Elokuva-arvostelu: Eräs joulutarina

28.11.2008 13:01 | Hanna Näsänen

Eräs joulutarinaAlkuperäinen nimi: Un conte de Noël
Ohjaus: Arnaud Desplechin
Käsikirjoitus: Emmanuel Bourdieu & Arnaud Desplechin
Pääosissa: Catherine Deneuve, Jean-Paul Roussillon, Mathieu Amalric, Anne Consigny, Melvil Poupaud, Emmanuelle Devos, Chiara Mastroianni
Pituus: 150 min.
Ikäraja:
Elokuvan kotisivu: www.bacfilms.com/site/conte

3/5

 

Eräs joulutarina on elokuva erään ranskalaisen perheen joulunvietosta. Se ei kuitenkaan ole mikään lämmin ja pörröinen jouluherkistely. Muutaman päivän joululomasta kertova elokuva rakentuu useista pienistä tarinoista Vuillardin perhepiirissä. Jotkin tarinat saatetaan ratkaisuunsa, monet asiat jäävät vielä selvittämättä.

Ranskalaisessa Roubaix’n tehdaskaupungissa asuva Abel Vuillard (sympaattinen Jean-Paul Roussillon) otti vaimokseen huomattavasti nuoremman Junonin (Catherine Deneuve). Pariskunnan esikoinen Joseph kuoli pienenä leukemiaan, kun sekä pikkusisar Elizabeth (Anne Consigny) että uusi vauva Henri (Mathieu Amalric) osoittautuivat sopimattomiksi luovuttajiksi eikä heistä ollut veljensä pelastajiksi. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä kuopus Ivan (Melvil Poupaud).

Vuosikymmeniä myöhemmin joulu on lähestymässä ja Abel ja Junon toivovat aikuisten lastensa kokoontuvan yhteiseen joulun viettoon synnyinkotiinsa. Historia tuntuu toistavan itseään, kun jälleen yksi perheenjäsen tarvitsisi sopivan luovuttajan henkensä pelastamiseksi. Niin luovuttajan löytymistä kuin joulunviettoakin sotkevat vaikeat perhesuhteet ja vuosien jälkeen paljastuvat kaunat ja salaisuudet.

Arnaud Desplechinin elokuvia on Cannesin elokuvajuhlilla nähty jo useamman kerran, mutta Eräs joulutarina on ensimmäinen miehen teos teatterilevityksessä Suomessa. Eräs joulutarina kattaa muutaman päivän ajanjakson joulun ympärillä, mutta tuntuu siitä huolimatta rakentuvan useista pienistä joulutarinoista Vuillardin perheenjäsenten välisistä mutkikkaista suhteista. Osa tarinoista saavat onnellisen lopun, mutta monet vaikeimmista kysymyksistä jäävät ehkä lopullisesti selvittämättä. Loppujen lopuksi tuntuu kaikki palaavan Josephin kohtaloon.

Eräs joulutarina

 

Elokuvan tärkeimmäksi hahmoksi nousee Henri, joka tuntuu tavalla tai toisella olevan useimpien ongelmien taustalla. Elizabeth on Henrin taloudellisiin sekoiluihin vedoten häätänyt tämän perhepiiristä. Nyt perheen mustalammas kuitenkin kutsutaan mukaan juhlintaan ja ongelmat ovat väistämättömiä, kun tragikoominen hahmo touhottaa tilanteesta toiseen. Elizabeth ei suostu paljastamaan vihansa syytä, jos sitä edes enää muistaakaan. Abel-isä ja pikkuveli-Ivan yrittävät luovia riitapukareiden välissä.

Henrin ja Junonin suhde on kuitenkin perheen kummallisimpia. Äiti ja poika tuntuvat vihaavan toisiaan sydämensä pohjasta ja aiheesta käytävä kylmänrauhallinen keskustelu on elokuvan vaikuttavimpia kohtauksia. Näyttelijätärlegenda Catherine Deneuve ja Henria näyttelevä Mathieu Amalric, joka nähdään myös uuden Quantum of Solace -Bond-elokuvan konnana, tekevätkin elokuvan hienoimmat roolisuoritukset.

Ei elokuvan muidenkaan tähtien suorituksissa ole moittimista. Nuori Emile Berling Elizabethin ongelmaisena teinipoikana tekee herkän ja luonnollisen roolin. Ivanin vaimona nähdään Catherine Deneuven tytär Chiara Mastroianni. Pariskunnan kaksospoikia näyttelevät Thomas ja Clément Obled ovat loistavan luonnollisia kummallisina pikkupoikina, joiden makaaberi joulunäytelmä kokoaa perheen hetkeksi normaalia muistuttavaan tilanteeseen, vaikka pinnan alla koko ajan kuohuukin. Normaalina Vuillardin perhettä tuskin voi pitää. Jokaisella perheellä on kuitenkin omat kipupisteensä, minkä Desplechin kärjistetysti tuo esiin joulutarinassaan.

PlusMiinusNolla

– Kaikkine tarinoineen, kirjallisine ja elokuvallisine viittauksineen ja kerroksineen kaksi ja puolituntinen elokuva on paikoin uuvuttavaa ja hämmentävää katsottavaa.
+ Tragikoomisessa perhekuvauksesta on helppo poimia omasta perhepiiristä tuttuja vilauksia.
+ Loistava näyttelijäkaarti kannattelee jännitystä ylipitkässä elokuvassa.