Uusimmat

Steven Spielberg on ylityöllistetty maanikko – Katsaus tuleviin elokuviin ja elokuviin, jotka ohjaajalegenda melkein teki

14.04.2021 13:51 Kari Salminen

Onko Steven Spielbergillä liikaa töitä? Luvassa on nyt toistakymmentä elokuvaa. West Side Story tulee vuoden lopulla, Indiana Jones 5 puhuttaa muuten vaan.

Steven Spielberg ja George Lucas ovat kavereita, mutta vallan eri tyyppiä. Spielberg on kallispalkkaisin studio-ohjaaja – kaveri, joka tekee mitä vaan: satua, scifiä, sotaa, historiaa, pelifantasiaa, yhteiskunnallista ongelmadraamaa, media-analyysiä… Lucas taas on täydellinen yksityisyrittäjä ja ikuinen riippumaton, joka tuli puolivahingossa luoneeksi mytologiaan pohjaavan imperiumin.

Steven Spielberg käy ylikierroksilla. Hänellä on putkella toistakymmentä tuotantoa ja ohjausta ja ideoita vielä enemmän. Spielbergiltä on jäänyt tekemättä aiottuja elokuvia yhtä paljon kuin niitä on tullut tehtyä.

Tintin jatko-osat ovat suunnitteilla. Tulossa on kolme erilaista sotaelokuvaa. Elämäkerrat sopivat Lincolnin jatkoksi. Kenraali Ulysses S. Grantin, kansalaisoikeuskamppailun sankari Martin Luther Kingin sekä säveltäjä George Gershwinin elämäkerralliset elokuvat ovat valmistelussa. Indiana Jones, Jurassic Park ja Transformers jatkavat.

Steven Spielberg tunnisti neljän vuoden takaisessa HBO-dokumentissa olevansa työnarkomaani osin mielenterveydellisistä syistä. Hän ei voi kuvitella tekevänsä mitään muuta tai etenkään olevansa tekemättä mitään. Ei hän ainakaan rahaa kauheasti lisää tarvitse.

Niinpä hän tekee töitä.

Paljon.

Arkkityyppi mieheksi

Juuri nyt puhutaan West Side Storyn uudesta versiosta. Megamusikaali tulee tällä tietoa jouluksi. Sitä täydentää sitten jatkossa tuon mahtavan musiikin säveltäneen Leonard Bernstein elämäkertaelokuva. Sen Spielberg tuottaa. Ohjaaja on Bradley Cooper.

Tuottajanakin Spielbergillä on vauhti päällä. Kiistellystä meloraamasta Häivähdys purppuraa on tulossa uusi tulkinta, nyt musikaali.
Spielbergistä ihmisenä ei valtavasti tiedetä. Hän on arkkityyppinen ohjaajahahmo ohjaajantuolissa, parrakas ja lippis- ja silmälasipäinen Herra Hollywood itse. Siksi onkin syytä odottaa jännityksellä erityiselokuvaa, vielä nimetöntä omaelämäkerrallista elokuvaa Arizonassa lähiöympäristössä kasvaneesta pojasta. Spielberg aikoo kertoa oman tarinansa, mutta ei ilmeisesti edes viitsi ohjata sitä.

Steven Spielberg kasvoi esikaupungissa teknisistä asioista kiinnostuneen isän, mutta ennen muuta vapaamielisen äidin sekä kolmen siskonsa huomassa. Täydellinen yhdistelmä haaveilijalle, jonka elokuvat yrittävät kutoa yhteen elokuvahistoriaan glamourin, lajityyppiviihteen kuviot, virtaavien kyynelten melodraaman, yhteiskunnan ja historian ongelmat ja scifikuvitelmien mahdolliset maailmat.

Bernstein soi kahdesti

Tulee niitä iskujakin. Steven Spielberg oli taustalla taannoisessa kissojen kalkkunassa Cats. Transformers-syrjähyppy Bumblebee onnistui paljon paremmin. Hän on tuottajana tv-sarjan uudessa kierroksessa Amazing Stories ja dokumenttisarjassa Why We Hate, jossa pohditaan aikamme vihan kulttuurin syitä ja seurauksia.

On suorastaan hämmentävää, miten klassinen lehtimiesdraama The Post ja ehkä aikamme paras videopelielokuva Ready Player One edes voivat olla saman elokuvantekijän jälkeä. Monipuolisuutta sopii odottaa jatkossakin.

Harvinaisen turvassa maestro on muutamalla vuodella siirtyneessä elokuvassa, kenties 2022 valmistuvassa draamassa The Kidnapping of Edgardo Mortara, joka kertoo juutalaispojan pakkokasvatuksesta katoliseksi. 1800-luvun Italiaan sijoittuvan elokuvan käsikirjoittaa Lincolnin ja Münchenin skenaristi Tony Kushner. Shakespeare-koulutettu ja lavoilla rutinoitu Mark Rylance (Vakoojien silta, Iso Kiltti Jätti, Ready Player One) on paavin roolissa.

