Sylvester Stallone seisoo yhä kehässä – Rocky-tähti on edelleen ajankohtainen ja paljon fiksumpi kuin moni vieläkään tajuaa

24.03.2021 11:51 | Kari Salminen

Älkää naurako Sylvester Stallonelle. Senioritaistelija on nyt taajuushyppivä sarjakuvasankari ja virkeä nettitähti.

Sylvester Stallone ei ole vitsi. Vanha toimintatähti ei ehkä enää uskottava action-toimija, mutta Stallone on paljon muutakin. Hän on ohjaaja, kirjoittaja, ideoija, brändi, bisnes ja viihdemies. Siksi hän on lähes cameo-ilmestys tulevassa The Suicide Squadissa.

Elokuussa ensi-iltaan tuleva, jos korona suo, kymmenes DC Extended Universe elokuva ei ole ihme juttu vain siksi, että sen nimi on määräävää artikkelia lukuunottamatta sama kuin edeltäjällään vaan myös siksi, että Stallone kiinnitettiin fanfaarien saattelemana James Gunnin ohjaamille jatkoille, vaikka hän vieraili myös kilpailijan eli Marvel-maailman elokuvassa The Guardians of Galaxy Vol. 2.

Herra Kuka? vei voiton

Tällaista taajuushyppelyä supersankarileffamaailmojen välillä ei suvaita edes sopimustasolla juuri keneltäkään.

Okei, sallitaan, jos näyttelijä on Karl ”kuka?” Urban, joka on Stallonen tapaan esiintynyt sekä DC:n että Marvelin puolella ja esittänyt vielä brittiläisen 2000 AD sarjakuvaperheen Judge Dreddiä. Tuskaahan se tuottaa, mutta pitää sanoa, että Urban on voittaja uusmytologioiden sarjassa. Hänet on tavattu myös Hercules- ja Xena-sarjoissa, Taru sormusten herrasta e-lokuvassa, Doom-pelileffassa, Riddick-elokuvissa ja – yhä vain ihmeellisemmin – sekä Star Trekissä että Star Warsissa.

Mutta Stallone ei ole Herra Kuka? vaan viimeinen suuri palkkasoturi, on myös luonut uudenlaista näkyvyyttä netissä. Hänen online-presenssinsä on vallan eri luokkaa kuin monille muilla entisajan tähdillä.

Nimi parantaa miehen

Stallone on yksittäisiä elokuviaan isompi. Hän on näyttelijänäkin myyttinen hahmo, joka on luonut mukavan joukon toisen asteen fiktiivisiä myyttihahmoja, joiden nimet ovat Rockyn ja Rambon tapauksissa käsitteitä.

Rocky on peräänantamattomuuden symboli ja amerikkalaisen työväenluokan sannkari. Rambo on kouluttajansa luomus, militaari-Michelangelon käsittelyssä monikulttuurisesta bioaineksesta muotoiltu taistelijapatsas ja ihmissotakone. Jos Rocky nousi 70-lukulaisesta vasemmistopopulismista, Rambo oli reaganilaisen ulkopolitiikan ikoni.

Sitten ovat tietysti kaikkien aikojen kostaja/tappaja Cobra, Demolition Manin John Spartan, The Expendables -leffojen postmoderni koostehahmo Barney Ross, Cliffhangerin kiipeilijä-Gabe, kriminaalilla huolettomuudella aliarvostetun Tango & Cash -toimintaelokuvan Tango, Spesialistin kapteeni Quick ja Over the Topin kättä vääntävä Hawk.

Sukunimistä tai kutsumanimistä näkee, että Stallonen hahmoista halutaan tehdä brändejä. Hawk, Tango, Quick, Gabe, Spartan tai edes Cobra, tylystä maineestaan huolimatta, eivät vain onnistuneet niin kuin ne kaksi kuuluisinta.

Online-Stallonea seurataan

Sylvester Stallone on katolilainen, joka ei puhu uskostaan. Hän sanoi Trumpia Amerikan dickensläisimmäksi hahmoksi ja elämää suuremmaksi tyypiksi mutta ei tätä tukenut. Stallone on konservatiivi mutta ei republikaani. Hän on tiettävästi Hollywoodissa kaikkein aktiivisin aselakien kiristämisen kannattaja. Viimeisessä on paradoksia kerrakseen.

Stallone ei tuo yksityisyyttään julkisuuteen. Hän on online-hahmonakin supertähti ja ikonografinen ilmestys.

Twitter: hiukan alle kolme miljoonaa vakituista seuraajaa.
Instragram: 12,7 miljoonaa seuraajaa.
Facebook: 6,5 miljoonaa tykkääjää ja seuraajaa.

