Uusimmat

Twin Peaksin paluu 2/2: Mitä uusilta jaksoilta on lupa odottaa?

15.05.2017 12:10 Tuukka Hämäläinen

Twin Peaks palaa viikon päästä uusin jaksoin 26 vuoden tauon jälkeen. Laajan artikkelimme toisessa osassa katsomme eteenpäin ja arvailemme, mitä uusissa jaksoissa voisi tapahtua.

Twin Peaks (1990–1991) on pian taas täällä, kun sarjan kolmas tuotantokausi saa ensiesityksensä Suomessa HBO Nordic -suoratoistopalvelussa 22. toukokuuta. Ennen kuin 18 uutta jaksoa saapuvat, voimme vain arvailla mitä sarjassa tulee tapahtumaan, ja tuleeko uusi tuotantokausi onnistumaan mahdottomassa tehtävässään: vastaamaan fanien toiveisiin 26 vuoden odotuksen jälkeen.

Mueropaketin Twin Peaks -artikkelisarjan ensimmäisen osan voit lukea tästä:

Twin Peaksin paluu 1/2: Mitä alkuperäisessä sarjassa oikein tapahtui?

”I’ll see you in 25 years…”

Jos Twin Peaksin kaikki käänteet eivät ole tuoreessa muistissa, saattaa moni helposti kysyä, miksi ihmeessä jatkaa sarjaa juuri nyt?

Jatkosta on ainakin huhuttu jo pitkään. Twin Peaks – Tuli kulje kanssani -elokuvan (1992) jälkeen David Lynchin suunnitteli peräti kahta Twin Peaks -elokuvaa, jotka olisivat päättäneet sarjan aloittaman tarinan. Myöhempinä vuosina hän kuitenkin toisteli useaan otteeseen, ettei jatkoa tulisi, ja jopa keskeytti sarjan tuottajan Robert Engelsin luotsaamaan sarjakuvaprojektin, jota suunniteltiin vuonna 2007 sarjan DVD-boksin kylkiäiseksi.

Vuosien ajan Lynchin linja oli, ettei Twin Peaks saa jatkoa.

David Lynch

Lynch kuitenkin muutti mieltään syystä, jota voimme vain arvailla, ja sarja sai myös tuotantoyhtiö Showtimen tuekseen.

Ehkäpä aika Twin Peaksin paluulle oli yksinkertaisesti kypsä. Voi turvallisesti väittää, että Twin Peaks on löytänyt uudesta sukupolvesta joukon uusia faneja, ja se on tavoittanut DVD-julkaisujen ja uusintojen myötä uuden yleisön. Suomessakin sarja on julkaistu DVD:llä ensi kertaa vuoden 2007 tienoilla, ja 2000-luvulla se on esitetty uusintana jo neljästi – joka kerta eri kanavalla. Blu-rayna sarja julkaistiin muutama vuosi sitten.

On kiinnostavaa, että jo alkuperäisessä Twin Peaksissa viitataan jatkoa seuraavan 25 vuoden päästä. Dale Cooperin (Kyle MacLachlan) ensimmäisessä unessa, jo sarjan kolmannessa jaksossa, hän näkee itsensä vanhana, mikä viittaa tulevaisuuteen. Sitten kun Cooper viimeisessä jaksossa kohtaa Laura Palmerin (Sheryl Lee) Mustassa killassa, toteaa Laura: ”Tapaamme uudelleen 25 vuoden päästä.”

Ajoitus meni hieman pieleen, sillä Twin Peaksin päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi jo 26 vuotta, mutta vihje on selvä. Viivästykseen vaikutti ainakin se, että vuonna 2015 Lynch ja Showtime väänsivät kättä sarjan budjetista.

Kuten edellisessä artikkelissa kertasimme, yritettiin sarjalle aikanaan pedata suoraan jatkoa ärsyttävällä cliffhanger-lopetuksella. Tämä ei suoraan toiminut, sillä katsojaluvut olivat pysyvästi pudonneet, eikä ABC uusinut sarjaa kolmannelle kaudelle. Tavallaan se kuitenkin toimi, sillä jos sarjan kaikki juonenlangat olisivat sulkeutuneet, sen jatkolle tuskin olisi nyt yhtä suurta kysyntää.

Vanhoja kasvoja luvassa

Twin Peaksin uusista jaksoista on artikkelin kirjoittamishetkellä paljastettu tuskin mitään.

Jaksoista on julkaistu kuitenkin ilmeisesti täydellinen näyttelijälista, mikä paljastaa useita asioita.

Varsinaista materiaalia on julkaistu seuraavan videon verran:

Valtaosa vanhoista hahmoista näyttää palaavan, mutta osa ei. Sheriffi Trumania esittävä Michael Ontkean on jäänyt eläkkeelle näyttelijänuraltaan. Edesmenneen David Bowien oli määrä palata uudelleen Twin Peaks – Tuli kulje kanssani -elokuvasta (1992) tuttuun cameo-rooliinsa, mutta hän ehti kuolla ennen kuvauksia. Pete Martellin roolista tunnettu Jack Nance taas kuoli jo 1990-luvulla, kuin myös yliluonnollista Bobia esittänyt Frank Silva.