Trans-Indiana Jones?

Ristiriitaisiakin tunteita on herännyt.

Alice Walkerin romaaniin perustuva mustan naisen melodraama Häivähdys purppuraa ei ole musikaalinakaan vaaraton. Jos se ohjaisi musta nainen, ehkä nettiikeskusteluissa rauhoituttaisiin.

Luvassa on Stephen King -filmatisointi Talismaani, Gremlins 3 ja hartaasti odotettu Halo – joka on taas lähempänä tuotantoa, mutta sarjamuodossa.

Spielbergin suunnitelmiin ovat kuuluneet myös kertomus ensimmäisestä avaruuskontaktista (Intelligent Life) ja konkistadorin tarina (Cortés).

Kaikkein oudoimpia uutisia on kuultu Indyn paluun tiimoilta. Spielberg on vihjaillut, että Indy saattaakin olla nainen. Voi olla hyväkin idea. Aika väsähtäneen näköisiä toiminnan miehet nykyään ovatkin naisten rinnalla. [Indiana Jones 5:ssä nähdään kuitenkin joka tapauksessa vielä Harrison Ford – toim. huom.]

Steven Spielberg on monta kertaa määritellyt koko pelin säännöt uusiksi. Tappajahai aloitti blockbuster-aikakauden, Kadonneen aarteen metsästäjät uudisti seikkailun, Jurassic Park näytti digitaalisen tekniikan mahdottomat mahdollisuudet.

Nuyorican kutsu

Eikä muuten viitsitä unohtaa paria asiaa. Steven Spielberg on ohjannut yhden aikamme vaikuttavimmista romaanifilmatisoinneista (Auringon valtakunta). Hän on tehnyt kolme merkittävää tieteiselokuvan modernia klassikkoa. A.I. – Artificial Intelligence, Minority Report ja Maailmojen sota antoivat Philip K. Dickille, Brian Aldisille ja H. G. Wellsille hyvät valkokangasvastineet. Videopelielokuvien mestariteos tulikin jo mainittua.

Tuottajana Spielberg on ollut vielä massiivisempi vaikuttaja, vaikka ei ehkä yhtä sensaatiomaisella tavalla.

Pari vuotta sitten Spielberg joutui skandaalin keskelle kun hän ja tuottaja J. J. Abrams palkkasivat syyrialaispakolaisten tarinaa kertovaan elokuvaan käsikirjoittajaksi Lena Dunhamin, joka ei ole itse syyrialainen eikä myöskään arabi. West Side Storyssa ei tehdä virhettä, samaa ainakaan. Elokuvan tekoajan tienoille sijoittuvasta alkuperäisestä poiketen uutuus on periodielokuva 50-luvun maailmassa. Näyttelijät ovat hispaaneja, suurin osa puertoricolaisia, joita iso osa hahmoistakin etnisesti ottaen on. Aito ”Nuyorica”-groove ja visuaalisuus ovat tavoitteita.

Elokuvat, jotka Spielbergiltä jäivät tekemättä

Kolmannen asteen yhteys 2

Steven Spielberg oli löytämässä oman linjansa mutta epäröi teeman raskauden vuoksi. Häntä kiinnosti sittenkin enemmän avaruusmuukalaisten kutittelu ja tarinan mystinen puoli kuin valtiollinen alien-salaliitto. Elokuvaa ei sitten tehtykään.

Watch the Skies/Night Sky

Spielberg tarjosi Universalille elokuvaa syrjäisen maatalon asukkaiden kohtaamisesta niiden ikävämpien avaruusmuukalaisten kanssa. Idea ei sellaisenaan toteutunut mutta se vaikutti Spielbergin tuottaman Poltergeistin ja jopa ET:n ratkaisuihin – ja myös sellaisiin myöhempiin elokuviin kuin Gremlins, Critters ja Signs.

ET2 – Nocturnal Fears ja Indiana Jones and the Saucermen from Mars

Kaksi kovin huonosti ajateltua jatko-osakonseptia, joissa ensimmäinen on Night Skyn kierrätystä. Se kiltti ET tulee apuun ja kohtaa lapsia uhkaavat ilkimykset avaruudesta. Spielberg tajusi että kauhuelementti vain vammauttaisi brändiä. Hän hylkäsi myös Ed Wood -henkisen Indiana Jonesin avaruushorinan, jossa venäläiset nappaavat Indyn naisystävän saadakseen arkeologin avaamaan heille salaisimman koodin ennen kuin lentävien teevatien armada saapuu Marsista Maahan. Tästä ei varmaankaan enää idea voi enempää pieleen mennä.

007 rakastettuni (1977) ja Kuuraketti (1979)

Supertuottajat Harry Saltzman ja Albert R. Broccoli tekivät hekin virheitä. Spielberg oli ehdolla Roger Mooren kolmannen ja neljännen Bondin ohjaajaksi. Tuottajat eivät olleet valmiita antamaan ohjaajalle liikaa vapauksia ja valuuttaa. Pakkien jälkeen Spieberg ei enää halunnut tietää Bondista yhtään mitään.

