Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Benjamin Buttonin uskomaton elämä

20.02.2009 07:17 Olli Sulopuisto

Button-julisteAlkuperäisnimi: The Curious Case of Benjamin Button
Ohjaaja: David Fincher
Pääosissa: Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond, Tilda Swinton, Taraji B. Henson, Elias Koteas, Jared Harris, Jason Flemyng
Elokuvan pituus: 169 minuuttia
Ikäraja: K11
Käsikirjoittaja: Eric Roth
Elokuvan kotisivu: www.benjaminbutton.fi

2/5

Teoriani David Fincherin ohjaamista elokuvista kuuluu näin: joka toinen elokuva on huono ja joka toinen hyvä. Tarkemmin sanottuna parilliset ovat hyviä: Se7en, Fight Club sekä Zodiac, ja parittomat huonoja: Alien 3, Game, Panic Room ja – kyllä vain – Benjamin Buttonin uskomaton elämä.

F. Scott Fitzgeraldin novelliin perustuvassa tarinassa Forrest Gu– siis Benjamin Button syntyy vanhana, jää isänsä hylkäämäksi ja kasvaa nuoremmaksi vanhainkodissa. Elämänsä mittaan Gum– eiku Button näkee 1900-luvun historiallisia merkkipaaluja ja kohtaa ihmisiä, jotka opettavat häntä elämään hyvin.

Elokuvan todellinen tarkoitus taitaa olla kuitenkin esitellä Digital Domainin uusinta efektiteknologiaa, jonka avulla Brad Pittin kasvoista mallinnettu digipää on istutettu stunt-näyttelijöiden harteille. Kieltämättä jälki onkin melkoisen hienoa. Jar-Jarista, Klonkusta ja King Kongista on päästy taas hitusen lähemmäs todellisuutta, mutta varsin monessa kohtaa sitä jää ihmettelemään ja ihastelemaan samalla kun itse elokuva menee ohi.

Benjamin Button

Ei sillä, että Forre– Benjamin Buttonin uskomattomassa elämässä hirveästi missattavaa olisi. Koko homma on turhauttava niin monella tasolla, etten tiedä, mistä aloittaa. Ensinnäkin tarina on kääritty nykyajassa kuolinvuoteen äärellä tapahtuvaan kehyskertomukseen, jossa ei tapahdu mitään. Konkreettisesti ei mitään, ei vertauskuvallista tai muutenkaan.

Toisekseen Benjaminin ja Daisyn (Cate Blanchett) välinen suhde on oudon passiivinen. Tavallaan he tykkäävät toisistaan ihan hirmusti, mutta moro mun pitääkin tästä mennä ja nähdään taas hei joskus, jooko? Kiinnostu siinä sitten hahmoista, kun motivaatiot heiluvat kuin oljenkorjet tuulessa.

Kolmas ja kaikista turhauttavin syy on se, että Fincher on pirullisen taitava tyyppi. Hänen edellinen ohjauksensa oli Zodiac, joka toimi kuin vuosikertaviini – ensikatsomisella vähän hämmentävä, mutta ajan myötä monipuoliseksi paljastuva teos. For– Buttoniinkin Fincher on mahduttanut muutaman kohtauksen, jotka saavat haukkomaan henkeä. Ensimmäinen on runollinen näky ensimmäisen maailmansodan taistelukentiltä ja toinen aivan mahdottoman jännittävä toimintakohtaus toisesta maailmansodasta.

Valitettavasti niiden ympäriltä löytyy melkein kolme tuntia Forrest Gumpin käsikirjoittajan röpöttämää yhdentekevyyttä. Brad Pittin roolissa on tiettyä ideaa, koska hän on mahdottoman komea mies vielä nykyäänkin, mutta Blanchett tuntuu kyllä menevän hukkaan. Vaan ei syytä huoleen. Jos teoriani pitää paikkansa, seuraava Fincherin elokuva on silkkaa mahtavuutta. Tästä ei ole ainakaan vaikea petrata.

PlusMiinusNolla
+ digitaaliefektit
– käsikirjoitus. Okei, mikä käsikirjoitus? Missä draama?
– kehyskertomus, joka lisää 30 minuuttia jo muutenkin ylipitkään elokuvaan


Aiheesta lisää:

Äänestys: Mikä on suosikkisi Brad Pittin elokuvista?
Eniten Oscar-ehdokkuuksia (13 kpl) keräsi Benjamin Buttonin uskomaton elämä
Tutustu Benjamin Buttonin uskomaton elämä -elokuvan kuvagalleriaan