Vierailulla Hevi reissu -hevikomedian kuvauksissa: ”Enemmän Blues Brothersia kuin Spinal Tapia”

10.08.2017 08:52 | Tuukka Hämäläinen

Maaliskuussa 2018 saa ensi-iltansa kotimainen rock-komedia Hevi reissu. Kävimme leffan kuvauspaikalla Helsingin Lauttasaaressa, joka muuttui iltapäivän ajaksi viikinkisotureiden kansoittamaksi Norjaksi.

Elokuun alussa Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Vattuniemi toimi parin päivän ajan korvikkeena Norjan rannikolle, kun kotimaisen Hevi reissu -elokuvan (aikaisemmin Bändi nimeltä Impaled Rektum) kuvaukset valtasivat niemenkärjen 60-henkisen tuotantotiimin voimin. Tuulisille kallioille kärrättiin paitsi kuvausryhmä, myös savukoneita, joukko viikinkejä, sekä elokuvan päähenkilöt, nelihenkisen – ja fiktiivisen – Impaled Rektumin jäsenet.

Tuuli kävi kuvausten ajan todella navakkana, ja mikkisuojuksista huolimatta repliikit joudutaan todennäköisesti äänittämään uudelleen. Muuten kuvaustahti oli reipas ja tunnelma korkealla. Tuulesta huolimatta kyseessä oli ensimmäinen päivä, kun projektin kuvauksia siunattiin hyvällä säällä. Tuuli kävi onneksi myös oikeasta suunnasta, jotta veneisiin ja rannalle asetettujen savukoneiden tuprutus saatiin liikkumaan oikeaan suuntaan.

Näissä olosuhteissa median edustajat pääsivät todistamaan kohtausta, jossa hevirokkarit heräävät Norjan rannikolta ja törmäävät kokonaiseen viikinkijoukkoon. Hetken arvotaan, ollaanko tässä saavuttu sittenkin jo tuonpuoleiseen. Lopulta kuitenkin paljastuu, että viikingit ovat paikallisia larppaajia.

Hevi reissun nokkamies (Johannes Holopainen, oik.) kohtaa viikingit.

Vaikka repliikit katosivat osin tuuleen, kävi kohtauksesta selville Hevi reissun sävy. Elokuva näyttää rennolta feelgood-komedialta, jonka päähenkilöt nyt vain sattuvat olemaan katu-uskottavia metallimuusikoita. Kun työryhmän kanssa juttelee, välittyy hyvä yhteishenki ja huumorintaju. Eihän mikään työ tietysti ole pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta tämä tuotanto ei voi olla pahimmasta päästä.

Enemmän Blues Brothers kuin Spinal Tap

Hevi reissu kertoo nimensä mukaisesta metalliyhtyeestä, joka lähtee tavoittelemaan maailmanmainetta norjalaisen festarilavan kautta. Vaikka kyseessä on heavy-bändistä kertova komedia, ei se tekijöiden mukaan muistuta juurikaan kulttielokuva Spinal Tapia (1984).

– Ehkä enemmänkin Blues Brothers on se, mikä vastaisi tätä genressään. Hulvaton komedia, jossa musiikki on mukana, kuvailee Jukka Vidgren, toinen elokuvan ohjaajista.

Hänen ohjaajaparinsa Juuso Laatio tarkentaa:

– Erona Spinal Tapiin on myös se, että siinä tehdään enemmän pilkkaa hevareista tai yhtyeen jäsenistä. Tässä elokuvassa nauretaan pikemminkin poikien kanssa.

Ohjaajat Juuso Laatio ja Jukka Vidgren.

Hevi reissu on monelle Muropaketin lukijalle varmasti uusi tuttavuus, mutta nyt kuvattavan komedian juuret juontavat jo vuosien takaa.

– Tarina sai alkunsa jo kymmenen vuotta sitten, kun tapasimme Juuson kanssa opiskelijoina Oulussa. Teimme jo aivan ensimmäisellä videokurssilla yhdessä samannimisen lyhytelokuvan. Se oli hauska parin päivän projekti, josta idea jäi sitten mieleen.

– Kun saimme edellisen lyhytelokuvan valmiiksi muutama vuosi sitten, rupesimme miettimään, että siinä lyhärissä oli muuten hyviä juttuja, joista saisi vielä jotain aikaan.

