Uusimmat

Elokuva-arvostelu: 2012

13.11.2009 11:23 Tatu Junni

Alkuperäisnimi: 2012
Ohjaaja: Roland Emmerich
Käsikirjoittaja: Roland Emmerich & Harald Kloser
Pääosissa: John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Oliver Platt, Thandie Newton, Danny Glover & Woody Harrelson
Elokuvan pituus: 2 h 39 min
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu:www.2012-Movie.net

kaista

2012:n maahantuoja Buena Vistan tiedotteen mukaan ”2012 on eeppinen seikkailu, joka kertoo maailmanloppua enteilevästä kauhuskenaariosta ja ihmisen sankarillisesta lopunajan kamppailusta maanjäristysten, tulivuorenpurkausten, tsunamien ja muiden mullistavien luonnonkatastrofien kourissa.” Suomeksi tämä tarkoittaa ennalta-arvattavaa ja ylipitkää kalkkunaa, joka on kuitenkin tehty niin isolla rahalla, että tarjolla on sentään hienoja efektejä.

Periaatteessa 2012 on silkka heikko toisinto ohjaaja Roland Emmerichin muutaman vuoden takaisesta, ihan toimivasta The Day After Tomorrow –elokuvasta. Tälläkin kertaa luonto kääntyy ihmistä vastaan ja sitten juostaan, itketään, huudetaan, kuollaan ja – valkokankaan edessä – tylsistytään.

2012:n juonen rakenne on tusinasta tuhofilmistä tuttu, eikä yllätyksiä tarjoilla myöskään henkilöhahmojen puolella. Tutun kaavan mukaan tarinan alkuosa käytetään eri hahmojen esittelyyn. Jo tässä vaiheessa voi jokainen potalle asti oppinut arvata, kuka selviää hengissä elokuvan loppuun asti ja kenet joudutaan uhraamaan inhimillisen tragedian verisellä alttarilla. Mikä pahinta, 2012:een on myös upotettu spielbergmäistä ydinperhepaatosta, joka saa elokuvan myötä aika ällöjä sävyjä. ”Maailma tuhoutuu ja miljardit ihmiset kuolevat, mutta ei se mitään, koska meidän iippä ja ääppä löysivät taas toisensa”. Samaa logiikkaa noudattaen jännätään, selviääkö piskuinen sylirotta (kai se jonkinlainen koira oli, toim.huom.) tsunamin alta turvaan samalla kun tuhannet ihmiset kuolevat vieressä.

2012:n pääosissa nähdään lauma Hollywoodin b-luokan edustajia. Elokuvan nimekkäimmät tähdet ovat John Cusack, Amanda Peet, Danny Glover ja Woody Harrelson. Tuotantotiimi on siis selvästi luottanut erikoistehosteiden vetovoimaan ja jättänyt Tom Hanksin ja Will Smithin agentit väliin soittokierroksellaan.

Näyttelijöistä ehdottomasti mielenkiintoisin ja vetovoimaisin, Woody Harrelson, häpäisee itsensä tällä kertaa aika pahasti vainoharhaisen radiotoimittajan roolissa. Koomiseksi kevennykseksi tarkoitettu hahmo lähinnä kasvattaa kalua otsaan ja saa säälimään Woody-parkaa. Herran kohtauksia katsoessaan voi melkein kuulla korvissaan ohjaaja Emmerichin huudot: ”Ylinäyttele! Ylinäyttele niin maan perkeleesti!”. Herra Harrelson on huo-mat-ta-vas-ti paremmassa vedossa tammikuussa Suomeen saapuvassa Zombielandissa, joten fanien kannattaa odottaa elokuvateattereihin siirtymistä suosiolla siihen asti.

John Cusack on puolestaan 2012:ssa tasan niin John Cusack kuin vain John Cusack osaa olla. Suomeksi tämä tarkoittaa yhdistelmää sanoista ”mitätön”, ”tylsä” sekä ”sori”, ”mä” ja ”nukahdin”. Toki Cusack on hyviäkin rooleja tehnyt (mm. High Fidelity), mutta perusolemukseltaan Kalle ”sori kun olen olemassa” Löfströmin mieleen tuovana nössykkänä hänestä ei ole näin isoa elokuvaa kantamaan. Parhaan roolisuorituksen tekee USA:n lespaavaa presidenttiä esittävä Danny ”Tappava ase” Glover. Itsetuhoinen valtionpäämies on tosin kummallisin valkokangaspresidentti hetkeen, mutta toki itse kukin meistä varmasti käyttäytyisi aika oudosti, jos koko planeetta ympäriltä menisi ns. pillun päreiksi.

Kuten mainosjulisteista ja trailereista on käynyt ilmi, 2012:n erikoistehosteet ovat hämmentävän hienoja. Pelkästään niistä elokuva ansaitsee yhden tähden.

Jos 2012 olisi puoli tuntia lyhyempi, henkilöhahmoissa edes jotain järkeä ja juoni edes hitusen vähemmän kaavamainen, olisi se ihan viihdyttävää popcornia. Nyt elokuva on kuitenkin silkkaa isolla rahalla tuotettua roskaa, joka vähättelee lentäjien ammattitaitoa ja yleisönsä aivotoiminnan aktiivisuutta. Ja tämä kommentti katsojalta, joka edelleen pitää ohjaaja Emmerichin elokuvia Independence Day, Stargate ja The Day After Tomorrow toimivina kolmen tähden viihdepaukkuina.

PlusMiinusNolla

+ Efektit
+ Maailmanloppu
– Kyvyttömyys nostaa maailmanlopusta esille kiinnostavia puolia ts. keskitytään liikaa imelään inhimilliseen draamaan
– The Day After Tomorrow’n muotopuoli velipuoli

Muropaketin uusimmat