Arvostelu Ryan Reynoldsin tähdittämä Free Guy on vuoden hauskimpia elokuvia

12.08.2021 13:30 Helinä Laajalahti

Ryan Reynoldsin tähdittämä, julkaisunsa osalta nikotellut Free Guy on aidosti hyvän mielen elokuva. Se vie keskelle peliä, missä taustahahmo saa yllättäen tietoisuuden ja päättää pelastaa maailmansa.


Free Guy julisteEnsi-ilta: 13. elokuuta 2021
Alkuperäisnimi: Free Guy
Ohjaus: Shawn Levy
Käsikirjoitus: Matt Lieberman & Zak Penn
Pääosissa: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar, Taika Waititi
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K12


Ryan Reynoldsin tähdittämä Free Guy on elokuva, jonka julkaisu jumiutui ja sitä siirrettiin Covid-pandemian vuoksi useaan otteeseen. Komedian laatukin alkoi pitkän odotuksen vuoksi epäilyttää, mutta pelko on lopulta turha: Free Guy on vuoden 2021 aidosti sympaattisimpia ja hauskimpia elokuvia.

Free Guy on Matt Liebermanin (The Christmas Chronicles) ja Zak Pennin (Ready Player One, Avengers) käsikirjoittama komedia, joka sijoittuu Free City -nimiseen peliin. Pelissä asustaa Guy-niminen pankkivirkailija (Reynolds), joka on tottunut siihen, että jokainen päivä soljuu suhteellisen samaan malliin Mariah Careyn tahtiin. Näyttävän pankkiryöstön tapauksessa mennään vaan kiltisti maahan makaamaan ja odotetaan hetki jutellen mukavia Lil Rey Howeryn esittämän bestiksen, turvamies Buddyn kanssa.

Oikeasti Guy ei ole ihminen laisinkaan vaan NPC, Non-Player Character, taustahahmo, jolla ei pitäisi olla mitään vaikutusvaltaa pelin kulkuun. Guy ei kuitenkaan itse tiedä olevansa sellainen, ennen kuin hänelle sattuman kautta alkaa kehittyä tietoisuus itsestään ja ympäröivästä maailmasta.

Free Guy / Ryan Reynolds, Lil Rey Howery

Free Cityn, Guyn ja kaikkien hänen ystäviensä tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla. Pelin omistavalla Antwanilla (Taika Waititi) ei nimittäin ole aivan puhtaat jauhot pussissa. Yhdessä Jodie Comerin esittämän Millien/Molotov Girlin kanssa Guy ryhtyy pelastamaan maailmaansa.

Free Guyn tarina liikkuu kahdella tasolla: Guyn pelimaailmassa ja oikeassa elämässä, missä napin painalluksella ja töpselin seinästä irrottamisella voi saada valtavia mullistuksia aikaan. Waititin pelipomon maailmassa työskentelevät muun muassa pelikehittäjät Keys (Stranger Things -sarjasta tuttu Joe Keery) ja Mouser (Utkarsh Ambudkar), joilla on yhteys Millieen.

Free Guy / Jodie Comer

Elokuvan tarinallinen kaari on tuttuakin tutumpi: tavallinen talliainen nousee maailmaa pelastavaksi sankariksi kun kaikkea olemassaoloa uhkaa itsekeskeinen pahis. Disneymäisen onnellinen loppu. The End.

Shawn Levyn (Night at the Museum, The Internship) ohjaama Free Guy on kuitenkin aidosti hauska, maanläheisen lämminhenkisellä huumorilla valjastettu komedia, joka viihdyttää, viehättää ja vie hetkeksi pois ympäröivän maailman oikeista ongelmista.

Reynolds on jälleen kerran itselleen tyypillisessä (ja täydellisessä) roolissa herttaisen hölmönä kaverina, jolla on hyvä sydän, mutta joka onnistuu myös kasvamaan hahmossaan sen silti kyynistymättä liikaa. Näyttelijälle tyypillinen Deadpool-tyyppinen sanailu on jälleen mukana, mutta dialogi pysyttelee kaiken aikaa äärimmäisen kilttinä – ja siitäkin huolimatta, hämmästyttävää kyllä, silti toimivana ja hauskana.

Free Guy / Ryan Reynolds

Siirtymät kahden maailman välillä sekä Guyn kehitys näyttävät ja tuntuvat uskottavilta. Lisäksi Killing Eve -sarjastakin tuttu Comer on kahdessa keskenään hyvin erilaisessa roolissa elementissään. Käsikirjoituksen laatuun on oikeasti panostettu, eikä se mene elokuvan genrestä huolimatta aidasta läpi helpoimmasta kohden.

Free Guy on siinäkin mielessä suloinen elokuva, että vaikka sen tarina potkaistaan käyntiin romanttisesta kohtaamisesta elämän rakkauden kanssa, se jättää siirappisimmat romcom-kliseet käyttämättä. Höttöiseltä tuntuvasta komediasta kun kuoriutuu kaiken säheltämisen ja räjähtelyn keskellä välillä yllättävänkin syvällinen elokuva.

Free Guy on täynnä yksityiskohtia hieman samaan tapaan kuin vuonna 2018 julkaistu, Steven Spielbergin ohjaama Ready Player One. Myös cameo-rooleja on joukko A-luokan näyttelijöistä pelimaailman vaikuttajiin. Niitä ei kuitenkaan paria loppupuolen Disney-viittausta lukuunottamatta paiskata katsojan silmille ja hierota tämän naamaan väkisin.

Aluksi pelkältä aivottomalta kesäleffalta vaikuttavan Free Guyn voikin oikein mielellään katsastaa useammankin kerran kuin yhdesti – mitä kuvittelee kertakäyttöviihteeksi kasvaakin joksiksin kestävämmäksi.

FREE GUY

3,5/5
”Pelielokuvien ja kesäkomedioiden joukosta Ryan Reynoldsin tähdittämä Free Guy erottuu edukseen aidosti toimivana hyvän mielen elokuvana.”