Elokuva-arvostelu: Avatar

17.12.2009 12:03 | Tatu Junni

Alkuperäisnimi: Avatar
Ohjaaja: James Cameron
Käsikirjoittaja: James Cameron
Pääosissa: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Peter Mensah, Laz Alonso, Wes Studi, Stephen Lang, Matt Gerald
Elokuvan pituus: 165 minuuttia
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu: www.avatarmovie.com

kaista

Vuoden suurin ensi-iltaelokuva on ohjaaja James Cameronin vuosikausia työstämä Avatar. Elokuvafanit ovat saaneet odottaa tätä sci-fi-fantasiaa lähes yhtä kauan kuin musadiggarit saivat vartoa Guns N’ Rosesin Chinese Democracy -albumia. Onneksi Cameron on kuitenkin tehnyt huomattavasti parempaa työtä kuin Axl Rose. Avatar ei mullista elokuvailmaisua kuten ennakkoon väitettiin, mutta erittäin toimiva, viihdyttävä ja kaunis elokuva se on.

Avatarin tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2154, planeetalle nimeltä Pandora, jolla esiintyvää älymetallia ihmiskunta louhii ratkaistakseen maapallon energiakriisin. Alaraajahalvaantunut merijalkaväen sotilas Jake Sully (Sam Worthington) lähetetään Pandoralle suorittamaan kuolleelta veljeltään kesken jäänyttä tehtävää. Koska Pandoran ilmakehä on ihmiselle myrkyllistä, siirretään Jaken tajunta veljeään varten luotuun avatar-kehoon, joka on sekoitus ihmis-DNA:ta ja planeetan paikallisen humanoidirodun DNA:ta. Miehen tehtäväksi tulee luoda kontakti na’vi-heimoon, joka on hyökännyt jatkuvasti alueellensa tunkeutuneita ihmisiä vastaan yhteisöään puolustaakseen.

Avatarin Tanssii susien kanssa ja Viimeinen samurai -elokuvista tuttu juonikaava on melko ennalta arvattava, mutta se ei elokuvanautintoa haittaa. 165 minuutin kestostaan huolimatta Avatar jaksaa kiinnostaa liki alusta loppuun. Tästä käy toki kiittäminen itse elokuvan ohella sen huikeita 3D-tehosteita, jotka pitävät katsojan mielenkiintoa hyvin yllä. Avatarin esittelemät 3D-ratkaisut eivät uudista elokuvailmaisua ennakkohehkutusten mukaisesti, mutta toki Avatar eräänlainen virstanpylväs on ainakin erikoistehosteiden osalta.

Taru Sormusten Herrasta -elokuvien Klonkku oli – ja on toki edelleen – hieno saavutus WETA:lta, mutta tulevaisuudessa erikoistehosteiden laatua tullaan väistämättä vertaamaan Avatarin CGI-ratkaisuihin. Tietokoneella luotujen hahmojen ohella tarjolla on kokonainen maailma, jota esitellään upeiden maisemakuvien kautta. Avatar onkin elokuva, joka pitää käydä katsomassa elokuvateatterissa. 3D:nä, jos mahdollista, mutta myös perinteinen versio tarjoaa nautinnollisen elokuvaelämyksen.

Avatarin ajatusmaailma on muodikkaan ympäristöystävällinen. Oletan, että esimerkiksi Hayao Miyazakin Princess Mononoke on taikametsineen Cameronille tuttua kauraa. Näin luontoystävällistä elokuvaa ei olisi osannut odottaa ohjaajalta, jonka aikaisemmat filmit ovat olleet monesti teknologian ylistyslauluja. Tällä kertaa sotilaat aseineen edustavat kuitenkin pahaa, toisin kuin vaikka Aliensissa (1986). Avatarissa voi myös nähdä sävyjä kolonalismikritiikistä, mutta onneksi Cameron ei ole lähtenyt tätä puolta elokuvastaan alleviivaamaan. Avatar on pitkälti puhdasoppinen satu – ja hyvä niin. Typerämpi ohjaaja olisi voinut huitoa sormellaan vaikkapa Irakin suuntaan, mutta ei Cameron, mistä suuri kiitos. Piilopoliittisia viihde-elokuvia riittää Hollywoodissa jo ihan tarpeeksi.

Avatarin näyttelijöistä parhaiten mieleen jäävät Terminator: Pelastuksessa kesällä esiintynyt, mutta edelleen melko tuntematon Sam Worthington, ihastuttavalle na’vi-neito Neytirille eleensä ja kasvonpiirteensä lainannut Zoe Saldana sekä tiedenainen Sigourney Weaver, joka tuo pelkällä olemuksellaan mielikuvituksekkaalle elokuvalle sen kaipaamaa uskottavuutta.