Kuolema on liikkeellä Twin Peaksin näyttelijälistalla muutenkin: The Log Ladya esittävä Catherine E. Coulson ehti kuvata vain muutaman kohtauksen ennen menehtymistään syöpään. Häntä seurasivat alkuvuodesta kuolleet Miguel Ferrer ja Warren Frost, jotka esiintyvät vielä uusissa jaksoissa.

Puuttuvista näyttelijöistä Ontkeanin poisjääminen on isoin takaisku, sillä hänen ja Cooper yhteistyö oli sarjassa keskeisessä asemassa. Toisaalta Silvan puuttuminen merkitsee, ettei Bob voi sellaisenaan palata viemään katsojien yöunia. Bob on toki henkiolento, joten ehkäpä hän voisi vain esiintyä toisessa hahmossa? On kiinnostavaa nähdä, kuinka käsikirjoittajat ovat ratkaisseet nämä ongelmat.

(Toistaiseksi sarjan kirjoittajiksi on IMDB:ssä merkitty vain Lynch ja Mark Frost, mutta on oletettavaa, että mukana on alkuperäisen sarjan tapaan suurempi joukko käsikirjoittajia.)

Tutut hahmot palaavat – vaikka olisivat kuolleita

Kiinnostavinta uusien jaksojen näyttelijälistalla on tietysti, että Sheryl Lee ja Ray Wise ovat molemmat mukana kuvioissa.

Tämä siis tarkoittaa, että Laura Palmer ja isänsä Leland Palmer ovat jollakin tapaa läsnä, vaikka hahmot ovatkin kuolleita. Emme kuitenkaan voi tietää, näkyvätkö hahmot vain lyhyesti vain onko heillä tuonpuoleisesta käsin suurikin rooli tapahtumissa.

Toivottavasti emme kuitenkaan kohtaa enempää Lauran serkun Maddyn (myöskin Sheryl Lee) tapaisia kaksoisolentoja.

Sheryl Lee esitti myös Lauran serkkua Maddya, tosin tummissa hiuksissa.

Sherilyn Fennin mukana oleminen taas tarjoaa mahdollisesti ratkaisun yhteen sarjan cliffhangereista: sarjan viimeisessä jaksossa pankkiholvin mukana räjähtänyt Audrey Horne ei ilmeisesti olekaan kuollut. Tai sitten on, Twin Peaksista on mahdoton tietää.

Aurdeyn on kuitenkin vahvistettu olevan ”paljon länsä” uusissa jaksoissa.

Erittäin kiinnostavaa on, että Cooperin rakastettua Annieta esittänyt Heather Graham ei näyttäisi olevan mukana uusissa jaksoissa. Koska aivan viimeisen jakson loppuminuuteilla kerrotaan, että Annie selvisi hengissä Mustasta killasta, on kiinnostava kuulla kuinka sarja selittää hänen poissaolonsa. Onko Annie lähtenyt Twin Peaksista, kadonnut vai kuollut? Tietysti hänen nimensä voisi puuttua listasta myös siksi, että hahmon paluusta pedataan yllättävää käännettä.

Veteraaninäyttelijä Harry Dean Stantonin läsnäolo antaa yhden vihjeen tulevasta.

Stanton esiintyi pienessä roolissa Tuli kulje kanssani -elokuvassa, jossa hän esitti Deer Meadowin kaupungin asuntovaunualueen omistajaa. Ellei Stanton jostain syystä ole uudessa roolissa, viittaa hänen nimensä siihen, että uusissa jaksoissa palataan Dear Meadowiin, jossa siis Bob (Lelandin hahmossa) murhasi Teresa Banksin (Pamela Gidney, ei mukana uusissa jaksoissa) vuosi ennen Lauraa. Itseasiassa Fat Trout Trailer Park jopa vilahtaa tuoreella, Twin Peaksin tapahtumapaikkoja esittelevällä trailerilla.

Hyviä ja huonoja mahdollisuuksia

Edellistä ajatusta jatkaen olisikin kiinnostavaa, jos uusissa jaksoissa palattaisiin koko tarinan alkuun. Ehkäpä kokonaan uudet FBI-agentit lähtevät selvittämään Teresa Banskin murhan alkuperäistä tutkijaa Chester Desmondia (Chris Isaak, ei mukana uusissa jaksoissa), joka katoaa Twin Peaks -elokuvan alussa ilman selitystä.

FBI:n tutkimus tulee ilmeisesti olemaan yhä sarjan keskiössä, ainakin sillä perusteella, että FBI-hahmoja esittäneet David Lynch, Miguel Ferrer ja David Duchovny ovat kaikki mukana listalla. Agenttien uusi polvi voisi lähteä setvimään uudelleen koko Twin Peaksin tapausta ja esimerkiksi jäljittää Bobin aiempia murhia.

Kiefer Sutherland ja Chris Isaak esittivät FBI-agentteja Tuli kulje kanssani -elokuvassa.

