Toimittajan puheenvuoro: Marvelin nykyiset Netflix-sarjat voisi jo lopettaa

13.04.2018 09:00 | Tatu Junni

Netflix jatkaa Marvel-sarjojen tekemistä, mutta yhteistyö tuntuu painottuvan vanhoihin tuttuihin uusien kokeilujen sijaan. Se on tylsää.

Marvelin supersankareista omat sarjansa ovat Netflixissä tähän mennessä saaneet Daredevil (2015–), Jessica Jones (2016–), Luke Cage (2016–), Iron Fist (2017–) ja The Punisher eli Tuomari (2017–). Lisäksi neljä ensiksi mainittua hahmoa ovat seikkailleet yhdessä The Defenders -minisarjassa (2017).

Fanit ovat jo hyvän tovin odottaneet, milloin Netflixiin saadaan lisää uusia sankareita. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole nykytiedon valossa tapahtumassa, ei ainakaan hyvään toviin.

Jessica Jonesin juuri ilmestynyttä toista tuotantokautta seuraa Daredevilin kolmas kausi, ja ennen pitkää myös Luke Cagen, Iron Fistin ja The Punisherin toiset kaudet. Nyt Netflix on virallisesti ilmoittanut aloittavansa Jessica Jonesin kolmannen kauden tuotannon.

Luvassa on siis ainakin neljä kautta uusia supersankariseikkailuja, mutta vain ”vanhoilta” hahmoilta.

Kiitos, tämä riittää.

Tähän mennessä vahvistettujen kausien julkaisuajankohdista ei ole vielä tietoa, mutta joka tapauksessa niillä päästään nykyisellä 2-3 sarjan vuositahdilla pitkälle vuoteen 2019. Itse uskon, että seuraavaksi suoratoistopalvelussa jatkuvat Daredevilin seikkailut. Kolmas kausi saapunee katsottavaksi jo ensi kesänä.

Oli julkaisutahti mikä tahansa, on selvää, että fanien haaveissa esiintyneet Blade, Moon Knight tai Ghost Rider eivät ole ainakaan toistaiseksi saamassa omia sarjojaan.

Netflix ei tunnetusti katsojalukujaan paljasta, mutta ilmeisesti sen Marvel-sarjoille on riittänyt katsojia kritiikistä huolimatta: Iron Fist haukuttiin monissa arvioissa lyttyyn ja The Defendersiä pidettiin yleisesti pahana pettymyksenä. Jessica Jonesin uusin kausi tuntui olevan monen mielestä vain ”ihan ok”.

Mielenkiintoista on nähdä, miten pitkään Netflix aikoo kierrättää tuttua ja ilmeisesti sen kannalta toimivaksi todettua kaavaa tuttujen hahmojen kanssa. Henkilökohtaisesti en osaa innostua enää kolmannesta kaudesta Jessica Jonesin mökötystä. Netflixin taipumus venyttää sarjojensa kausia liian pitkiksi tai Marvelin taipumus ”unohtaa” sarjojensa yhteys supersankarielokuviinsa ei auta asiaa yhtään. Io9-sivusto julkaisi huhtikuun alussa osuvan nenäkkään artikkelin tavoista, joilla Marvel välttelee liian vankan sillan rakentamista.

Blade

Fanit tuntuvat kaipaavan esimerkiksi Bladen paluuta kovasti – miksi asia ei sitten etene? Wesley Snipes ei 2010-luvulla ole enää järin hintava näyttelijä, eikä hehkuviksi kekäleiksi muuttuvien vampyyrienkaan toteuttaminen paljoa nykyteknologialla maksaisi.

Netflixin Marvel-sarjat ovat tietenkin edelleen katsomisen arvoista viihdettä ainakin Sarjakuvalehteä 1990-luvulla lukeneille, ja tuntuvat ainakin Jessica Jonesin kohdalla kiinnostavan myös laajempaa yleisöä, mutta väkisinkin mieleen on hiipinyt ajatus, mitä kaikkea muuta näillä resursseilla voisi tehdä.

Eikä se ajatus lähde pois ainakaan lisää Iron Fistiä katsomalla.