UUSIMMAT

”Olin koko ajan täydessä paniikissa” – Krista Kosonen palaa viikinkisoturiksi joulukuussa, kun Beforeigners jatkuu HBO Maxilla uusin jaksoin

10.11.2021 10:49 | Helinä Laajalahti

HBO Maxin Beforeigners-sarja on hämmentävä genresekoitus scifiä, toimintaa, rikosdraamaa ja komediaa. Sarjassa ihmisiä menneisyyden aikakausilta yllättäen ponnahtaa nykypäivään ja joutuu totuttelemaan elämään täysin erilaisessa todellisuudessa.

Beforeigners on Lilyhammerista tuttujen Anne Bjørnstadin ja Eilif Skodvinin luoma ja käsikirjoittama scifi-draama, josta erityisen mielenkiintoisen tekee se, että sen pääosaa näyttelee suomalainen Krista Kosonen. Hänen roolihahmonsa on tuhat vuotta sitten viikinkisoturina elänyt, muinaisnorjaa puhuva Alfhildr, joka joutuu yllättäen nykyaikaan. Nykypäivän maailmassa Alfhildr on kouluttautunut poliisiksi, joka Nicolai Cleve Brochin esittämän työparinsa Larsin kanssa ratkoo menneisyyden ihmisiin liittyviä rikoksia.

Tapasimme Kososen lokakuun lopussa ja hän kertoi kokemuksiaan Beforeignersin kuvauksista sekä tunnelmia tulevalta  kakkoskaudelta. Näyttelijä nauraa ja kertoo paluun toisen kauden kuvauksiin tuntuneen ihanalta. Hän myös kertoo odottavansa mielenkiinnolla uuden kauden alkua.

– Suoraan sanottuna sarja on niin hölmö, ja varsinkin kakkoskausi menee tässä suhteessa vielä ihan uusille tasoille, että on kiva nähdä miltä se näyttää valmiina, Kosonen kertoo nauraen. Hän puhuu ”hölmöstä” positiiviseen sävyyn ja tarkoittaa sillä sarjan lähes hullunkuriselta tuntuvaa teemaa menneisyyden ihmisistä nykyajassa.

– Paluu tuntui ihanalta. Minulla on paljon rooleja, jotka ovat eri syistä rakkaita, mutta Alfhildrin rooli on kyllä ehdottomasti yksi rakkaimpia. Rooli oli minulle lähtökohtaisesti mahdoton kielen takia, ja siiten kun se ei lopulta enää ollutkaan mahdoton, niin siihen on tullut erityinen suhde. Alfhildr on ihan mahtava tyyppi.

Kosonen kertoo, että on vapauttavaa esittää vaihteeksi hahmoa, joka ei tiedä, millainen naisen nykyaikana pitäisi olla. Tuoreessa promomateriaalissa Alfhildr nähdään muun muassa kävelemässä pelkät miesten alushousut jalassaan.

– Minusta on kauhean hauskaa, ettei tarvitse olla jotenkin tietynlainen, vaan hahmo pääsee vetelemään ihan omalla tyylillään. Se on kauhean vapauttavaa. Alfhildr ei tiedä millainen naisen pitäisi nykyaikana olla. Minä tosin toivon, että ne ovat leikanneet aika paljon minun syömisiä pois. Koska Alfhildrhan syö aina, kun siihen on mahdollisuus, tankkaa energiaa. Yhtenäkin päivänä tehtiin kohtausta, missä oli mukana hienoja brittinäyttelijöitä ja minä siinä samalla söin ja kuuntelin. Sitten rekvisiittori tuli sanomaan, että sinä olet syönyt sen keksipaketin kokonaan eikä niitä ole enää lisää, Kosonen nauraa.

Beforeigners / Krista Kosonen

Muinaisnorjan Kosonen kertoo edelleen aiheuttavan hänelle haasteita, eikä nykynorjakaan vielä täysin suju, sillä näyttelijä kommentoi ajan tuotantokausien välillä kuluneen muuhun kuin kielikurssin käymiseen.

– Ekalla kaudella ensimmäinen kuvaamamme kohtaus oli ensimmäisessä jaksossa kuultava monologi muinaisnorjaksi ja minua jännitti ihan helvetisti. Mutta se kohtaus oli niin hieno. Alfhilrd löytää netin kautta raiskaajansa tuhannen vuoden takaa, ja menee ja hakkaa sen. Harvoin tuollasia kohtauksia pääse tekemään.

– Minulla olisi ollut hyvä mahdollisuus tässä välissä kehittää norjaa, mutta sitten kun tulee muita töitä, niin ei se norjan kielikurssin läpikäyminen enää iltaisin kauheasti houkutellut.

Kosonen kertoo, ettei muinaisnorja ole helppoa norjalaisillekaan näyttelijöille, joten hän saa suomalaisena näyttelijänä olla oikein tyytyväinen itseensä.

– Esimerkiksi kollegani Tobias Santelmann kertoi, että hän aloittaa harjoittelemisen kymmenen päivää aiemmin, vaikka kyseessä olisi vain pieni teksti. Tuo kieli ei vaan tartu. Oli helpottavaa kuulla, etten se ollut pelkästään minä, joka tämän asian kanssa joutuu painimaan.

Tästäkin huolimatta Kosonen kertoo olevansa kuvauksissa sisäisesti “täydessä paniikissa koko ajan”. Silti hän näyttää ulospäin rauhalliselta ammattilaiselta, jonka rentous onnistuu huijaamaan jopa sarjan ohjaajaa.

– Näyttelijän työ on itsetuntolaji ja tässä sarjassa juuri tuon kielen takia sitä häilyy koko ajan paniikin rajamailla, että meneekö kaikki oikein. Paniikki ei kuitenkaan välity katsojalle asti, eikä ohjaajallekaan. Ei voi vaan mennä kuvauksiin ja sanoa ettei osaa, kun ihmiset odottaa ja kello käy, Kosonen kommentoi.

Alfhird ja Lars jatkavat yhdessä raakojen murhien selvittämistä, kun Beforeignersin 2. kausi alkaa HBO Maxilla joulukuussa. Sarjan toisella kaudella näyttelijäkaartiin liittyvät myös norjalainen koomikko Herman Flesvig, Hedda Stiernstedt, Paul Kaye, Billy Postlethwaite, Ann Akin, Jade Anouka ja Philip Rosch. Ykköskaudelta tutuissa rooleissa jatkavat Tobias Santelmann , Stig Henrik Hoff, Ragnhild Gudbrandsen, Stig Amdam , Agnes Kittelsen, Ylva Bjørkaas Thedin, Kyrre Haugen Sydness ja Pål Sverre Hagen.