UUSIMMAT

Han Solo, Venom, Predator… Näitä 20 elokuvaa odotamme vuodelta 2018 eniten

01.01.2018 10:00 Teemu Purhonen

Muropaketin vuoden 2018 odotetuimpien leffojen listalta löytyy supersankareita, jatko-osia sekä uusia versioita vanhoista klassikkoelokuvista.

Alle on koottu 20 ison luokan Hollywood-elokuvaa, joita odotamme tältä vuodelta eniten.

Ilmoitetut ensi-illat ovat elokuvien julkaisupäiviä Suomessa. Jos tarkka päivä ei ole vielä tiedossa, on ensi-illan ajankohdasta ilmoitettu pelkkä kuukausi.

1. Black Panther (16.2.2018)

Marvel Studios on hiljalleen tuomassa valkokankaille myös muitakin kuin valkoisen heteromiehen voimafantasioita. Black Panther on selvinnyt vuosikymmeniä kestäneestä tuotantohelvetistä, ja tummaihoinen supersankari saa helmikuussa vihdoinkin oman elokuvansa. Siinä Captain America: Civil War -leffassa ensiesiintymisensä tehnyt afrikkalainen supersankari palaa kotimaahansa Wakandaan, jossa ei ole kaikki kunnossa.

2. Annihilation (23.2.2018)

Annihilation pohjautuu Jeff VanderMeerin romaanisarjaan, jossa osa Yhdysvaltoja on muuttunut eriskummalliseksi alueeksi. Tarkovskimaiselle Alue X:lle on lähetetty tutkimusryhmä, josta palaa ainoastaan yksi seurueen jäsenistä. Aluetta ja sen tapahtumia lähetetään selvittämään Natalie Portmanin johtama ryhmä. Suomeksi VanderMeerin ylistetyn Southern Reach -trilogian on julkaissut Like-kustannus.

3. Death Wish (9.3.2018)

Death Wish -elokuvat muistetaan Charles Bronsonista sekä kunnon ultraväkivallasta. Death Wishin uusversiossa Bronsonin tilalla nähdään Bruce Willis, jonka esittämän hahmon perhe joutuu väkivallan uhriksi. Bruce ei jätä asiaa siihen, vaan lähtee laittamaan konnia poikki ja pinoon. Verta ja suolenpätkiä piisannee, sillä ohjaajana toimii väkivaltapornon keisari Eli Roth (Hostel).

4. Tomb Raider (16.3.2018)

Videopeleistä tuttu arkeologi ja seikkailija Lara Croft tekee paluun valkokankaalle uuden elokuvan myötä. Vuoden 2013 videopeliin pohjautuva elokuva aloittaa Tomb Raiderin tarinan alusta. Tällä kertaa Lara Croft aikoo ratkaista isänsä katoamisen mysteerin lopullisesti. Uudesta Tomb Raider -elokuvasta tekee erityisen mielenkiintoisen se seikka, että tuottaja Adrian Askarieh on kertonut aikovansa yhdistää Tomb Raiderin lisäksi Just Causen, Hitmanin, Deus Exän ja Thiefin pelimaailmat yhdeksi valkokangaskokonaisuudeksi.

5. Pacific Rim: Uprising (23.3.2018)

Massiiviset jättiläisrobotit kohtaavat Kaiju-hirviöt jälleen kerran. Pacific Rimin jatko-osa sijoittuu kymmenen vuoden päähän ensimmäisen elokuvan tapahtumista, ja nyt uusi sukupolvi sankareita joutuu kohtaamaan syvyyden uhkat. Toisen ulottuvuuden hirviötä päin pläsiä läiskivät jättiläisrobotit on konseptina sen verran hyvä, ettei jatko-osaa kovin helpolla saa pilattua.