Valitettavasti on kuitenkin todettava, että ihmishahmot eivät ole Avataria tehdessä kovin paljon Cameronin suurennuslasin alla viihtyneet. Aika moni hahmoista jää väistämättä karikatyyriksi (mm. Michelle Rodriguezin pilotti Trudy Chacon ja Stephen Langin sinänsä mainio eversti Miles QuaritchI). Elokuvan keskiössä on tarina ja ennen kaikkea Pandora-planeetta sekä na’vi-heimo. Ratkaisu on sinänsä viisas, koska juuri nämä elementit ovat Avatarin kiinnostavimpia. Silti ihmishahmoja olisi voinut syventää edes hieman enemmän, sillä nyt jopa keskiössä oleva Jake Sully uhkaa jäädä tietokonepelin sankariksi.

Avatarin suurin haaste on saada katsoja ostamaan sen tarjoamat visiot. James Cameronin lempilapsi onkin suorastaan naurettavan helppo maalitaulu kaikenlaiselle kritiikille. Synkistelevien supersankarielokuvien ja teinikirjallisuusfilmatisointien aikakautena sadunomainen fantasiaseikkailu, joka sisältää vain loppupuolella puhdasta sci-fi-toimintaa, on melkoinen kummajainen. Jos on valmis hyväksymään ja uskomaan näyn kolmimetrisistä jättihumanoideista lentämässä diskolohikäärmeillä neonvärisen metsän yllä, on Avatar loistavaa viihdettä. Muille elokuva on varmasti aika vaivaannuttava kokemus vauhtiin päästyään.

James Cameron siis tarjoaa Avatarissa mielikuvitusrikkaan maailman, mutta vaatii mielikuvitusta myös katsojilta. Tällainen katsojan haastaminen on aika rohkea veto satojen miljoonien dollarien elokuvalta. Uhkapelistä huolimatta mikään ei muuta sitä tosiasiaa, että Avatar on toteutettu uskomattoman taitavasti pienimpiä yksityiskohtia myöten. Se ei tule olemaan samanlainen yleisömagneetti kuin Titanic tai Terminator 2, mutta kohderyhmäänsä Avatar tulee kolahtamaan ja kovaa!

PlusMiinusNolla

+ Kaunis maailma, upeat tehosteet ja 3D
+ Jos katsoja osaa pitää mielensä avoimena (unohtakaa nyt saatana jo ne smurffivertaukset), on luvassa mukaansatempaava seikkailu
+ Cameron osaa ohjata selkeitä toimintakohtauksia digihahmoilla, toisin kuin vaikkapa Michael Bay
– Ei välttämättä uppoa koko kansaan (tosin liekö tuo nyt niin huono asia)
– 3D-lasien pitäminen päässä 165 minuutin ajan on etenkin rillipäille tuskaisa kokemus

 

Keskustelu

31.

juuri näin, ei pidä mennä kattomaan tätä elokuvaa jos ei oikeasti omista vilkaustakaan mielikuvitusta pääkopassaan.

paras elokuva ikinä.

20.1.2010 klo 15.22, kakkiainen (vierailija)

Eikös 3D elokuvat ja elokuvat yleensä ole juuri sitä varten ettei tarvi käyttää mielikuvitusta.

musta avatar on aivan p*ska elokuva.en tajua mitä te ihmiset näätte tossa muka niin ”parhaassa” elokuvassa.avatarissa ei muuta tapahdukkaan kuin jotain tulevaisuuden olentojen hömppän pömppää.titanic on todella paljon parempi elokuva kuin tommonen avaruusolento elokuva.:) ei muuten sitten mitään jatkoa tolle kiitos.

Oli kyllä todella hyvä elokuva, oli paljon parempi ku luulin. 3D:nä jännittävä ja hyvin tehty. Ei ollut viimeinen kerta ku katsoin ton leffan!

Oli kyllä niin upea leffa. Yllätyin jopa itse, sillä alun perin tarkoitus oli mennä kokemaan vain tuo 3D, mutta elokuva olikin oikeasti hyvä =D

@36. Tuskin taisit katsoa elokuvaa loppuun asti jos et tuota tiedä…

joo oon samaa mieltä en kans ymmärtäny sen äijän kohtaloo >:D

mut hei haluuks joku selittään mul et kuoliks se jake sii lopus? :”D muute oli kyl aiva ihana leffa mut toi vaa jäi vaivaan…

Jos omasta pääkopasta mielikuvitusta löytyy, niin kannattaa ehdottomasti käydä kattomassa… itse nähnyt elokuvan jo 5 kertaa putkeen (myös 3D), mutta vieläkin jaksaa kiinostaa.

ihan huippu elokuva ja maisemat 3D:nä aivan mahtavat. hyvä että pysy leffas kärryil ku katteli vaa niit maisemii :DDD

aivan mahtava leffa. kävin kattoon about 2 viikkoo sitten ja oon edelleen sen pauloissa. ei ole yksikään leffa aikaisemmin tehny muhun tällaista vaikutusta. meen taas katton uudestaan 3D version oli tosi hieno =)

Aivan loistava, en voi muuta sanoa… Toinen tykkää toinen ei, siksi kaupan hyllyilläkin on niin paljon erilaisia murojakin…

juuri näin, ei pidä mennä kattomaan tätä elokuvaa jos ei oikeasti omista vilkaustakaan mielikuvitusta pääkopassaan.

paras elokuva ikinä.

Kaks kertaa jo käyny katteleen sen ja erittäin hyvä miun mielest. Olihan se melko ympäripyöreet että juuri sen suuren Kotipuun alla oli isoin metalliesiintymä, mutta minkäs teet . Voishan sen homman miettiä erillätavallakki :) esim. iso kohde -iso esiintymä ;) heh. Mutta kuitenkin. . Oli yllättävää että elokuvassa kuoli sillai yhtäkkiä hyviä hahmoja tuosta vaan. En oo vastaavaa kohtausta missään muussa elokuvassa nähnyt. Pidän Cameronin mielikuvituksesta erittäin paljon. Sen äijän päähän mahtuu vaikka mitä. Jos saisin päättää kuka ohjaaja/käsikirjoittaja olisin, nii olisin todellakin James C. Pandora-planeetta on juuri fantasiaa täynnä ja Na´vi heimo aivan mahtava. Ite tykkään juuri tälläisistä elokuvista. Jatko-osaa kuulemma tulee ja aika moni fani on sanonu tai edes muuutama että he haluaisivät että se jatko-osa kertoo Na´vi heimon menneisyydestä. Mutta loistava elokuva oli ja on vieläki!

Pari kertaa nukahdin leffan aikana, juoni oli todella halpa rip-off kaikista tähän asti tehdyistä Disney-leffoista. Visuaalisesti ihan jees, joskin melkein 3h jököttäminen surkean leffan parissa epämukavat popcorn-rasvaiset lasit päässä aiheutti pientä fyysistä ja henkistä tuskaa. Kannattaa käydä tsekkaamassa 3d teknologia mutta itse leffa saa vaipua unohduksiin.

Olin vähän skeptinen kun en ollut ennen nähnyt 3d-leffaa, mutta Avatar ei ollut todellakaan mitään kikkailua vaan toimi elokuvana. Koko 3d jutun unohti kohta ja rupesi sananmukaisesti uppoutumaan leffaan. Juoni nyt oli tavallista scifi-tavaraa. Pahikset olivat muodikkaasti ekorosvoja, mutta jotakin humaania oli muitten kulttuurien kunnioittamisen sanomassa.
Ja kaunis tämä elokuva oli. Paljon mullistavampi kokemus kuin joku Jurassic Park aikoinaan.
4/5

”Se ei tule olemaan samanlainen yleisömagneetti kuin Titanic tai Terminator 2, mutta kohderyhmäänsä Avatar tulee kolahtamaan ja kovaa!”

Myönnetään, en uskonut että suuri yleisö ottaisi elokuvan näin ennakkoluulottoman hyvin vastaan. Vaan hyvä niin.

– Tatu Junni

”Ei tule olemaan samanlainen yleisömagneetti kuin Titanic ja Terminator 2”. LOL On sitten aika suuri kohderyhmä.

Tanssii susien kanssa eri vaatteissa.

Visuaalisuus: 5/5
Juoni, elokuvan lähes täydellinen neutraalisuus ja tosikkomaisuus: 1/5p

Kokonaisuutena 3/5.

Kannattaa kuitenkin tsekata 3D:nä, jos osaa laittaa aivot narikkaan.

”+ Cameron osaa ohjata selkeitä toimintakohtauksia digihahmoilla, toisin kuin vaikkapa Michael Bay.”

-> johtuu siitä että James kehitti tätä elokuvaa varten virtuaalikamerateknologian, jonka vuoksi kamera-ajot ovat ”aitoja” tai vähintäänkin aidonoloisia myös täysin synteettisessä ympäristössä.

Näytä kaikki kommentit

”Se ei tule olemaan samanlainen yleisömagneetti kuin Titanic tai Terminator 2, mutta kohderyhmäänsä Avatar tulee kolahtamaan ja kovaa!”

Kohderyhmä taisi tässä olla kaikki, mikäli lipputuloja katsoo :)
Loistava leffa, mielikuvitusta tukeva seikkailu johon uppoutui heti ja lopulta ei olisi halunnut Pandoralta lähteä.

Kaikki,jotka luulevat elokuvan olevan huono,koska siinä on niin paljon yliluonnollisia juttuja niin älkää sen perusteella arvostelko! Kaikki maailman elokuvat ovat yliluonnollisia sillä kaikki efektit on liioittelua, esim. auto ei räjähdä jos se tippuu rotkoon. Eikö sekin ole jo yliluonnollista? Jos ette tykkää yliluonnollisista elokuvista niin kannattaa siirtyä sci-fi-elokuvista mykkä elokuviin!

Niin ja itse menin katsomaan Avatarin viime perjantaina. Olin kuullut elokuvasta,että se oli kallis ja tiesin sen verran,että siinä on niitä ”sinisiä ukkeleita”. Kavereiden kanssa sitten menin katsomaan sitä. Kas kummaa tuijotin ruutua 2h ja katsoin kelloa ja olin innoissani, vielä 40min :))) TODELLA koukuttava leffa! KATSOIN leffan aivan itsekseni en puhunut sanaakaan kavereilleni. Yksi meistä viidestä ei tykännyt leffasta joten ei varmaan tykkääkkään koko Suomi. MENKÄÄ KATSOMAAN JA KOKEMAAN SE 3D:nä TEATTERIIN!

Kävin katsomassa ja oli aivan mahtava elokuva

Tennispalatsin 1 salissa 3D versio rivi 7 oli hieno kokemus

Kävin katsomassa ja oli aivan mahtava elokuva. Pitkään aikaan en oo tällästä nähny. Jaksoin kuin jaksoinkin katsoa koko leffan loppuun. SUosittelen kaikille elokuvan katsomista lämpimästi

Parikertaa kävin katsomassa ihan vertailun vuoksi (3d & 2d) niin graffat oli kyllä aika upeat.

ja mitä tulee ”neonväriseen metsään” niin useilla öttiäisillä on ihan oikeassakin maailmassa ”neonväriä” houkutuksena jne. Niin ei se ole niin kaukaa haettua.

itse näin sen että askeleet jne. alkoi hohtaa maassa olisi lähinnä kasvien puolustuskeino.

Ainoa mikä itseä otti silmään, oli eräs lentävä öttiäinen joka pyöri, aivot alkoi heti huutaa ettei tuossa ole logiikkaa…. :)

olihan juoni vähän heppoinen, mutta en kyllä oikein päässyt titanicissakaan syvälle henkilöhahmoihin.

Mutta jos pystyi LotR sarjan kattomaan ja piti vielä, niin helposti voin suositella tätäkin. kertaakaan ei tullut outoa oloa joka tulee kun katselee leffaa ja tajuaa että naamat on tietokone grafiikkaa (Kuten esim. BeoWulf2 leffan tapauksessa jossa koko leffa oli syvää myötähäpeää tekijöitä kohtaan :)

avatar on loistava elokuva, idea itsessään on todellinen neronleimaus. leffan teema, mielikuvitukselliset hahmot, fantasiamaailma ja sen yhdistäminen ”oikeaan maailmaan” sekä näyttävät tehosteet luovat kauniin ja puhuttelevan kokonaisuuden! itse vaikutuin elokuvasta saman tien!

elokuvan juoni on mielestäni hyvä, mutta kuten arvostelussakin sanotaan: se on melko ennalta arvattavissa. itse päättelin loppuratkaisun aika helposti, ja tietyt juonen käänteet tuntuivat jopa naurettavan clisheisiltä (jätän esimerkit kertomatta, jotten tekisi juonipaljastuksia), mutta toisaalta, nyt kun tarkemmin mietin, on avatarin onnellinen lopetus varmasti paras ratkaisu; ainakin se toimii ja varmasti vakuuttaa monet katsojat!

avatar on mielestäni hieman jopa yhteiskunnallisesti kantaaottava. siinä tuodaan esille, millaisiin tekoihin jotkut ihmiset saattavat olla valmiita vain omaa etuaan ajaakseen. miten jotkut tuhoavat muille tärkeitä asioita vain omat tarpeensa tyydyttääkseen. tämän tapaisia viittauksia reaalimaailmaan havaitsin runsaasti.
avatar on selkeä elokuva. vaikka uusia omituisia hahmoja ja asioita tulee koko ajan lisää, ne rakentuvat järkeenkäyvästi vanhan tiedon päälle. mitään ei ole liikaa, ja jokaisella asialla on oma tärkeä merkityksensä.

