Suicide Squad ei ole ainoa – viisi surkeaa elokuvaa, jotka ovat saaneet Oscarin

01.03.2017 08:28 | Tuukka Hämäläinen

Maanantain vastaisena yönä Oscar-akatemia herätti huomiota muullakin, kuin lopussa tapahtuneella emämunauksellaan.

Yleisesti parjattu Suicide Squad (2016) voitti Oscarin parhaasta maskeerauksesta, ja kuten Independent raportoi, syntyi tästä välittömästi meemi. Onhan elokuvalla enemmän Oscareita kuin esimerkiksi palkinnoitta jääneillä Taksikuskilla (1976) ja Hohdolla (1980).

Yleisön on ehkä vaikea uskoa, että Suicide Squad on nyt Oscar-voittaja – ja että DC:n supersankariuniversumilla on Oscar-pysti, mutta Marvelilla ei. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Oscareissa on palkittu elokuvia, jotka joko eivät alunperinkään olleet arvostettuja tai joiden maine on sittemmin kärsinyt. Listasimme viisi kehnoa elokuvaa, jotka ovat saaneet Oscar-pystin syystä tai toisesta.

Koska alla kerromme elokuvien arvosanat Metacriticissä ja Rotten Tomatoesissa, kerrotaakoon vertailun vuoksi, että Suicide Squadin Metacritic-keskiarvo on 40 ja Rotten Tomatoesissa sen arvosana on 26%.

1. Liisa ihmemaassa (2010)

Metacritic: 53, Rotten Tomatoes: 52%

Tim Burtonin Alice in Wonderland on tuskin kenenkään suosikkielokuvia, mutta siitä huolimatta elokuva sai kolme Oscar-ehdokkuutta ja voittikin kaksi. Burtonin CGI-mössö nappasi palkinnot parhaasta taidesuunnittelusta (Best Art Direction) ja parhaasta pukusuunnittelusta.

2. The Wolfman (2010)

Metacritic: 43, Rotten Tomatoes: 34%

Joe Johnstonin ohjaama uusintaversio vuoden 1941 kauhuklassikosta ei saanut hääppöisiä arvioita: Domellakin totesimme, että elokuvassa on paljon potentiaalia, mutta ”lopputulos on lähinnä vaivaannuttava aina elokuvan loppupuolen taistelukohtausta myöten”. Tästä huolimatta elokuva palkittiin Oscarilla parhaasta maskeerauksesta.

3. Pearl Harbor (2001)

Metacritic: 44, Rotten Tomatoes: 25%

Kriitikoiden inhoama, mutta teatterituloissa menestynyt Pearl Harbor teki historiaa: Michael Bayn ylipitkä toisen maailmansodan rymistely oli nimittäin ensimmäinen huonoimman elokuvan Razzie-ehdokkuuden saanut elokuva, joka voitti Oscarin. Elokuva sai kaikkiaan neljä Oscar-ehdokkuutta ja voitti palkinnon parhaasta äänenkäsittelystä (Best Sound Editing). Pearl Harbor jäi kuitenkin ilman Razzieta, sillä samana vuonna potin korjasi kotiin Tom Greenin urpoilukomedia Freddie Got Fingered (2001).

4. The Grinch (2000)

Metacritic: 46, Rotten Tomatoes: 53%

Yhdysvalloissa tunnetumman Dr. Seussin lastenkirjaan perustuva The Grinch sai kriitikoilta kiitosta lähinnä Jim Carreyn roolisuorituksen ansiosta. Oscarin koko perheen joukuelokuva sai kuitenkin parhaasta maskeerauksesta.

5. Pähkähullu professori (1996)

Metacritic: 62, Rotten Tomatoes: 64%

Eddie Murphyn tähdittämä Pähkähullu professori lienee ainoa elokuva, joka on voittanut Oscarin pelkällä läskipuvulla. Näin kuitenkin kävi, kun vuoden 1963 Jerry Lewis -komedian uusintaversio korjasi kotiin parhaan maskeerauksen palkinnon. Itse elokuvaa ei pidetä karmivan huonona, mutta tuskinpa se kenenkään mittarilla myöskään Oscar-akatemian huomiota ansaitsisi.

Muropaketin uusimmat