Uusimmat

Netflixin unohdetut helmet – Nämä 15 elokuvaa suosittelemme katsomaan suoratoistojätin syövereistä

18.03.2020 11:45 Helinä Laajalahti, Aki Lehti ja Tatu Junni

Suomen Netflixin elokuvatarjonta on kerännyt välillä kritiikkiä suppeudestaan, mutta jos vähän jaksaa penkoa, kyllä suoratoistopalvelusta löytyy runsaasti laadukasta katsottavaa kaiken hömpän alta.

Alla Muropaketin elokuvatoimituksen Helinä Laajalahti, Aki Lehti ja Tatu Junni kertovat omat suosikkinsa ja vinkkinsä Netflixin valikoiman vähemmän rummutetuista elokuvista.

Mukana on valtavirran teoksia ja myös vähemmän tunnetumpia tuotoksia indieosastolta.

1. American History X

Tony Kayen ohjaama American History X on yksi aikansa vaikuttavimpia kuvauksia amerikkalaisen uusnatsismin noususta ja vaikutuksista. Edward Furlong ja Norton nähdään elokuvassa valkoiseen voimaan uskovina veljeksinä, joiden mustavalkoinen elämä saa uusia sävyjä isoveljen jouduttua vankilaan rasistisesta murhasta. (HL)

2. Vuosi nuoruudestani (Girl, Interrupted)

Tositapahtumiin pohjautuva draama mielisairaalassa vietetystä vuodesta toi Angelia Jolielle uransa ensimmäisen Oscar-palkinnon naissivuosasta. Winona Ryderin tuottama ja tähdittämä, vaikuttava elokuva on kuin nuoremman polven Yksi lensi yli käenpesän. (HL)

3. Tähtisumua (Stardust)

Kingsman-ohjaaja Matthew Vaughnin uran alkupuolella syntynyt Tähtisumua on hurmaavan höntti fantasiatarina nuorukaisesta, joka lähtee salaperäiseen maahan etsimään taivaalta pudonnutta tähteä (Claire Danes). Neil Gaimanin kirjoittamaan, samannimiseen aikuisten satuun pohjautuva elokuva on ilo sekä silmälle että mielelle, ja siinä näyttelevät esimerkiksi uransa alussa olevat Charlie “Daredevil” Cox, Ben Barnes ja Henry Cavill sekä konkarit Michelle Pfeiffer ja Robert De Niro. (HL)

4. Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätta komma in)

John Ajvide Lindqvistin romaaniin pohjautuva, ruotsalainen Ystävät hämärän jälkeen on hyytävä kauhuelokuva, mutta samalla herttaisen viattomaan asuun puettu tarina ihmisen ja vampyyrin välisestä ystävyydestä. Esiteini-ikäisen pojan näkökulmasta kerrottu, synkkäsävyinen kauhudraama ei keskushahmoista huolimatta ole suunnattu kovin nuorille katsojille. Veriseksikin ajoittain kääntyvään tarinaan on sisällytetty yhteiskunnallista draamaa yksinäisyydestä ja koulukiusaamisesta. (HL)

5. Paterson

Kun maailma ympärillä tuntuu pahalta ja ihmiset ilkeiltä, on terveellistä katsoa elokuva, joka tuntuu pelkästään hyvältä. Tunnelmallisista elokuvistaan tunnetun Jim Jarmuschin sympaattinen Paterson kertoo Patersonin kaupungissa New Jerseyssä asustavasta bussikuskista nimeltä Paterson (Adam Driver). Nimihahmo ajaa bussia, kirjoittaa runoja salaiseen muistikirjaansa ja kävelee iltaisin koiransa kanssa lähipubiin oluelle. Ja siinäpä se. Elokuva tarttuu elämän pieniin ja sieviin hetkiin, jotka usein jäävät huomaamatta. Tulos on kirjaimellisesti runollinen elokuva, joka jättää jälkeensä hyvän mielen. (HL)

6. The Endless

Parivaljakko Justin Bensonin ja Aaron Moorheadin ihanan sekopäinen, todella pienen budjetin scifikauhuelokuva, josta ei kannata lukea mitään ennen katsomista. The Endless on henkinen jatko-osa aivan nollabudjetilla tehdylle, mutta vielä paremmalle Resolution-elokuvalle, jota ei valitettavasti löydy Netflixistä. The Endless toimii kuitenkin itsenäisenä teoksena. (AL)

7. Blaze

Ethan Hawken ohjaama erilainen muusikkoelämäkertaelokuva. Kertoo erittäin omalaatuisesta folk- ja kantrimuusikko Blaze Foleysta, joka oli eläessään vain todella pienen piirin salaisuus. Elokuvan käsikirjoitus perustuu Foleyn naisystävä Sybil Rosenin kirjaan, jonka pohjalta hän ja Hawke muokkasivat käsikirjoituksen. Pääosaa esittää upeasti muusikko Ben Dickey, jolla ei ole aiempaa näyttelijänkokemusta. (AL)

