Elokuva-arvostelu: Filth and Wisdom

06.11.2008 13:41 | Hanna Näsänen

Filth and WisdomYllätys! Filth and Wisdom ei ole sellainen pohjanoteeraus kuin Madonnan esikoisohjaukselta saattaisi odottaa. Seksileikeillä shokeeraamaan pyrkivä elokuva ei kuitenkaan onnistu tavoitteessaan.

Filth and Wisdom rakentuu Gogol Bordello -yhtyeen keulakuvan Eugene Hützin esittämän A.K.:n hahmon ympärille. Lontoossa asuva ukrainalaissyntyinen runoilijamuusikko haaveilee supertähteydestä. Menestystä odotellessaan hän elättää itsensä toteuttamalla Lontoon parempiosaisten miesten seksuaalifantasioita, joihin kuuluu erilaisia bondage- ja roolileikkejä.

Madonnan elokuva alkaa A.K.:n pelkistetyllä monologilla, jossa hän esittelee elämänfilosofiansa. Sen perusajatus on, että viisautta ei voi saavuttaa rypemättä saastassa, mistä elokuvan nimi. Pitkin elokuvaa A.K. nähdään saarnaamassa kummallisia ajatuksiaan, useimmiten kylpyammeessa istuen, oli hänellä vaatteet päällä tai ei. Loputtomat ja sekavat monologit ovat puuduttavaa katsottavaa ja niistä nauttinevat lähinnä punkteinit ja Gogol Bordellon fanit. Hütz on saanut kirjoittaa osan omista repliikeistään.

Filth and Wisdom

 

Elokuvan perusajatuksen esittelyn jälkeen nähdään välähdyksiä tapahtumista lontoolaisten ihmisten elämistä. Katsoja jätetään pitkäksi aikaa hermostuttavaan epätietoisuuteen tapahtumien yhteydestä. Ensimmäisen vartin jälkeen Madonna siirtyy perinteisempään kerrontaan ja loppua kohti elokuva lähenee koko ajan yhä vauhdikkaammin tuttua tarinan kaarta. Katsojalle on tietysti helpotus, kun elokuvan seuraaminen helpottuu, mutta samalla alkurakenne osoittautuu vain tekotaiteelliseksi kikkailuksi.

A.K. jakaa asunnon apteekissa työskentelevän Julietten (Vicky McClure) ja ballerina Hollyn (Holly Weston) kanssa. Juliette ei ole toipunut lapsena kokemastaan hyväksikäytöstä. Hän varastaa lääkkeitä työpaikaltaan ja haaveilee Afrikan lasten auttamisesta. Lismainen apteekkari Sardeep (Inder Manocha) on kyllästynyt perhe-elämäänsä ja nuuhkii salaa Julietten vaatteita. Myös A.K. salaa ihastuksensa naiviin Hollyyn, joka joutuu rahaa tienatakseen opettelemaan tankotanssijaksi.

Filth and Wisdom

 

Kolmikon alakerrassa asuu sokeutunut professori, jonka on ilmeisesti tarkoitus edustaa elokuvassa sitä ihmisjoukkoa, joka pyrkii viisauteen suoraan, kulkematta saastan kautta. Ja huonostihan siinä on käynyt. Traagista hahmoa villeine harmaine hiuksineen esittää monista brittituotannoista tuttu loistava Richard E. Grant. Filth and Wisdomissa hän tuntuu kuitenkin olevan väärässä paikassa. Toki Grant esittääkin sokeutumisen myötä elämänilonsa ja uransa menettänyttä runoilijaa elämässä vähemmän kultivoituneessa ympäristössä, mutta myös perinteisen näyttelytyylinsä ansiosta Grant eroaa cabaret-tason kollegoistaan.

Sekavuudesta ja Hützin ylipitkistä jorinoista huolimatta Filth and Wisdomissa on hauskojakin kohtauksia. Monet A.K.:n lausahduksista alkavat sanoilla – In my country, we have a saying, mitä seuraa toinen toistaan päättömämpiä mukasananparsia, joille huomaa nauravansa vastoin tahtoaan. Karhea kuvaus eroaa edukseen silotelluista Hollywood-tekeleistä, mutta ei riitä kannattelemaan sekavaa elokuvaa. Parasta Filth And Wisdomissa onkin Gogol Bordellon jännittävä mustalais- ja slaavilaisvaikutteinen punk-musiikki, jota kuullaan läpi elokuvan.

Elokuvaa katsoessa ei voi unohtaa, että sen tekijä on miljoonia ja taas miljoonia levyjä myynyt poptähti. Englantilaistuneen supertähden käsitys Lontoon nuhjuisemmasta puolesta on varsin silkoinen ja epärealistinen. Esimerkiksi tankotanssijan yhdessä illassa tienaama setelipinkka on yksinkertaisesti hulppea. Filth and Wisdomilla Madonna on pyrkinyt shokeeraamaan. Jos seksuaalisia perversioita olisi todella haluttu käsitellä, olisi pitänyt keskittyä niitä kaipaaviin asiakkaisiin, ei kysyntään vastaaviin palveluntarjoajiin. Viisautta elokuvasta on turha etsiä ja saastakin on turhan siistiä.

2/5

PlusMiinusNolla

+ Gogol Bordellon erikoinen musiikki on mukaansatempaavaa.
– Madonna on lähtenyt shokeeraamaan aiheellaan, mutta rahkeet eivät ole riittäneet todella repäisevän elokuvan tekemiseen.
– Näin pitkiltä monologeilta odottaisi jotain järkevää sanottavaakin.

Filth and Wisdom
(UK 2008)
K-13

Ohjaus: Madonna
Käsikirjoitus: Madonna, Dan Cadan
Pääosissa: Eugene Hütz, Holly Weston, Vicky McClure, Richard E. Grant, Inder Manocha

Kesto 85 min.

Muropaketin uusimmat