Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro: ”Wonder Woman jäi ilman Oscar-ehdokkuuksia, eikä siinä ole mitään yllättävää”

24.01.2018 12:00 Tuukka Hämäläinen

 

Wonder Woman oli yksi elokuvista, jotka jäivät vaille Oscar-ehdokkuuksia. Olisi kuitenkin ollut melko yllättävää, jos se todella olisi ehdokkuuden saanut.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat julkistettiin eilen, ja joukossa on jälleen lukuisia elokuvia ja tekijöitä, jotka ansaitsevat tunnustusta saavutuksistaan. Yksi suuren profiilin elokuva puuttui kuitenkin joukosta, ilmeisesti monen pettymykseksi. Esimerkiksi Time on uutisoinut, kuinka sosiaalisessa mediassa on kritisoitu Wonder Womanin jättämistä ehdokkuuksien ulkopuolelle.

Fanien tuohtumus on tavallaan ymmärrettävää, mutta samalla näyttää siltä, ettei valittajilla ole tuon taivaallista käsitystä Oscareista. Eihän Wonder Womanilla nimittäin ollut ikinä mitään erityisiä mahdollisuuksia palkinnoille päästä palkinnoille.

Ensinnäkin on tietysti selvää, että menestys lippuluukulla ei takaa menestystä palkinnoissa. Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti lippuluukuilla yli 821 miljoonaa dollaria, yli puolet summasta Yhdysvalloissa, mutta se ei ole koskaan ennenkään taannut Oscar-ehdokkuuksia. Wonder Woman jäi myös Golden Globeissa vaille ehdokkuuksia, mikä sekin enteili huonoa Oscar-ehdokkuuksien kannalta.

Critic’s Choice -palkintogaalassa Wonder Woman tosin nappasi parhaan toimitaelokuvan palkinnon. Elokuvan Oscar-huti liittyykin merkittävästi sen genreen.

Wonder Woman on toimintaelokuva ja vieläpä supersankarielokuva. Supersankarigenressä on perinteisesti niitetty Oscareita lähinnä visuaalisella puolella, eikä tarvitse kuin katsoa Wonder Womanin lopputaistelu todetakseen, ettei se parhaiden erikoistehosteiden palkintoa ainakaan ansaitse. Myös pukusuunnittelun ja maskeerauksen puolella elokuva oli lähinnä keskinkertainen – esimerkiksi viime vuonna maskeerauspalkinnon voittanut Suicide Squad (2016) oli, josko huonompi elokuva, paljon innovatiivisempi tällä saralla.

Heath Ledger taas lienee ainoa ihminen, joka on saanut näyttelijä-Oscarin supersankarielokuvasta, ja sitäkin valintaa pönkitti kiistatta pidetyn näyttelijän kuolema. Wonder Womanin mahdollisuudet ehdokkuuksille eivät siis ihan tilastojenkaan valossa olleet hääppöiset. (Kiistatta Wonder Womania dynaamisemmalla toimintaleffallaan Baby Driverilla kolme ehdokkuutta kerännyt Edgar Wright totesi hänkin juuri Twitterissä, kuinka harvinaista genren elokuville on tulla noteeratuksi.)

Ainoa syy povata Wonder Womanille Oscar-ehdokkuutta olisi liittynyt elokuvan feministiseen juonteeseen. Elokuva sisältää kiistatta vahvan naissankarin ja se sattui vielä ilmestymään vuonna, jolloin #MeToo-liike ja naisten kuvaaminen elokuvissa ovat olleet vahvasti tapetilla. Ehkäpä tämän vuoksi elokuvalle tai ohjaaja Patty Jenkinsille olisi voinut uumoilla ehdokkuutta.

Wonder Womanin asema feministisenä elokuvana jää kuitenkin auttamatta toisen elokuvan varjoon.

Greta Gerwigin Lady Bird kahmi ehdokkuudet parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, käsikirjoituksesta, naispääosasta (Saoirse Ronan) ja naisivusosasta (Laurie Metcalf). Oscar-ehdokkuudet ovat usein poliittisia, mutta Lady Birdin feminismin tai Get Outin ja Three Billboardsin yhteiskunnallisuuden rinnalla Wonder Woman on täysin pahvia.

Wonder Woman on lisäksi saanut osakseen myös kritiikkiä tällä saralla. Sen feministisyyttä on kritisoitu siitä, kuinka seksualisoidusti elokuva naishahmonsa esittää, ja lisäksi esimerkiksi sivuhahmo Chief Napin stereotyyppisuus on saanut kritiikkiä jopa itse hahmon näyttelijältä Eugene Brave Rockilta. Vahvasta naissankarista huolimatta Wonder Woman ei siis ole mitenkään ongelmaton tapaus.

Huomionarvoista on sekin, että tänä vuonna ehdokkaiden joukossa on selkeästi enemmän indie-elokuvia, mikä voi osaltaan johtua siitä, että Moonlight (2016) voitti parhaan elokuvan Oscarin viime vuonna. Siinäkään suhteessa jättibudjetin toimintamössö ei helposti nouse pinnalle.

Kaikki tämä on tietysti enemmän tai vähemmän spekulaatiota. Viime kädessä syy Wonder Womanin ehdokkuuksitta jäämisessä palautuu varmaankin siihen, ettei elokuva lopulta ole niin hyvä. Se on parempi kuin mikään DCU-elokuva aiemmin ja naissupersankarin menestys on hieno asia, mutta elokuva on silti kovin keskinkertainen ja epätasapainoinen. Muropaketin arviossa elokuva sai kolme tähteä, ja sitä kritisoitiin erityisesti hölmöstä juonesta ja tarpeettomasta pituudesta.

Sarjakuvaelokuvien saralla saatiin kuitenkin kaksi ehdokkuutta: Wolverine-leffa Logan sai ehdokkuuden parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta, ja Guardians of the Galaxy Vol. 2 puolestaan parhaista erikoistehosteista. Molemmat ovat näissä asioissa vahvempia kuin Wonder Woman ja muutenkin parempia elokuvia.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat