Villi pohjola, Ruuvit löysällä, Millennium… Näitä kahdeksaa tv-sarjaa ei löydy mistään Suomen suoratoistopalvelusta

02.08.2021 11:50 | Tuukka Hämäläinen

Suoratoistopalveluiden aikana on totuttu siihen, että sarja kuin sarja on striimattavissa jotain kautta. On kuitenkin suuri joukko tv-sarjoja, joita ei voi katsoa millään kuukausimaksulla, ja niiden joukossa on myös todellisia hittejä ja klassikoita.

Oletko koskaan muistellut vuosien takaista suosikkisarjaa ja ryhtynyt jäljittämään sitä vain huomataksesi, ettei sarjaa näe yhtään mistään?

Et ole yksin. Myös Muropaketin toimituskunnassa on etsitty turhautuneena vanhoja sarjaklassikoita ja jääty nuolemaan näppejään.

Listasimme kymmenen tunnettua tv-sarjaa, joita ei syystä tai toisesta näe mistään suoratoistopalvelusta, ainakaan Suomessa.

1) Villi Pohjola

1990-luvun kulttisarjaa Villi Pohjola (Northern Exposure) tehtiin kuusi tuotantokautta vuosina 1990–1995. Twin Peaksin vanavedessä suosituksi noussut draamakomedia on nykyisin saatavilla vain dvd:llä ja Blu-raylla, ja sittenkin boksit saa tilata ulkomailta – Suomessa Villiä pohjolaa julkaistiin dvd:llä 2000-luvun alussa vain kolme kautta. The Gothamistin mukaan syy olisi sarjan sisältämän musiikin tekijänoikeuksissa, mutta asian yksityiskohdat ovat hämärän peitossa.

2) Ruuvit löysällä

Brittikomediat ovat suorastaan pahamaineisen vaikeita saada käsiinsä. Sellaisista kulttisarjoista kuin Black Books, Peep Show ja Father Ted saa suomalaisissa striimipalveluissa unelmoida ihan turhaan. Se on kuitenkin yllättävämpää, että niinkin massiivinen ja tunnettu komedia kuin Ruuvit löysällä (The Fast Show) loistaa suoratoistopalveluissa vain poissaolollaan. Kumma juttu, sillä sketsisarja on hyvin tunnettu myös Suomessa. Just Watch -sivuston mukaan se näyttäisi olevan Briteissäkin vain ostettavissa parista palvelusta, eikä lainkaan striimattavissa. Syytä voimme vain arvailla, mutta voisikohan asiaan vaikuttaa se, että sarja sisälsi myös nykystandardein aika arveluttavia sketsejä…?

3) Millenium

Kulttisarjoista puheen ollen, myös X-Filesin luoneen Chris Carterin toinen 1990-luvun sarja on nykyään täysin kadoksissa. Milleniumia tehtiin kolme tuotantokautta vuosikymmenen lopulla, mutta laskeneet katsojaluvut saivat Foxin hyllyttämään koko sarjan. Liekö tämä syynä myös siihen, ettei sarjaa ole nykyisinkään nähtävillä oikein mistään, eikä se näyttäisi koskaan saapuneen edes Blu-raylle.

4) Kolmas kivi auringosta

John Lithgown tähdittämä Kolmas kivi auringosta ( 3rd Rock from the Sun) on sekin sarja, josta voidaan nauttia muualla maailmassa, mutta ei Suomessa. Kuuden kauden mittainen, Maahan saapuneista avaruusolioista kertova ysärikomedia löytyy kyllä muualla joistakin suoratoistopalveluista, mutta meidän kulmillamme täytyy tyytyä import-dvd:ihin, jos sellaiset saa käsiinsä.

5) Kyllä Jeeves hoitaa

Todellinen brittiklassikko on 1990-luvun alussa tehty Kyllä Jeeves hoitaa (Jeeves and Wooster), jota tähdittivät tietysti Hugh Laurie ja Stephen Fry. Vaikka esimerkiksi samoihin aikoihin ilmestynyt Musta kyy on katsottavissa jopa Suomessa, ei Kyllä Jeeves hoitaa näyttäisi olevan striimattavissa missään – siis ei edes kotimaassaan, mikä on jo hyvin outoa. Aikanaan julkaistu dvd-boksi on ainoa vaihtoehto katsojalle, joka kaipaa Laurien ja Fryn näppärää sanailua.

6) Valtakunta

Kohuohjaaja Lars von Trierin legendaarinen tanskalaissarja Valtakunta (Riget) on sekin täysin kadoksissa striimauspaveluista. Kahdeksan jakson mittainen outolintu saattaisi tosin ilmestyä lähivuosina katsottavaksi jotakin kautta, sillä von Trier on tiettävästi tekemässä sarjalle kolmatta ja viimeistä tuotantokautta. Ehkäpä siis tästä synkästä kulttiklassikosta päästään jossain vaiheessa taas ”nauttimaan”.

7) Hannibal

Mads Mikkelsenin tähdittämän ja Thomas Harrisin klassikkokirjoihin perustuvan Hannibalin tarina on surullinen, sillä NBC hyllytti ylistetyn ja kulttisuosion saaneen sarjan vain kolmen kauden jälkeen. Jatkosta on ollut puhetta tasaisin väliajoin, mutta mahdollista elvytystä odotellessa sarjasta ei voi Suomessa nauttia missään suoratoistopalvelussa. Digitaalisesti se on vain ostettavissa, ja sittenkin vain kaksi kautta, joten Hannibal-fanien on tyytyminen fyysiseen formaattiin.

8) Freaks and Geeks

Komediaohjaaja Paul Feigin luoma ja Judd Apatown tuottama Freaks and Geeks on jäänyt historiaan jo siksi, että siitä nousivat kuuluisuuteen muun muassa Seth Rogen, Linda Cardellini, James Franco ja Jason Segel. Valitettavasti 1980-luvun high school -maailmaan sijoittuvaa draamakomediaa ei nykyisellään voi striimata yhtään mistään, mikä on yhtä sääli kuin se tosiasia, että loistosarja jäi aikanaan vain yhden tuotantokauden mittaiseksi.

Edit: 2.8.2021 siivottu Rillit huurussa ja The Officen brittiversio listalta.