. Jatkossa olisi kuitenkin hyvä panostaa myös tähän osaa postapokalyptista maailmaa hiukan enemmän.

Aivan erityisesti toivoisi, että The Last of Us Part II:n esittelemät, uudet hirviötyypit pääsisivät mukaan myös tv-sarjaan. Kaikeksi onneksi sarjan tekijät ovat jo vahvistaneet, että luvassa on jatkossa myös enemmän eläviä kuolleita.

Toivottavaa on kuitenkin, että sarja pitää painopisteen edelleen fyysisissä tehosteissa. Sarjan clickerit näyttivät tajuttoman upeilta, koska ne oli pääasiassa toteutettu konkreettisilla maskeilla, eivätkä olleet pelkkiä CGI-otuksia.

The Last of Us

4. Vihaa, ei rakkautta

Paras luonnehdinta The Last of Us -pelien teemoista on peräisin niiden pääkehittäjältä Neil Druckmannilta. Ennen jatko-osan julkaisua hän kuvaili, että The Last of Us käsittelee rakkautta, mutta The Last of Us Part II käsittelee vihaa. Tämä on erittäin osuva summaus kahdesta pelistä ja niiden keskinäisestä erosta.

Tämän temaattisen muutoksen toivoisi näkyvän myös tv-sarjan kerronnassa ja sen sivutarinoissa.

Ensimmäisellä kaudella Billin ja Frankin sekä Henryn ja Samin sivutarinat tukivat keskeistä teemaa, eli rakkautta, aivan erinomaisesti. Seuraavalla kaudella näkisi mielellään lisääkin tällaisia ”laajennuksia” pelimaailman tarinoihin, mutta nyt ne saisivat todellakin sukeltaa ihmisluonnon pimeälle puolelle.

The Last of Us Part II:n tarina on todella synkkä ja se saisi näkyä myös sarjassa. Kevennystä kaikkeen raskauteen voi sitten tuoda takaumilla, kuten pelissäkin tehdään.

+ Lisätoive

Tämä on myönnettävästi pienen pieni lisätoive. Mutta en malta olla kirjoittamatta sitä.

The Last of Us Part II:n alussa on mieleenpainuva kohtaus, jossa esitetään Pearl Jamin kappale Future Days. Kappale ilmestyi vuoden 2013 albumilla Lightning Bolt, joten pelimaailman tarinassa sen saattoi kuvitella ehtineen ilmestyä vielä ennen saman vuonna saapunutta apokalypsia.

Tv-sarjassa cordyceps-tartunnan leviäminen kuitenkin aikaistettiin vuoteen 2003, mikä aiheuttaa ongelman tälle upealle kohtaukselle. Kaikkea logiikkaa vastaan toivon kuitenkin, että biisi tuodaan mukaan myös tv-sarjaan. Voin sietää pienen anakronismin, kunhan kappale ja kohtaus ovat mukana.

Luulen myös kovasti, että en ole toiveeni kanssa yksin.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat