UUSIMMAT

TOP 20: Valitsimme vuoden 2019 parhaat ja merkittävimmät elokuvat – Nämä nyt pitää ainakin nähdä

24.12.2019 12:22 | Muropaketin toimitus

Vuosi 2019 on tarjonnut lukemattomia ensi-iltoja, ja taso on ollut vaihtelevaa. Muropaketin elokuvatoimitus rankkasi kuluneilta 12 kuukaudelta 20 elokuvaa, jotka suosittelemme katsomaan.

Muitakin laatuelokuvia valkokankaille on heijastettu, mutta erityisen paljon olemme vuonna 2019 nauttineet alta löytyvistä. Mukana on myös vuoden 2019 määrittäviä elokuvia, jotka eivät olleet mitään viiden tähden huipputeoksia, mutta jotka pitää mielestämme nähdä populaarikulttuuriarvonsa takia.

Vaikka elokuvia julkaistaan nykyään kosolti myös suoratoistopalveluissa, keskitytään tässä listassa vain elokuvateattereissa tänä vuonna esitettyihin elokuviin – Netflixin omana tuotantona markkinoitu The Irishman nähtiin myös valkokankailla, ja on siksi päässyt mukaan.

1. Star Wars: The Rise of Skywalker on uuden elokuvatrilogian SPOILERI, joka SPOILERI ja SPOILERI

”J.J. Abramsin ohjaama ja käsikirjoittama Star Wars: The Rise of Skywalker on juuri sitä mitä häneltä on lupa odottaa.”

2. Al Pacinon ja Robert De Niron Netflix-elokuva The Irishman on viiden tähden mestariteos

”Martin Scorsesen mafiaepookki edustaa ohjaajan tuotannossa samaa tyyliä kuin Mafiaveljet ja Casino, mutta se pohtii esimerkiksi luottamusta, rakkautta ja kunniaa aiempaa syvällisemmin. Tärkeimmät mietteensä elokuva esittää kuitenkin kärsimyksestä ja katumuksesta.”

3. Veitset esiin on erinomainen murhamysteeri The Last Jedi -ohjaajalta ja Daniel Craigin kaltaisilta huippunäyttelijöiltä

”Rian Johnsonin elokuva onnistuu lähes mahdottomassa: olemaan samaan aikaan sekä uskollinen murhamysteerigenrelle että tekemään siitä hienovaraista pilaa.”

4. Le Mans 66 on viiden tähden laatuelokuva – Kiitos kuuluu Matt Damonille, Christian Balelle ja James Mangoldille

”Matt Damon ja Christian Bale ovat kaksoistähtijärjestelmä, jonka ympärillä kiertää tolkuttoman viihdyttävä Le Mans 66 – täydellä teholla.”

5. The Witch -ohjaajan mestarillinen The Lighthouse -kauhusekoilu todistaa Robert ”Twilight” Pattinsonin olevan yksi sukupolvensa parhaista näyttelijöistä

”Odotettu The Lighthouse on kuin juoppohulluuskohtaus, jonka ei halua loppuvan. Kauhuna promottu mestarillinen elokuva karkaa kaikkia genremääreitä.”

6. BDSM-kuvastonsa alla kotimainen Koirat eivät käytä housuja on vaikuttava tarina surusta ja yksinäisyydestä

”Cannesissa viime keväänä kohauttanut Koirat eivät käytä housuja on J-P Valkeapään ohjaama tarina masennuksesta, yksinäisyydestä ja vapautuksen etsimisestä fyysisen kivun kautta. Sadomasokistista ja väkivaltaista kuvastoa sisältävä draama antaa surulle vaikuttavan muodon.”

7. Jokeri-elokuva ei ole mestariteos, mutta Joaquin Phoenix pelastaa paljon

”Supersankarielokuvaksi väkivaltainen ja synkkä Jokeri on erilainen teos, mutta muissa genreissä sama stoori on nähty ties kuinka monta kertaa.”

8. Brad Pittin tähdittämä Ad Astra -scifi-elokuva on lumoava mestariteos

”Omaperäisiä, ihmistä ja ihmisyyttä käsitteleviä elokuvia tehnyt James Gray on vihdoinkin päässyt ohjaamaan ison budjetin Hollywood-tuotannon. Ad Astra on silti täysin ohjaajansa näköinen elokuva ja mahdollisimman kaukana aivottomasta megamäiskeestä.”

