Uusimmat

Kymmenen hyvää: Nämä Netflix-sarjat kannattaa katsoa sitten, kun Breaking Bad ja muut tutut hitit on jo nähty

30.03.2020 14:16 Aki Lehti & Helinä Laajalahti

Netflixistä löytyy tätä nykyä jo valtava määrä sarjoja. Muropaketin elokuvatoimitus laati katseluvinkkilistan niille, jotka ovat jo ehtineet koluta Breaking Badin ja Orange is the New Blackin kaltaiset tutut Netflix-hitit.

Alla Aki Lehden ja Helinä Laajalahden katseluvinkit Muropaketin lukijoille.

Vaikka sarjat on numeroitu lukemisen selkeyttämiseksi, ei niitä ole aseteltu minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen.

1. American Vandal

American Vandalin kaksi kautta ovat viime vuosien parasta komediaa. Mokumentti parodioi ja spooffaa loistavasti Netflixin omia dokumenttisarjoja, jotka ovat järjestään liian pitkiä, väkisin venytettyjä ja jokaisen pikkuasian ja faktan esitteleviä kokonaisuuksia. Ensimmäisellä kaudella selvitetään, kuka sotki opettajien autot kikkelikuvilla ja toisella siirrytään kikuleista kakkaan. American Vandal on alkuasetelmistaan huolimatta lukemattomilla metatasoilla liikkuvaa älykästä alapäähuumoria, jolla on jotain sanottavaakin. (AL)

2. The Good Place

The Good Place -komediasarjan tekijät tajusivat onneksi lopettaa ajoissa neljän kauden jälkeen. NBC-kanavan sarja käsitteli onnistuneesti myös syvällisiä aiheita sekoittaessaan komediaa ja draamaa sekä pohtiessaan filosofisia kysymyksiä ja ihmisyyttä. Suomessa Netflixistä löytyy tällä hetkellä valitettavasti vain sarjan kaksi ensimmäistä kautta. (AL)

3. Unbelievable – Epäuskottava

Netflixin Unbelievable-minisarja oli syystäkin yksi viime vuoden tv-tapauksia. Erittäin realistinen raiskauskertomus keskittyy poikkeuksellisesti yhtä paljon uhreihin kuin rikostutkintaan. Unbelievable näyttää syyt sille, miksi niin moni raiskaus jää ilmoittamatta poliisille ja miksi uhrit eivät uskalla puhua kokemuksistaan. (AL)

4. Love, Death + Robots

David Fincherin ja ensimmäisestä Deadpool-elokuvasta tutun Tim Millerin aikuisille suunnattu Love, Death & Robots -antologia sisältää 18 eri tavalla toteutettua animaatiolyhytelokuvaa. Suurin osa teoksista on scifiä, mutta mukana on myös esimerkiksi kauhua. Melkein kaikki lyhärit ovat erinomaisia ja saavat katsojan pohtimaan vakavia ja tärkeitä aiheita, aivan kuten hyvän scifin kuuluukin. Sarja saa onneksi myös toisen tuotantokauden. (AL)

5. The OA

Scifiä, fantasiaa ja yliluonnollisia elementtejä yhdistävässä The OA -sarjassa käsikirjoittaja-näyttelijä Brit Marling sai tehdä normaalia suuremmalla budjetilla mitä lystää. Lopputuloksena oli upean omaperäinen sarja, joka oli tyyliltään hyvin samankaltainen kuin Marlingin indie-tieteiselokuvat Another Earth ja Sound of My Voice. Typeryyksissään Netflix päätti lopettaa mukavan hidastempoisen ja ajatuksia herättävän The OA:n vain kahden kauden jälkeen. Mielipiteitä jakavan sarjan oli tarkoitus olla viiden kauden mittainen kokonaisuus. (AL)

6. Broadchurch

Broadchurch on kolmen kauden mittainen rikossarja, jossa pieneen ja tiiviiseen merenrantakaupunkiin sijoittuvassa yhteisössä tapahtuu nuoren pojan raaka murha. Murhamysteeriä alkaa selvittää paikallinen rikosetsivä ulkoa tulevan ja kaupunkilaisten karsastaman etsivän avustamana. Laadukkaiden brittiläisten rikossarjojen joukossa Broadchurch erottuu edukseen erityisesti pääosaa esittävien David Tennantin ja Olivia Colmanin myötä. Myös sarjan maisemat aiheuttavat matkakuumetta. (HL)

7. The Umbrella Academy

Suurten Marvel-sarjojen varjoon jäänyt, Dark Horsen sarjakuviin perustuva The Umbrella Academy oli julkaisunsa aikaan mielenkiintoisen erilainen supersankarisarja. Tarinallisen kaavansa osalta se ei lopulta ole hirveän omaperäinen mutta hahmoinensa mukavan kaheli. Sarja kertoo supervoimaisesta perheestä, joka palaa aikuisena yhteen pysäyttämään maailmanlopun. Keskiöön nousevat kuitenkin perheenjäsenten väliset kitkat ja etenkin Ellen Pagen esittämä Vanya, jolla ei sisarustensa tapaan ole lainkaan supervoimia. (HL)

8. Once Upon a Time

Täydellistä eskapismia tarjoaa satujen maailmaan sijoittuva Olipa kerran (Once Upon a Time). Sitä ei kriittisellä silmällä katsottuna voi kutsua mitenkään hyväksi sarjaksi, mutta seitsemän tuotantokautta päällisin puolin tuttujen satuhahmojen kanssa pöhelöä seikkailua on joskus ihan tervetullutta. Sarjan kiehtovin elementti on se, että se sekoittaa sadut osaksi todellista elämää ja vääntää tutut hahmot uusiin muotteihin. Keskushahmona sarjan alussa nähdään Jennifer Morrisonin esittämä, ihan tavallinen Emma Swan, joka paljastuu olevan Lumikin ja Prinssi Uljaan lapsi. (HL)

9. iZombie

Vertigo-sarjakuvaan pohjautuva iZombie on toinen hauska sarja todellisuuspakoa kaipaaville. Viiden kauden mittainen sarja kertoo Rose McIverin esittämästä Oliviasta, josta tulee (yhteiskuntakelpoinen) zombi. Kunnon zombin tapaan hän tietenkin syö aivoja, mutta samalla saa kuolleen ihmisen muistot (ja persoonan). Näin hän päätyy auttamaan paikallista poliisia murhatutkimuksissa. iZombien parasta antia ovat hetket, jolloin Liv toimii syömänsä ihmisen persoonassa, mikä on usein täysin ristiriidassa hänen oman hahmonsa kanssa. Sarja tarjoaa läjän huumoria, rikostutkimusta, mainiota kaverikemiaa ja hieman myös verta ja aivonkimpaleita. (HL)

10. Wet Hot American Summer

Vuonna 2001 julkaistu kesäleiriparodia Wet Hot American Summer (myös Netflixissä) sai jatkoa sarjamuodossa vuonna 2015. First Day of Camp seuraa samoja tuttuja hahmojaan, jotka jo alkuperäisessä elokuvassa olivat liian vanhoja kesäleiriläisten rooleihinsa. Ten Years Later
(2017) puolestaan on nimensä mukaisesti kymmenen vuoden jälkeen tapahtuva tapaaminen. Täysin absurdi sarja vilisee nimekkäitä näyttelijöitä Paul Ruddista Bradley Cooperiin, Amy Poehleriin, Elizabeth Banksiin ja Christopher Meloniin. Tarinassa ei ole järjen hiventäkään, mutta eipä aina tarvitsekaan – hulvattoman hauska se on silti. (HL)