Superman

Tietysti Spielberg kusetti kun hän ilmaisi tuottaja Alexander Salkindille haluavansa tehdä suuren Supermanin musikaalina. Ajatella, Teräsmies laulaa ja tanssii. Tappajahailla Hollywoodin kuumimmaksi nuoreksi ohjaajaksi noussut Spielberg oli loukkaantunut tuottajalle, kun tämä ei heti ottanut Spielbergiä vaan tahtoi katsoa miten ”iso kala” menestyy. Tietysti Spielberg oli jo tuolloin kiinnostunut juutalaisesta mytologiasta ja tarinasta, sillä sellainen tämä tämä suurimman ja vahvimman maahanmuuttajan ja avaruus-Simsonin tarina juuriltaan on – maustettuna kristillisen perinteen Kristuksen tarinalla.

Interstellar

Tuottaja Lynda Obstin ratkaisua on syytä kiittää. Teoreettisen fysiikan tutkijaneron Kip Thornen kirjoittama fantasia uppoaa madonreikään ja ottaa mustasta aukosta tähtienväliset vauhdit. Siis aivan liian filosofinen Spielbergille mutta ei Christopher Nolanille, joka elokuvan lopulta teki. Yli puolen miljardin euron maailmanlaajuiset lipputulot olivat myös sitä luokkaa, että tuskin Spielberg olisi pannut paremmaksi.

Harry Potter -sarja

Steven Spielberg neuvotteli käsikirjoittajien ja tuottajien kanssa ensimmäisen Harry Potter -elokuvan ja mahdollisesti niiden muidenkin ohjaamisesta, mutta hänellä oli aivan liian paljon omia näkemyksiä, kuten halu yhdistää eri kirjojen tarinoita muutamaksi elokuvaksi. Warner palkkasi vähemmän omapäisiä ohjaajia tekemään elokuvat yksi yhteen kirjoista ja juuri niin kuin fanit ne halusivat.

Robocalypse

Kohuscifitoimintapaketti kaatui aluksi liian suuriin kustannuksiin. Nyt Spielberg on todennut, että hän tekee sen kuitenkin mutta hiukan kaavailtua pienemmin ja persoonallisemmin. Sitten huonot uutiset: Spielberg tuottaa, Michael Bay ohjaa.

Näidenkään kohdalla ei natsannut

Cruising – Trilleri homoja tappavasta sarjamurhaajasta.

MacArthur – Amerikkalaisen kenraalin elämäkerta.

Blackhawk – Sarjakuvafilmatisointi, joka Spielbergin piti ohjata 80-luvun alussa ja joka on taas palannut harkittavien listalle.

Sademies – Barry Levinsonille lopulta mennyt elokuva autistista ja hänen veljestään.

Big – Ohjaajan siskon Anne Spielbergin kirjoittama tarina ja Tom Hanksin läpimurtoelokuva.

Howard Hughes – Warren Beattyn moguli-trippi, jonka hän lopulta ohjasi itse.

Cape Fear – Elokuva, jonka Spielberg tyrkkäsi Martin Scorseselle saaden Martylta vastalahjaksi Schindlerin listan.

Marsin aikakirjat – 50-luvulta saakka tätä Ray Bradburyn klassikkoa on yritetty sovittaa, mutta ei edes Spielberg onnistunut

The Truman Show – Lopulta Andy Weirin ohjaama ja Jim Carreyn tähdittämä elokuva, jossa päähenkilö huomaa olevansa saippuaoopperan vanki

The Haunting – Vanhan kauhuelokuvan uusintaan piti tulla Stephen Kingin käsikirjoitus, mutta erimielisyydet saivat Kingin poistumaan paikalta ja sitten lähti ohjaajakin.

The Curse of Monkey Island – Lucasartsin videopelisarjan animaatiotulkinta meni jäihin Lucasin uudempien Star Wars -kiireiden vuoksi.

Arkansas – Western, pääosassa Tom Cruise.

Sieppari ruispellossa – Klassikkokirja, jonka oikeuksia Spielberg ei saanut ostettua J.D. Salingerilta.

Oldboy – Alkuperäiseen mangaan, ei aiempaan elokuvaan perustuva hanke, jonka Spike Lee toteutti.

Amerikan Sniper – Chris Kylen omaelämäkerrallisen kirjan filmaus meni Clint Eastwoodille.

Pirate Latitudes – Spielbergin ikioma merirosvoelokuva on yhä mahdollinen.

Exodus: Gods and Kings – Elokuva Mooseksen elämästä meni ahkeroivalle Ridley Scottille.

Vihan hedelmät – John Steinbeckin romaanin uusi filmatisointi tyssäsi kirjailijan jälkeläisten riitoihin.