8. First Reformed

Taksikuski-elokuvan käsikirjoittajana tunnetun Paul Schraderin parhaita ohjaustöitä, jonka pääosassa Ethan Hawke esittää uskonkriisistä kärsivää protestanttipappia. Hahmo on ongelmineen ja mietteineen hyvin samankaltainen kuin Taksikuskin Travis Bickle. Kunnianosoitus Schraderin omille vaikuttajille ja heidän elokuvilleen – Ingmar Bergmanin Talven valoa -klassikolle ja Robert Bressonin Papin päiväkirjalle sekä ohjaaja Carl Theodor Dreyerille, elokuvan edelläkävijälle. (AL)

9. Good Time

Netflixin hienon Adam Sandler -leffa Uncut Gemsin ohjaajien Josh ja Benny Safdien edellinen elokuva, jonka pääosassa loistaa Robert Pattinson pankkiryöstäjänä. Yksi viime vuosien parhaita trillereitä, jonka tunnelma ja ylitsevuotava jännitys saavat pumpun hakkaamaan. (AL)

10. Sorry to Bother You

Todella huuruinen, ajatuksia herättävä ja hauska Sorry to Bother You on musta komedia, jossa Lakeith Stanfieldin esittämä tummaihoinen puhelinmyyjä Cassius Green (kyllä, lausutaan Cash is Green) alkaa tehdä kauppaa valkoisen miehen äänellä. Boots Rileyn surrealistinen esikoisohjaus ottaa kantaa, mutta naurattaa myös ääneen. (AL)

11. Rautajätti (The Iron Giant)

Vuonna 1999 ensi-iltansa saanut Rautajätti on koko perheen elokuvaa parhaimmillaan; siitä voivat nauttia niin lapset kuin aikuisetkin. Vin Dieselin (tavallaan) tähdittämä animaatio on noussut maailmalla kulttimaineeseen, ja nähtiinpä jättirobotti myös Steven Spielbergin Ready Player Onessa pari vuotta sitten. Suomessa Rautajätti keräsi pari vuosikymmentä sitten vain reilut 10 000 katsojaa, eikä elokuvaa edelleenkään meillä järin hyvin tunneta. On aika korjata tilanne! (TJ)

12. Larry Flynt – Minulla on oikeus (The People vs. Larry Flynt)

Woody Harrelson on nähty monessa roolissa, mutta harvaan näyttelijä on istunut yhtä täydellisesti kuin pornokeisari Larry Flyntiksi. Miloš Formanin vuonna 1996 ohjaamaa ”sananvapausdraamaa” tähdittävät myös Courtney Love ja Edward Norton. Larry Flynt -elokuva ei onnistu naittamaan yhteen Hollywood-leffojen peruskaavaa ja likaista aikuisviihdemaailmaa ihan ongelmitta, mutta Formanin elokuvan katsoo kuitenkin ilokseen kertaalleenkin. (TJ)

13. Princessa Mononoke (Mononoke hime)

Netflixiin tänä keväänä saapuneet Studio Ghiblin anime-elokuvat ovat Suomessa aika hyvin tunnettuja – ainakin Totoron ja Henkien kätkemän tuntuvat tietävän jopa ne, jotka eivät Hayao Miyazakin faneihin lukeudu. Vuonna 1997 valmistunut Prinsessa Mononoke on vähemmän tunnettu fantasiakeito vaikka se on etenkin aikuiskatsojia ajatellen Ghiblin hienoimpia elokuvia, eikä suinkaan mitään söpönlöttöä kissabussihytkyttelyä. (TJ)

14. Hardcore

Myönnän suoraan, että itselläni tämä elokuvan muotoon tehty FPS-peli jäi ensimmäisellä kerralla kesken, mutta kyseessä on kiinnostava tyylikokeilu ja ainakin suurimpien toimintaelokuvafanien kannattaa antaa Hardcorelle tilaisuus. Suomenkin elokuvateattereissa piipahtaneen rymistelyn arvion voit lukea täältä: Ääriväkivaltainen Hardcore viihdyttää ja ällöttää. (TJ)

15. Whiplash

Kylmä rinki -tähti J.K. Simmons esittää intensiivisessä musiikkidraamassa vähän erilaista natsia. Whiplash on hieno elokuva, joka kuitenkin tuntuu ensi-iltansa ja Oscar-gaalan jälkeen monelta unohtuneen, ihan syyttä. Myös Miles Teller on roolissaan hyvässä vedossa. (TJ)

Mitä Netflixin elokuvia itse suosittelet? Kirjoita alle MuroBBS:n ketjuun.