Päätös elokuvan tekemisestä syntyi, mutta rahoituksen saaminen ei ollut mikään helppo juttu. Sitten kun ensimmäinen rahoittaja kuitenkin löytyi, päädyttiin elokuvaa kuvaamaan Vidgrenin mukaan melko nopealla aikataululla.

Budjetiksi muodostui kolme miljoonaa, mikä on suurempi kuin suomalaisilla elokuvilla keskimäärin.

Vaikka Hevi reissu kertoo metalliyhtyeestä, pitävät ohjaajat sitä pikemminkin yleisenä komediana kuin musiikkielokuvana. He kertovat työstäneensä elokuvaan kansainvälisessä käsikirjoittajien workshopissa, jossa se sai hyvän vastaanoton.

– Siellä jo huomattiin, että kaikki jotka kässäriä lukivat, ymmärsivät sen huumorin. Siis aika universaalia huumoria, kuvailee Vidgren.

– Eikä niin sidottua suomalaiseen kulttuuriin niin kuin kotimaiset komediat yleensä, Laatio lisää.

Suoraan poroteurastamon kellarista

Hevi reissun keskiössä on nelihenkinen yhtye, jonka matkaa elokuvassa seurataan. Niinpä juuri bändin jäsenten roolitus täytyy osua nappiin, jotta komedia toimisi. Ainakin ohjaajat vaikuttavat tyytyväisiltä näyttelijäkaartiinsa, joista osa löydettiin jo siinä vaiheessa, kun projekti etsi vielä rahoitusta.

Laatio kuvailee Hevi reissun jäsenten sopivan rooleihinsa enemmän kuin hyvin.

– Kaikki näyttelijät tuntuvat olevan siviilissä täysin samanlaisia kuin leffassakin. Usein kun he selittävät jotain juttua, voisi vain heittää peruukit ja maskit niskaan, ja se olisi ihan käyttökelpoista matskua elokuvaan.

Hevi reissun nokkamiestä Turoa näyttelee Johannes Holopainen, joka on tuttu muun muassa Syysprinssistä (2016), ja joka nähdään myös syksyllä uudessa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Yhtyeen muuta miehistöä näyttelevät Max Ovaska, Antti Heikkinen ja Samuli Jaskio.

Samuli Jaskio.

Jaskio kuvailee hahmoaan eläinrakkaaksi kaveriksi, joka joutuu olosuhteiden pakosta työskentelemään isänsä poroteurastamolla.

– Bändi on soittanut pitkään yhdessä ja treenannut poroteurastamon kellarissa. Hahmoni idolit ovat klassisia kitarasankareita, ja hänellä on kova hinku päästä soittamaan ison yleisön eteen.

Koska näyttelijät esittävät hevimuusikoita, ovat he myös opetelleet soittamaan. Vaikka näyttelijöiden oma suhde metallimusiikkiin on vaihdellut, on elokuvatuotanto ja soittamaan opetteleminen avannut uudenlaisia näkökulmia koko musiikkigenreen.

– Kuuntelin 17-vuotiaana raskaampaakin musiikkia, ja tämän projektin aikana on tullut palattua sen pariin. Lamb of Godia en ollut edes kuunnellut ennen tätä tuotantoa, mutta siitä on tullut jonkunlainen mentoribändi tähän hommaan.

Opettelemaan soitti myös yhtyeen basistia näyttelevä Max Ovaska.

– Minulla ei ollut oikeastaan minkäänlaista suhdetta metalliin ennen tätä. Mutta elokuvan myötä sitä on soittamisen kautta oppinut kuulemaan heviä ihan eri tavalla, Ovaska kertoo.

Max Ovasta näyttelee valtaosan elokuvasta kasvomaalauksissa.

Useissa elokuvissa, muun muassa Rat Kingissä (2012) ja Onnenonkijassa (2016) näytellyt Ovaska kehuu myös Hevi reissun tuotantoa.

– Kiireestä voi aina valittaa, koska Suomessa elokuvat tehdään verrattaen lyhyessä ajassa. Kuvaukset kestää meillä 30 päivää, mikä on suomalaiselle elokuvalle aika tyypillistä, mutta tässä on mukana aika haastavia kohtauksia ja temppuja.

– Välillä on siis turhan kiireistä, mutta porukka on tosi hyvä ja tuotanto hyvin järjestetty.

Hevi reissu saa ensi-iltansa 16.3.2018.

Muropaketin uusimmat