6. Ready Player One (28.3.2018)

Ernest Cline osui kultasuoneen kirjallaan Ready Player One. Usein maailmanlaajuisiksi menestyksiksi nousevat sellaiset kirjat, joita hankkivat harvakseltaan lukevat ihmiset, koska niissä on jokin yksinkertainen ja vetoava koukku. Ready Player Onen kohdalla se on 1980-luvun populaarikulttuuriviittaukset, joilla teos on kyllästetty – trailerin perusteella elokuvaversiossa katetaan useampi vuosikymmen. Ready Player Onen ohjaajana on toiminut itse Steven Spielberg.

7. Avengers: Infinity War (25.4.2018)

Marvel Studiosin Avengers: Infinity Warissa käydään käsiksi erääseen sarjakuvatalon hienoimpiin tarinoihin eli Ikuisuuden rautahanskaan. Siinä Thanos-titaani juonii itselleen universumin väkevimmät voimat yhdistämällä Ikuisuuskiviksi sanottuja mahtimurikoita kintaaseensa. Avengers-ryhmän supersankarit eivät katsele tätä touhua tietenkään hyvällä. Tarinan toinen osa on luvassa vuonna 2019.

8. Rampage (9.5.2018)

Jos joku on epäuskottava esittämään tiedemiestä, on se vapaapainijasta näyttelijäksi siirtynyt Dwayne “The Rock” Johnson. Uskottavuudella ei kuitenkaan ole Rampagessa väliä, onhan kyseessä toimintaelokuva, jossa gorilla, krokotiili ja susi mutatoituvat valtaviksi hirviöiksi. Leffa pohjautuu samannimiseen kasarilla julkaistuun videopeliin.

9. Solo: A Star Wars Story (toukokuu 2018)

Ron Howardin ohjaamassa, avaruuswesterniksi kutsutussa Solo: A Star Wars Story -leffassa keskitytään nuoren Han Solon puuhasteluihin ennen alkuperäisen leffatrilogian tapahtumia. Howardin tuotannon tuntien Solo: A Star Wars Story tullee olemaan hupaisa veijarielokuva ilman sen suurempia yllätyksiä, mutta sitäkin suuremmalla seikkailuhengellä.

10. Deadpool 2 (1.6.2018)

Pienen budjetin ja tavallista korkeamman ikärajan Marvel-elokuva Deadpool oli erilaisuudessaan napakymppi. Ryan Reynolds on löytänyt elämänsä roolin sanailevan palkkatappajan muodossa, eikä ole ihme, että Deadpool saa jatkoa. On mielenkiintoista nähdä onnistuuko Deadpool 2 puhaltamaan yhtä tuoreita tuulia kuin edeltäjänsä, vai onko kyseessä ensimmäisen elokuvan kaavamainen toisinto.

11. Ocean’s Eight (kesäkuu 2018)

Tulevaisuudessa lienee itsestäänselvää, että elokuvissa voi näytellä ihmisiä sukupuolesta riippumatta. Koska olemme tämän murroksen keskellä, on tarpeen esitellä tunnettuja elokuvasarjoja, jotka on roolitettu täysin kokonaan muilla kuin miehillä. Ocean’s Eight jatkaa veijarimaisten Ocean’s-ryöstöelokuvien sarjaa. Tällä kertaa kohteena on New Yorkissa järjestettävä julkkiksilla täytetty Met-gaala.

12. Jurassic World: Kaatunut valtakunta (8.6.2018)

Jättihitiksi nousseen Jurassic Worldin jatko-osassa hirmuliskot ovat pulassa, kun dinosaaren tulivuori uhkaa purkautua. Ohjaajana toimii Colin Trevorrow’n sijaan espanjalainen J. A. Bayona, joka tunnetaan mm. Orpokodista.

13. Ant-Man and the Wasp (6.7.2018)

Erilaisuus toimii, sillä aivan kuten Deadpool, myös Ant-Man on kaikessa poikkeavaisuudessaan erinomaisen hyvä supersankarielokuva. Se oli myös menestys lippuluukuilla, ja elokuvalle alettiinkin puuhata jatkoa lähes heti sen julkaisun aikoihin. Jatko-osassa Ant-Man saa kaverikseen Waspin (supersankarin, ei valitettavasti bändiä), ja parivaljakko lähtee yhdessä pelastamaan maailmaa ties miltä kamaluuksilta.