9. Toy Story 4 on niin hieno elokuva, että se on jo melkein ahdistavaa

”Pixarin upea lelusaaga jatkuu tarinalla, joka ei kärsi jatko-osan väsymyksestä tippaakaan. Elokuvassa on melankolisia sävyjä ja henkeäsalpaavan virheetön toteutus.”

10. Antonio Banderas tekee yhden uransa hienoimmista rooleista Kärsimys ja kunnia -elokuvassa

”Ohjaaja Pedro Almodóvar ja näyttelijä Antonio Banderas ovat tehneet yhteistyötä melkein 40 vuotta. Ystävysten uusin elokuva on mestariteos, ylistys elämälle, rakkaudelle ja rakkaudelle elokuvaan.”

11. 50 vuotta vanhasta materiaalista kasattu Apollo 11 on vuoden komein elokuva

”Kuulennosta kertova Apollo 11 -dokumentti näyttää siltä kuin se olisi kuvattu eilen.”

12. Once Upon a Time in Hollywood on Quentin Tarantinon neljän tähden rakkauskirje entisajan Hollywoodille

”Quentin Tarantinon yhdeksäs elokuva on oikeita henkilöitä fiktioon sekoittava rakkauskirje Hollywoodille. Tulos on auteurille tuttuun tapaan viihdyttävä ja väkivaltainen, mutta samalla itsekritiikitön.”

13. Fast & Furious: Hobbs & Shaw on leffasarjan paras toimintamäiske

”Dwayne Johnson, Jason Statham ja Idris Elba eivät todellakaan tarvitse seurakseen Vin Dieseliä. Hobbs & Shaw on upean aivotonta toimintaa ripauksella scifiä.”

14. Midsommar on Ari Asterin painostava kauhudraama keskiyön auringon alla

”Hereditaryn ohjanneen Ari Asterin uusin kauhudraama vie joukon amerikkalaisia opiskelijoita ruotsalaiseen syrjäkylään. Äkkisäikyttelyjen sijaan keskiyön auringossa kylpevä elokuva tarjoaa sydänjuuriin asti uppoavaa, painostavaa tunnelmaa.”

15. They Shall Not Grow Old on Peter Jacksonilta upea kulttuuriteko ja lähes viiden tähden sotadokumentti

”They Shall Not Grow Old on Peter Jacksonin kulttuurihistoriallinen suurteko. Ensimmäisen maailmansodan aikaisista materiaaleista koostettu dokumentti tuo sadan vuoden takaisen sodan nähtäväksi myös nykykatsojalle.”

16. Avengers: Endgame on nyt nähty – Ensituntumat ilman spoilereita: ”Iso luuta lakaisee reippaalla kädellä”

”Yleisesti ottaen Endgame sai Muropaketilta perin positiivisen vastaanoton, vaikka elokuvasta joitakin epäkohtiakin toki löytyi.”

17. Jordan Peelen upean näköisessä Us-kauhuelokuvassa on liikaa ideoita yhdessä paketissa

”Get Out -kauhuhitistä tutun Jordan Peelen Us-elokuva pysyy kasassa Lupita Nyong’on ansiosta.”

18. Haruki Murakamin novelliin perustuva Burning on viiden tähden arvoinen mestariteos

”Eteläkorealainen Burning on tunnelmaltaan julmetun upea elokuva.”

19. Lars von Trierin kohua herättänyt The House That Jack Built on oksettavan väkivaltainen, mutta mainettaan paljon parempi sarjamurhaajaelokuva

”Ohjaaja Lars von Trier tarjoaa jälleen oman pahan olonsa elokuvan muodossa, jonka sairas ääriväkivalta menee mustan komedian puolelle.”

20. 10 Oscar-ehdokkuutta kerännyt The Favourite on lähes viiden tähden huippuelokuva The Lobsterin ohjaajalta

”1700-luvun brittihoviin sijoittuva The Favourite sai 10 Oscar-ehdokkuutta ja toi ohjaaja Yorgos Lanthimosille pääpalkinnon Venetsian elokuvajuhlilla. Perinteistä pukudraamaa etsivien kannattaa kuitenkin kiertää kiero, ihastuttavan absurdi ja mustan huumorin ryydittämä draamakomedia kaukaa.”

Muropaketin kaikki elokuva-arvostelut löydät täältä.

Muropaketin uusimmat