Sylvester Stallone on taas tähti – netissä, sosiaalisessa mediassa, palveluissa. Hän on hauska, itseironinenkin, ja hän jakaa kuvia, videopätkiä, vitsejä ja viisauksia sekä kohteliaisuuksia. Vinkeimpiä ovat vuosikymmenten takaisen fitness-Stallonen treenikuvat hyppynaruineen ja otsapantoineen.

Matsi nivelreumaa vastaan

”Jos teen uuden Rockyn, ottelen nivelreumaa vastaan”, lohkaisi taannoin Stallone, jolla on tämä autoimmuunitauti todettu. Rocky jatkuu, mutta Stallone ei itse enää kurita kehoaan vaan antaa Creed-leffoissa toisten takoa.

Creedin Rocky-hahmossa on bluesia. Jätkä on alistunut, vanha, yksinäinen ja sairas. Stallone itse tuntuu olevan vedossa.

Stallone keräsi toistakymmentä vuotta sitten vanhat action-starat yhteen elokuvaan The Expendables. Leffa aiottiin ensin julkaista suoraan dvd:nä. Ei suurta kaupallista potentiaalia, arvioi studiopomon varamiehen sijaisen lankomiehen kaima.

No, vanhusten keikkaleffa tekikin tiliä 300 miljoonaa euroa ja jatko-osat hiukan vähemmän.

Trilogia saa kohta neljännen osan – näin se laskutaidottomien elokuvamaailmassa menee. Tai sitten ei saa, sillä tiedot ovat huteria. Jossain on ensi-ilta merkitty tälle vuodelle, mutta laskeva kiinnostus ja korona ovat kenties tehneet tehtävänsä.

Toimintasankarit jakavat naistähtien kohtalon

Stallone on ollut myös arvostettu käsikirjoittaja. Hän kirjoitti ensimmäisen Rockyn, melkein realistisen kuvauksen työväenluokkaisesta nyrkkeilijästä. Elokuva voitti parhaan elokuvan Oscarin vuosimallia 1976.

Stallone on paljon itseironisempi ja fiksumpi kuin halutaan ymmärtää. Hänen roolihahmonsa saattavat olla totisen yksvakaita, mutta Stallone itse on kaikkea muuta.

Vanhat toimintatähdet ovat viime vuosikymmeninä olleet samassa asemassa kuin Hollywoodin vanhenevat naiset. Hekään eivät tahdo päästä enää esiin. Agentin puhelin ei soi. Tavanomaiset miesnäyttelijät porskuttavat vaikka kuinka pitkälle, mutta action-miehet eivät, sillä imago on lihaksista ja liikunnasta kiinni.

Siksi Stallone antaa vanhoille kamuilleen rooleja Expendables-elokuvissa. Creed II:ssa Rockyn kovinta neukkuvastustajaa esittänyt ruotsalainen Dolph Lundgren teki melkein elämänsä roolisuorituksen pimeyteen vaipuneena miehenä, joka nyt valmentaa pojastaan uutta kehien monsteria. Elokuvallista bluesia tämäkin.

Sylvester Stallone on tuon tuostakin ollut viskaamassa hahmojaan eläkkeelle. Hän pitää hauskaa sankariensa vanhuudenvaivojen kustannuksella. Tosielämä tunkeutuu sepitteisiin.

Supersankari eläkkeellä

Jos elokuvamaailmassa naureskellaan Stallonelle, muualla ollaan ymmärtäväisempiä. Jokunen vuosi sitten World Boxing Council myönsi Hollywood-tähdelle Rockyn 40-vuotiselle uralle juhlatunnustuksen antavan erikoisvyön. Stallone liikuttui ja kertoi vaalivansa tätä tunnustusta loppuikänsä.

Stallonen Instragram-antia pidetään poikkeuksellisen onnistuneena palvelussa. Tähti ei vain tylsästi ja persoonattomasti markkinoi elokuviaan vaan suhtautuu itseensä ja uraansa huumorilla, on mukana omalla persoonallaan ja julkaisee aiemmin näkemättömiä valokuvia elokuviensa kuvauspaikoilta.

Instragramissa Sylvester Stallone ilmoitti kolme vuotta sitten: ”Kaikki asiat ovat ohimeneviä.” Hän viittasi Rockyyn ja Ramboon. Dolph Lundgren kuittasi välittömästi haastattelussaan: ”En usko. Olen kuullut tuon ennenkin.” Joskus se loppu tulee, mutta ei aivan vielä.

Jälkituotannossa olevassa elokuvassa Samaritan (2021) Stallonen on supersankari, joka katosi eläkkeelle ja sitten löytyy. Little Americassa (2022) Kiina omistaa Amerikan, ja Stallonen tehtävä on pelastaa ison kihon tytär ghetosta.