UUSIMMAT

Elokuva-arvostelu: Bangkok Dangerous

31.10.2008 07:06 | Olli Sulopuisto

Bangkok DangerousBangkok Dangerousista vastaavat Pang-veljekset, joiden The Eye oli vallan mainio kauhupläjäys. Ei mestariteos, mutta pelottava. Niinpä oli syytä olettaa, että veljesten uusintaversio omasta elokuvastaan voisi olla mukiinmenevää viihdettä.

Autosaattue kuljettaa miehen huoneeseen Prahassa. Samaan aikaan viereisessä rakennuksessa palkkatappaja nostaa kiväärin olalleen, tähtää ja laukaisee. Tilanteen purkauduttua masentunut ja/tai lakoninen Nicolas Cage toteaa ”Nimeni on Joe. Tämä on työtäni”.

Äänensävystä voisi kuvitella, että hän ajattelee sanovansa ”Nimeni on Nic Cage. Tämä on urani.” Bangkok Dangerous ei loista aivan kirkkaimpana timanttina Oscar-palkitun näyttelijän uralla. Viimeiselle keikalleen Thaimaahan matkustavan palkkatappajan tarina on innoton, vaaraton ja tylsä.

Alkupuolella elokuvasta tulee mieleen Dexter. Molemmissa on eleetön sarjamurhaaja, joka noudattaa sääntöjä ja on erittäin hyvä työssään. Varmemmaksi vakuudeksi tosin yhdestä uhrista mainitaan, että siinä sai mies ansionsa mukaan. Se on kyllä tosi kiva juttu, koska olisi ihan hirmun ikävää, jos hyviksiäkin ammuskeltaisiin kuoliaaksi.

Bangkokista löytyy juoksupojaksi pikkurikollinen Kong (Shahkrit Yamnarm). Vähän jo ehdin ihmetellä, miten pitkään elokuva viihtyi tämän mitättömän sivuhenkilön parissa, mutta arvon lukija jo arvasikin, että Kong saattaa vielä kohota arvoon arvaamattomaan.

Paikallisväriä tuo myös kuuromykkä apteekkiduunari Fon (Charlie Yeung). Jos yhtenä Joen säännöistä on, ettei saa kiintyä ihmisiin, niin paljostako lyödään vetoa Fonin kohtalosta?

Bangkok Dangerous

Ilmeettömiä palkkatappoja pelottavampi Cage onkin silloin, kun hän yrittää hurmata naista. ”It’s a… hawt”, hän mongertaa viehättävästi ruokapöydässä, niin kuin vain amerikkalaisen matkailijan stereotyyppi voi. Jotenkin kuvaavalta tuntuu, että kun kameran eteen sattuvat samaan aikaan sekä Nicolas Cage että norsu, eläin voittaa. Cage kun näyttelee niin maan vimmatusi, mutta norsu vain on.

Kun kerran Bangkokissa ollaan, mukaan on mahdutettu tujaus T&A:ta, joka on englanniksi fiini tapa sanoa, että tissit nähty. Elokuvaaja Decha Srimantra esittää paikan ikuisesti hailakkana suurkaupunkina. Cage on suurimman osan ajasta harmaa kuin kävelevä kuollut – mitä hän tavallaan onkin.

Eipä siitä näemmä välttämättä kummoista tragediaa synny, jos joku on kalmo alusta loppuun. Lähinnä sitä toivoo, että tuska päättyisi pian.

2/5

PlusMiinusNolla

+ varmaan ihan hyvin Bangkok
– ei kovin Dangerous
– Nicolas Cage

Bangkok Dangerous
(USA/Thaimaa 2008)
K15

Ohjaus Oxide Pang Chun, Danny Pang
Käsikirjoitus Jason Richman, Oxide Pang Chun, Danny Pang
Pääosissa Nicolas Cage, James With, Charlie Yeung, Shahkrit Yamnarm

Kesto 101 minuuttia