Worldcon 75 tuli, näki ja voitti: Tältä näytti Messukeskuksen täyttäneessä scifi- ja fantasiatapahtumassa

14.08.2017 08:38 | Teksti ja kuvat: Tatu Junni

Worldcon 75 oli harvinaista herkkua suomalaisille scifin ja fantasian ystäville. Niinkin harvinaista, etteivät kaikki siitä päässeet nauttimaan.

Helsingin Messukeskus täyttyi viime viikolla viiden päivän ajaksi tuhansista samanhenkisistä scifin ja fantasian harrastajista. Vaikka väkeä, tungosta ja hikeä riitti, ja yksi ukkosmyrskykin heitettiin niskaan, oli tunnelma Worldconissa kerrassaan leppoisa. Musiikkirintamalta verrokiksi voisi heittää Tuska Open Airin: mitäpä sitä turhia nahistelemaan, kun intressit ovat yhteiset ja tarjolla on herkkukattaus toisensa perään.

Viikon kohokohdiksi kohosivat mm. Hugo-palkintojen jako ja Masquerade-naamiaiset, joiden kilpailijoiden kuviin pääset tutustumaan sunnuntaina julkaisemassamme galleriassa. Moni conikävijä osasi selvästi arvostaa myös nimikirjoitusjonoja, joissa pääsi edes muutaman sekunnin ajaksi kohtaamaan oman idolinsa. Pöydän takana päivystävistä tarinaniskijöistä suurimman suosion keräsi odotetusti George R.R. Martin, jonka luokse syntyi satojen ihmisten linjasto.

Worldcon 75:n suurin kompastuskivi oli tunnetusti lipunmyynnin ja kysynnän välinen kolari. Kuten Muropaketissakin uutisoitiin, joutuivat Worldcon 75:n järjestäjät keskeyttämään jäsenyyksien myymisen keskiviikon ruuhkien jälkeen. Päivälippuja myytiin tapahtumassa aamuisin loppuviikon ajan, mutta vain kourallinen. Moni jäi siis nuolemaan näppejään, mikä näkyi luonnollisesti esimerkiksi Worldconin tapahtumasivulla Facebookissa katkerien kommenttien muodossa.

Sisäänpääsynsä ajoissa varmistaneet osasivat kuitenkin arvostaa järjestäjien linjanvetoa. Etenkin lauantaina Messukeskus olisi ollut varmasti sangen tukala paikka liikkua, mikäli päivälippujen saatavuutta ei olisi millään tavoin rajoitettu.

Worldconin saapumista Suomeen ei monessa valtamediassa etukäteen juurikaan noteerattu, mutta tapahtumasta uutisoitiin viikon mittaan useammassa lähteessä. Harva kuitenkaan tiesi kertoa, miten ainutlaatuinen tilaisuus oli kyseessä. Näin isoa scifi- ja fantasiatapahtumaa ei ole ennen Suomen kamaralla nähty, eikä tulla pitkään aikaan näkemäänkään. Ropeconin ja Finnconin kaltaiset tapahtumat voivat tuntua ensi vuonna – kaikessa hienoudessaankin – vain harmailta hiirulaisilta Worldconin jälkeen.

Vuonna 2018 Worldcon järjestetään Yhdysvaltain San Josessa. Sitten vaan lentolippuja varaamaan!

George R.R. Martin oli Worldconin odotetuimpia vieraita.

Paneelikeskustelut olivat avainasemassa Worldconin ohjelmassa. Kuvassa Suomi-scifistä keskustelemassa J. Pekka Mäkelä, Johanna Sinisalo, Risto Isomäki ja Toni Jerrman.

Erilaisia myyntipöytiä ja näytteilleasettajia riitti Messukeskuksessa.

Worldcon 75 keräsi Helsinkiin merkittävän määrän scifi- ja fantasiaharrastajia, mutta asiaa ei kaupungin ohjelmakartalla juuri näkynyt. Worldconin omalla ilmoitustaululla riitti kuitenkin menovinkkejä.

Masquerade-naamiaisten hienoimpia esityksiä.

Hienoja asuja riitti myös virallisten naamiaisten ulkopuolella.

Lappu, joka tuli monelle valitettavan tutuksi Worldcon-viikon aikana.

Muropaketin uusimmat