UUSIMMAT

Toimittajan puheenvuoro: Disney ei tapa Netflixiä – lyödäänkö vaikka vetoa?

25.06.2019 08:50 | Olli Sulopuisto

Disneyn tulevaa Disney+ -palvelua on tituleerattu Netflixin tappajaksi. Sallikaa meidän epäillä.

Jos pitäisi lyödä vetoa siitä, onko Netflix viiden vuoden päästä maailman suurin videopalvelu, kummalle kannalle päätyisit? Minusta tapaus on päivänselvä – tilaajamäärällä ja luultavasti myös rahavirralla mitattuna Netflix on tuolloin kukkulan kuningas, vaikka Disney, Amazon ja muut mediajätit tekisivät mitä.

Netflixin kasvu on viime vuodet ollut uskomatonta.

Tilaajia tunkee sisään ovista, ikkunoista ja tuuletusaukoista, ohjelmia tunnutaan ostavan periaatteella “ai teillä on idea, tässä sata miljoonaa dollaria” – ja silti kaikki menee putkeen.

Ei ihme, että yhtiölle povataan synkkää tulevaisuutta. Viimeisin huono enne on ollut Disney+, megalomaanisen isoksi kasvaneen Disneyn uusin isku tilausvideomarkkinoille. (Sillä on jo jenkkimarkkinoilla pyörivät Hulu ja ESPN+.)

On helppo ymmärtää, miksi Disneytä pidetään varteenotettavana haastajana. Se omistaa omien elokuviensa lisäksi Marvelin, Star Warsin ja Pixarin tuotannon, eli neljä tasalaatuisimmin hittejä suoltavaa elokuvastudiota. Ja onhan siellä myös Fox, jonka osumaprosentti on huonompi, mutta valikoima valtava.

Kaiken lisäksi Disney+ maksaa kuukaudessa vähemmän kuin Netflix. Eihän tästä voi vetää kuin yhden johtopäätöksen ja se on, että Disney tappaa Netflixin.

Hyvä teoria, mutta aivan päin honkia.

Virhepäätelmän juuri on siinä, että Netflixin ja Disney+:n välinen kisa olisi sellainen, jossa toisen voittaessa toisen on pakko hävitä.

Disneyn valikoimassa on ohjelmia, joita ei näe missään muualla. Toisin sanottuna se yrittää houkutella käyttäjiä olemalla paikka, jossa on muutama ehdottoman kiinnostava juttu ja lisäksi aika paljon ihan käypäistä tavaraa. Netflix pumppaa tänä vuonna arvioidut 15 miljardia dollaria ohjelmahankintoihin. Kas kun mitä enemmän se saa maksavia asiakkaita, sitä pienemmäksi kustannukset tippuvat per asiakas.

Disneyn tavoitteena on saada suoratoistopalvelulleen 40–60 miljoonaa tilaajaa viiden vuoden sisään. Netflixillä on tällä hetkellä 148 miljoonaa tilaajaa. Toki Disneyn kulut jakaantuvat myös muita reittejä kertyville katsojille, mutta pointti on sama: Netflixillä on reilusti etumatkaa, jota on hankala kiriä.

Tähän päälle tulee vielä se, että Netflixin palvelimet ja sovellukset yksinkertaisesti toimivat paremmin kuin oikeastaan kenenkään kilpailijan vastaavat. No, ehkä YouTubea lukuunottamatta.

Sen lisäksi että Netflixillä on vahvuuksia, Disneyllä on heikkouksia. Niistä suurin on se, että yhtiön nykytilanne on liian hyvä. Sille sataa rahaa montaa eri reittiä: elokuvajakelu, tallennemyynti, ohjelmien lisensointi toisille, huvipuistot, lelut.

Tästä seuraa, että sen on erittäin vaikeaa sanoa olemassa oleville tulonlähteille heipat ja panostaa kaikki paukut suoratoistopalveluunsa – etenkin kun niitä on ainakin kolme, eli koko perheen Disney+, aikuisempaan makuun suunnattu Hulu ja jenkkiurheilua näyttävä ESPN+. Luultavasti ne niputetaan yhteen pakettiin jossain vaiheessa, mutta se ei ratkaise tätä ongelmaa.

Tämä ei tarkoita, että Disney+ epäonnistuisi. Päinvastoin, siitä voi tulla huikea menestys. Mutta se ei tapa Netflixiä, siitä olen valmis lyömään vaikka vetoa.