Toimittajan puheenvuoro: Traileri trailerissa -pelleilyn pitää loppua nyt

13.07.2019 09:31 | Olli Sulopuisto

Trailerit ovat menneet pilalle 2010-luvulla, julistaa Olli Sulopuisto Toimittajan puheenvuorossaan.

Jokaisella ihmisellä on rajoja, joiden yli häntä ei kannata työntää. Omani on tässä: trailereiden alkuun lisätyt trailerit ovat ihmiskunnan typerin keksintö sitten vessasta huuhdottavien pahviholkkien.

Kestin sen, kun eleganttiin Cinemascope-kuvasuhteeseen (2,40:1) kuvatut elokuvat runtattiin neliön mallisiksi videoiksi, jotta ne toimisivat paremmin kännyköiden ruudulla.

Ohimoissani alkoi tuntua vienoa sykettä, kun neliövideot rajattiin pystyvideoiksi. Älkää käsittäkö väärin – pystyvideot ovat hieno formaatti, mutta ei silloin, kun kuvat on alkujaan aseteltu vaakasuuntaiselle kankaalle.

Siedin oikein mainiosti sen, että trailereita ennen alettiin julkaista teasereita. Parempi aloittaa markkinointi ajoissa ja onhan se kiva nähdä money shot, jossa sankari ajaa autolla ulos pilvenpiirtäjän ikkunasta samalla kun ampuu pahista ja kaikki muu räjähtää.

Huomasin kiristeleväni hampaita silloin, kun teasereiden julkaisua alettiin mehustella etukäteen. “Kaikki valmiina – ylihuomenna paljastamme ensimmäiset kuvat elokuvastamme”, Dwayne Johnson postaa Instragram-tilillään.

Kaiken tämän kestän, koska ymmärrän, mistä se kumpuaa. On väärin, että hieno vaakakuva rajataan pystytötteröksi, mutta jos se täyttää mukavasti kännykän ruudun instastorynä, olkoon niin.

Se mitä en aio kestää, on trailereiden alussa olevat trailerit. Se on kammotus, rikos ihmiskuntaa vastaan ja luultavasti myös jonkinlainen epäpyhä riitti, joka kutsuu ulottuvuuksien väliset hirviöt kimppuumme avaruuden poimujen välistä.

Koska mitä hemmetin käyttöä niillä on?

Otetaan esimerkkitapaus eli Blade Runner 2049 -traileri.

Video alkaa – tietenkin – Inception-henkisillä BHRÖÖÖM-äänillä ja viisi sekuntia kestävällä kahdeksan (8) irtokuvan sarjalla.

Spinner lentää, Ryan Gosling huseeraa aseen kanssa, Harrison Ford vetää jotakuta turpaan, räjähdys, jättihologrammi, joku ampuu, joku toinen ampuu, vettä räiskyy. Ihan hienoja kuvia, joista jok’ikinen löytyy trailerista itsestään.

Kuka tai mikä on se olio, jota varten on tarpeellista tehdä viiden sekunnin CRASH BOOM BANG -kooste trailerin alkuun? Mikä on se tilanne, jossa hän aloittaa katsomaan traileria, mutta päättää viiden sekunnin jälkeen ettei se kiinnosta, jos alussa ei olisi yhtään räjähdystä?

Miksi? MIKSI?!?

AAAAAH!

Anteeksi, oli pakko huutaa.

Ehdotan uutta liittoa ihmisten ja elokuvajumalten välille. Sen sisältö on hyvin yksinkertainen: kukaan ei tunge trailereiden alkuun minitrailereita ja vastapainoksi minä säästyn aivoverenvuodolta.

Kiitos.