Uusimmat

Toimitus suosittelee: 10 Disney Plussasta löytyvää elokuvaa, jotka joululomalla kannattaa katsoa

26.12.2020 11:01 Helinä Laajalahti & Aki Lehti

Muropaketin elokuva- ja sarjatoimittajat Helinä Laajalahti ja Aki Lehti jakavat joululomalle katseluvinkkejä eri suoratoistopalveluista.

Alla 10 Disney Plussasta löytyvää laatupätkää satunnaisessa järjestyksessä.

1. Bolt (2008)

Kaikille koiran- ja kissanystäville suunnattu, hulvattoman vauhdikas animaatio kertoo tv-sarjan tähtenä työskentelevästä koirasta, joka luulee oikeastikin olevansa supersankari – kunnes kohtaa todellisen maailman joutuessaan pelastamaan näyttelijäystäväänsä. Animaatioseikkailu nojaa vahvasti hupaisaan dialogiin, minkä suomenkielinen dubbaus on kertakaikkisen loistava. (HL)

2. Ilta kaupungilla (1987)

Etenkin kaikille 1980-luvun lapsille nostalgisena avautuva, vuonna 1987 julkaistu Ilta kaupungilla on hulvaton seikkailukomedia, missä Elisabeth Shuen esittämä lapsenvahti joutuu pelastamaan vahdittaviaan keskeltä suurkaupungin yötä. Chris Columbuksen esikoisohjauksessa nähdään myös Vincent D’Onofrion esittämä “Thor”. (HL)

3. 10 Things I Hate About You (1999)

Heath Ledgerin uran ensimmäinen Hollywood-elokuva on nykyaikaistettu versio Shakespearen komediasta Kuinka äkäpussi kesytetään. Ledger esittää elokuvassa lukion pahaa poikaa, joka tehtäväksi tulee viedä äkäpussina tunnettu tyttö treffeille. Symppiksen teinikomedian muissa rooleissa nähdään muun muassa Julia Stiles ja Joseph Gordon-Levitt. (HL)

4. Turner ja täystuho (1989)

Ennen kuin Tom Hanks vielä oli Oscar-voittaja Tom Hanks, hän teki hupaisia komedioita. Yksi Hanksin uran alkupään elokuvia on Turner ja täystuho, missä Hanks esittää etsivää, jonka pitää adoptoida huonokäytöksinen koira löytääkseen murhaajan. Kaksikon yhteiselon alku on ymmärrettävästi hankalaa ja jokainen koiranomistaja voi helposti samaistua elokuvan tuhoisiin hetkiin. (HL)

5. Up – Kohti korkeuksia (2009)

Yksi Pixarin koskettavimpia elokuvia on lähes 80-vuotiaasta papparaisesta kertova Up, missä koko elämänsä seikkailua odottanut ihminen vihdoin päättää toteuttaa unelmansa. Animaatiossa yhdistyy Pixarille tyypillinen, huumoriin sidottu lämminhenkinen ja samalla käsikosketeltavan aito tunnelma, joka herkistää kyynisimmänkin sielun. (HL)

6. Soul (2020)

Kehuin viime viikolla arviossani Pixarin Soul-elokuvan mestariteokseksi ja yhdeksi tämän vuoden parhaista elokuvista. Vaikka Disney+ onkin aarreaitta, täynnä jättifirman klassikkoteoksia, joista ties kuinka moni on Soulia parempi, niin joulupäivänä ensi-iltansa saava Soul on pakko laittaa mukaan tällekin listalle. Sen kertomus ja pohdinnat ihmiselosta eivät vaan jätä rauhaan, ja pelkkä leffan miettiminen saa ihon kananlihalle. (AL)

7. Jungle Book (2016)

Jon Favreaun ohjaama Viidakkokirja-uusintaversio on Disneyn animaatioklassikoiden uusintaversioista ainoa oikeasti hyvä ja tarpeellinen elokuva. Edelleen todella komean näköinen tehostespektaakkeli ei ole pelkkä hiilipaperikopio animaatiosta. Se kertoo tarinansa omalla tavallaan, toisin kuin esimerkiksi myös Favreaun ohjaama Leijokuningas-remake, täysin turhan nostalgiapläjäys, joka ei eroa alkuperäisesta kuin tekniseltä toteutukseltaan. (AL)

8. The Lone Ranger (2013)

Gore Verbinskin ohjaama sekä Johnny Deppin ja Armie Hammerin tähdittämä The Lone Ranger -versio haukuttiin alimpaan helvettiin sen saadessa ensi-iltansa vuonna 2013. Tiedän olevani mielipiteideni kanssa harvinaisen yksin, mutta Deppin näyttelemä Tonto on saman tekijätiimin Pirates of Caribbean -leffojen Kapteeni Sparrow’ta hauskempi hahmo. Täysi mielipuoli sopii vanhan ajan seikkailuelokuvan fiilistä tarjoavaan teokseen, joka sekoitttaa näppärästi hauskaa sarjakuvamaisuutta ja synkkyyttä. (AL)

9. Miekka kivessä (1963)

Minulla ei ole aavistustakaan onko Disneyn Miekka kivessä -animaatio oikeasti hyvä elokuva. Olen katsonut sen viimeksi 1980-luvun alkuvuosina leffateatterissa, jolloin se oli suunnilleen parasta koskaan. Elokuva tulee jatkuvasti vastaan Disney Plussaa selatessa, mutta en todellakaan aio mahdollisesti pilata lapsuusmuistojani, kuten on käynyt aivan liian monen leffan, kirjan tai tv-sarjan kohdalla. Suosittelen siis elokuvaa vain niille, jotka eivät ole sitä aiemmin nähneet. (AL)

10. Riemukupla (1968)

En pitänyt edes lapsena autoista, vaikka enoni opettikin parivuotiaan pennun tunnistamaan suunnilleen kaikki automerkit. Autot olivat pelottavia, varsinkin takapenkillä niiden kyydissä istuessa, aikana jolloin turvavyöt eivät olleet vielä pakollisia kuin etupenkeillä. Riemukuplan Herbie-volkkari oli jotain muuta, vaikka elokuvana jo tämä ensimmäinen osa on periaatteessa aivan hirvittävää kuonaa. Nostalgiapläjäyksenä se toimii silti edelleen. Lukemattomia jatko-osia en ole uskaltanut katsoa uusiksi. (AL)