@15: jatko-osa ei todellakaan olisi mikään yllätys! kun avatarin lopetuskin on tuollainen ”nothing’s final!” – tyyppinen ratkaisu, ja kun miettii tuota terminaattorirotlaa, niin itse asiassa se tuntuu jopa pelottavan realistiselta ajatukselta. flopin riski vain on huomattavan suuri johtuen avatarin hyvyydestä. ennakko-odotukset jatko-osalta olisivat melkoiset, ja tästä on todella todella paha pistää paremmaksi!

3d kruunaa avatarissa kaiken! näin tehosteet ja yksityiskohdat pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. siinä salin keskiosassa lienevät ideaaleimmat 3d-paikat, ihan eturiviin ei ainakaan kannata mennä.

itse pidän elokuvista, joissa on hyvä juoni ja jonkinlainen viesti tai opetus; avatar on juuri sellainen. siksi onkin hauskaa, että nimenomaan cameron teki tällaisen elokuvan. olen tottunut näkemään cameronilta enemmän terminaattorityyppisiä räiskintäpätkiä, joista en niin pidä… avatar on itse asiassa nyt suosikkini cameronin leffoista. monet cameronfanit ovat varmasti eri mieltä, mutta mielestäni avatar on edistystä elokuvissa yleisesti ja suuri askel cameronilta parempaan päin.

On vain pakko yhtyä pääkirjoitukseen: räjähdykset ja metalli-kromikiilteet ovat grafiikan kannalta jo melko läpikaluttuja. Oli vaihteeksi todella virkistävää nähdä jotain uutta tässä kaupallisten elokuvien maailmassa, huolimatta siitä tosiseikasta että juoni oli ehkä hiukan ennalta arvattavissa.

Tehkää ihmeessä jatko-osa! (En siis tosissani tuota tarkoita, juoni toimii ihan hyvin sellaisena kuin se jo nyt on, kunhan pauhaan innostustani pihalle jossain järkevässä muodossa.)

4 / 5. Mahtavaa.

hyvä arvostelu, toisin kuin esim iltalehdellä.
itseltä 4-tähteä, tehosteille 5-tähteä.

”axl on jumala. piste.”

Totta turiset, kuomaseni.

Ysi riviltä (tennispalatsi 1) katseli ihan asiakseen leffaa. Kannattaa ehdottomasti stekata jos ei ole vielä 3D elokuvia nähnyt.

spedediktus, monien mielestä noin kuudes rivi edestä katsottuna on se paras 3D-paikka, mutta mielipiteitähän on monia. Ihan taakse ei kuitenkaan kannata mennä.

kannattaako kyseinen 3-D versio katsoa salin takana vai salin edessä?

Helvetin hyvä leffa. Kävin kattoo eilen ja oon vielki sen paulois, vaik en oo mikää scifi heppu. Tahtoo pelin tahtoo pelin ;)

oli nautinnollinen elokuva-ilta. Suosittelen katsomaan 3D-versiona.

vaikka en yleensä diggaa tällasista scifi-jutuista, sain leffasta ihan hyvän kuvan tän tekstin perusteella. en kyllä tunne näyttelijöitä, eikä juonikaan oikeen kolahda meikäläiseen, mutta leffa kiinnostaa niinku kokonaisuutena! varsinkin noi tietokonegrafiikkajutut vaikuttaa tosi siisteiltä! ihan paska tää ei joka tapauksessa voi olla! ainoo mikä tässä voi kusta, on tarina; niinku kommentissa 2 sanotaan, juoni voi olla aika tylsä. mutta ei tää kuitenkaan mikään skidien leffaa oo, eli ihan hyvillä mielin voi varmasti mennä katsomaan! ainakin on nähny jotain spesiaalii :)

kauhia ajatella että terminaattoreista ja alien leffoista menny tämmöisee roskaan. varmaa ihan toimiva leffa jos oot jotain 8v. juoniki menee niin loppuun käytettyä linjaa pitkin että arvaa jo nyt mitä leffasa tapahtuu

nätti arvostelu. 3D.ssä mennän ehdottomasti katsomaan!

toivottavasti ei oo liian hyvä leffa, sillä onhan noita hyviä 2d leffojakin viellä tulossa, mitä pitäis mennä jaksaa kattoo.

Muropaketin uusimmat