14. Mission: Impossible 6 (heinäkuu 2018)

Tässä vaiheessa Mission: Impossiblen nimen voisi aivan hyvin vaihtaa Mission: Totally Possibleksi, sillä Tom Cruise on jo viidellä aiemmalla elokuvalla näyttänyt, ettei mikään ole hänelle mahdotonta. Elokuvasarjan kuudennessa osassa luvassa lienee mahdottoman viihdyttäviä räjähdyksiä, globaalin tuhon uhkaa tuntemattomalta pahikselta sekä tarpeettoman monimutkaisia juonia.

15. The Predator (elokuu 2018)

The Predator on Shane Blackin (Tappava Ase, Predator, Kiss Kiss Bang Bang) kirjoittama ja ohjaama yritys viedä väsynyt ja kulunut Predator aivan uusille vesille. Shane on sanonut, että hänen päämääränä on saada katsojat kokemaan samanlaista ihmetystä kuin mitä koettiin Kolmannnen asteen yhteyden ensi-illassa. Ei siis lainkaan huono lähtökohta. The Predator sijoittuu nykypäivään, ja toimii jatko-osana kahdelle alkuperäiselle Predator-leffalle.

16. Incredibles 2 (31.8.2018)

Pixarin animoidut supersankarit tekevät paluun Ihmeperheen jatko-osassa. Sen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa alkuperäisestä elokuvasta tuttu Brad Bird. Pixar-konkarin mukaan jatko-osan keskiössä ei ole enää niinkään supersankaruus, vaan pikemminkin perhe, sen dynamiikka ja se miten supersankarien puuhat sopeutuvat siihen.

17. Venom (lokakuu 2018)

Venom on Spider-Manista tuttu superpahis, jonka elokuvan nimiroolissa nähdään Tom Hardy. Kuten Deadpool, myös Venom on tavallista korkeamman ikärajan Marvel-elokuva. Sony kaavailee tuottavansa sarjan Venom-elokuvia, jos ensimmäinen osa on tarpeeksi suosittu.

18. Halloween (lokakuu 2018)

John Carpenter on pitkän uransa aikana ehtinyt puuhastella kaikenlaista, mutta teoksistaan kirkkaimpina loistaa vuonna 1978 ensi-iltaan tullut Halloween. Nyt työn alla olevan Halloween on saanut Carpenterin hyväksynnän, ja sitä on tekemässä niinkin epätodennäköinen parivaljakko kuin Danny McBride (Eastbound & Down, Vice Principals) ja David Gordon Green (Pineapple Express, Your Highness, The Comedy). Carpenter toimii elokuvan päätuottajana. McBride on kertonut, että uusi Halloween aikoo jättää jatko-osien tapahtumat sikseen tarkoituksenaan viedä elokuva takaisin sen pelottaville juurille.

19. X-Men: Dark Phoenix (marraskuu 2018)

Ryhmä-X:n Pimeän Feenixin taru on Ikuisuuden rautahanskan ohella paljon pidetty, jopa klassinen, sarjakuvatarina. Siinä X-Menin Jean Greyn valtaa mittaamattoman tuhoisa Phoenix-voima, joka on niin väkevä, ettei mahtavinkaan mutantti voi hallita sitä. Simon Kinbergin ohjaama ja käsikirjoittama X-Men: Dark Phoenix on jatkoa vuoden 2016 X-Men: Apocalypse -leffalle.

20. Aquaman (joulukuu 2018)

Aquamanissa Jason Momoan esittämä Arthur Curry on vedenalaisen Atlantiksen valtakunnan  kuningas, jonka tulee pelastaa kansansa pahojen voimien metkuilta. Justice Leaguen floppaaminen sai DC:n elokuvia tuottavan Warner Brosin järjestelemään uudelleen johtoporrastaan, joka tulee varmasti muuttumaan entisestään, jos Aquaman ei houkuttele ihmisiä elokuvateattereihin.