Uusia hahmoja sarja sisältääkin ilmeisesti runsain mitoin. Tuttujen näyttelijöiden lisäksi mukana nähdään nimittäin pitkä lista uusia näyttelijöitä, joiden roolien merkitystä ja suuruutta voi tässä kohtaa vain arvailla. Mukana ovat esimerkiksi Tim Roth, Naomi Watts, Monica Bellucci, Michael Cera ja Laura Dern, jonka on vihjattu esiintyvän sarjassa ”erittäin salaisessa avainroolissa.”

Uudet hahmot antavat toivoa sarjan mahdollisuuksista. Vaikka nostalgia tavallaan motivoikin sarjan jatkoa ja moni katsoja kaipaa varmasti tuttujen hahmojen pariin, en usko, että pelkkä nostalginen fiilistely kauaa jaksaisi kiinnostaa. Pysyäkseen kiinnostavana ja elinvoimaisena 18 uuden jakson ajan, sarja tarvitsee uutta verta.

Tuoreella teaser-trailerilla vilahtaakin myös useampia uusia hahmoja, mikä lupaa tavallaan hyvää. Olen vakaasti sitä mieltä, että Twin Peaksin jatkossa kannattaisi ottaa hieman oppia uusista Star Wars -elokuvista, ja nostaa uudet hahmot tapahtumien keskiöön.

Sama pätee myös tarinaan. Pahinta olisi, jos sarja jäisi roikkumaan ainoastaan menneissä tapahtumissa. Vaikka siis Teresa Banksin murhan ja Bobin menneisyyden tutkiminen onkin kiinnostava mahdollisuus, kannattaisi sarjan suunnata myös rohkeasti uusille vesille. Niin kuin kaikkien jatko-osien, kannattaa Twin Peaksin uuden kauden myös varoa muuttamasta sarjan kaanonia. Jos nyt ruvetaan esimerkiksi muuttamaan Laura Palmerin murhatapauksen ratkaisua, ei siitä tule pitämään yksikään sarjan faneista.

Yllä olevan trailerin otsikko ”It Is Happening Again” on tietysti tunnettu lainaus sarjasta, mutta sen toistamisessa saattaa piillä yksi vihje tulevasta. On hyvinkin mahdollista, että uusi kausi käynnistyy uudella murhatapauksella, josta paljastuu yhteyksiä vuosien takaiseen Palmerin tapaukseen.

Fanit tietysti janoavat vanhojen muistelua ja nostalgiaa. Alla olevan Entertainment Weeklyn videon lopussa toimittaja Clark Collins tiivistää mielestäni kaikkein pahimman fanitusasenteen sanoessaan: ”Kunhan agentti Cooper sanoo kaikkein kuuluisimman repliikkinsä, se kelpaa minulle.”

Jos olet samaa mieltä, kannattaa pysähtyä miettimään: jaksaisitko todella katsoa 18 jaksoa pelkkää uudelleenlämmittelyä ja viittauksia vanhoihin jaksoihin?

Pelonsekaisin tuntein

Twin Peaks on monille meistä se kaikkein vaikuttavin tv-kokemus, josta on tullut tavallaan pyhä. Kuten artikkelin edellisessä osassa totesin, en itse pidä sitä täydellisenä, mutta ainutlaatuisena ja merkittävänä klassikkona. Siksi en voi olla suhtautumatta kuin lievällä kauhulla koko ajatukseen Twin Peaksin jatkamisesta. Parhaimmillaan odotan, että uusi kausi voisi olla ”ihan ookoo”.

Jatko- ja esiosien historiassa on paljon varoittavia esimerkkejä siitä, kuinka rakastettuun tarinaan palaaminen osoittautuu karvaaksi pettymykseksi. Star Warsin esiosat (1999–2005) saivat fanien vihat niskoilleen, Salaisten kansioiden kymmenes tuotantokausi (2016) tarjosi lähinnä annoksen nostalgiaa, ja Prometheuksen (2012) tarina oli hirveä sotku, joka ei selventänyt Alien-sarjan mörkkien taustoja tippaakaan.

Toki on harvinaisia onnistumisiakin: Breaking Badin (2008–2013) esiosaksi tehty Better Call Saul (2015–) on oikeasti todella hyvä sarja, joka toimii myös itsenäisenä teoksena. Sen tekijät ovatkin tajunneet, että aivan samaa kaavaa ei kannata tehdä uudelleen, mutta vanhasta voi löytää jotain uutta ja laajentaa sitä.

Surkeinta olisi, jos Twin Peaks kadottaisi uusissa jaksoissa sarjalle ominaisen tyylin ja tunnelman, ja muuttuisi yhdeksi blandeista yliluonnollisista mysteerisarjoista muiden sellaisten joukkoon. Uuden tuotantokauden pitäisi onnistua päivittämään sarja uudelle vuosituhannelle ja ottamaan huomioon muutokset niin tv-kerronnassa kuin katselutottumuksissakin, mutta säilyttämään samalla se vaikeasti määriteltävä resepti, joka tekee Twin Peaksista yhden kaikkien aikojen omaperäisimmistä tv-sarjoista. Ei mikään helppo tehtävä.

Twin Peaks
Kaikki jutut aiheesta

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat