Elokuva-arvostelu: Inception

19.07.2010 09:00 | Tatu Junni

Alkuperäisnimi: Inception
Ohjaaja: Christopher Nolan
Käsikirjoittaja: Christopher Nolan
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger ja Michael Caine
Elokuvan pituus: 148 minuuttia
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu: www.inception.fi

k

Kaksi vuotta sitten ilmestyneen Yön ritarin jälkeen Christopher Nolan oli tilanteessa, jossa hän saattoi tehdä mitä huvitti. Sellaiseen asemaan ohjaaja pääsee, kun elokuva tuottaa maailmanlaajuisesti yli miljardi dollaria. Ilmeisin valinta olisi ollut toteuttaa studiopomojen toiveet ja ryhtyä työstämään kolmatta Batman-elokuvaa, mutta koska Nolan ei ole mikään Michael Bay, päätti hän tehdä Inceptionin ennen kolmatta supersankarifilmatisointiaan. Lähtökohdistaan huolimatta kyseessä ei ole mikään välityö vaan yksi Nolanin parhaista elokuvista.

Oletko koskaan nähnyt unta, jossa näet unta? Tästä ajatuksesta, unitilan väärinkäytön uhista ja mielen arkkitehtuurin käsitteestä on syntynyt sci-fiä, toimintaa ja trilleriä risteyttävä Inception.

Elokuva kertoo Leonardo DiCaprion esittämästä Dom Cobbista, joka varastaa ihmisten salaisuuksia ja ideoita heidän unissaan yhdessä työryhmänsä kanssa. Sen syvemmälle elokuvan tarinaan on tässä arvostelussa turha mennä. Pariin lauseeseen ei Inceptionin juonta voi tiivistää jättämättä siitä paljon pois ja antamatta näin väärää kuvaa Christopher Nolanin monisyisestä käsikirjoituksesta. Elokuvasta ei myöskään ole hyvä tietää liikaa ennen saliin astumista, sillä oleellinen osa Inceptionin nautintoa on nähdä miten sen maailma rakentuu – ja hajoaa palasiksi, kirjaimellisesti.

Christopher Nolan leikittelee taas, hieman läpimurtoelokuvansa Mementon ja turhan vähälle huomiolle jääneen The Prestigen tapaan, tarinankerronnan eri tasoilla. Parhaimmillaan Inceptionissa ollaan unessa, jossa ollaan unessa, jossa ollaan unessa, jossa ollaan unessa. Tällä neljännellä unitasolla sitten vielä palataan menneisyyden tapahtumiin takaumien kautta. Sekavaa? Itseasiassa ei.

Kerroksellisuudesta ja näennäisestä sekasotkustaan huolimatta Inception pysyy kasassa aina täydelliseen lopetuskohtaukseensa asti ja pystyy siinä sivussa viihdyttämään katsojaa erinomaisesti. Elokuva tuskin on liian vaikeaselkoinen tukkoisemmallekaan putkiaivolle, mutta järin väsyneenä sitä ei kannata mennä katsomaan. Toisin kuin kesän muut Hollywood-ensi-illat, haastaa Inception katsojan pysymään valppaana jo ensiminuuttien aikana. 148 minuutin mittaisen elokuvan kohdalla tämä saattaa tietenkin olla melkoinen haaste, etenkin nykyiselle ADHD-sukupolvelle.

Inception on roolitettu ensiluokkaisesti. Leonardo DiCaprio tekee totutun laadukasta työtä elokuvan pääosassa, mutta yhtäläistä iloa tuottavat sivuosissa nähtävät Joseph Gordon-Levitt (500 Days Of Summer), Ellen Page (Juno) ja Cillian Murphy (Batman Begins). Kaikki kolme ovat taitonsa osoittaneita lahjakkaita nousevia nimiä, jotka saavat Inceptionista toivottavasti potkua urillensa. Etenkin Kolmas kivi auringosta -sarjasta tutun Gordon-Levittin soisi jatkossa saavan parempia rooleja kuin G. I. Joen kaltaisissa elokuvissa. Sen ei kuvittelisi olevan vaikeaa, sillä hänen painovoimattomassa tilassa tapahtuva toimintakohtauksensa on yksi hienoimpia elokuvahetkiä hyvään aikaan. Sitä katsellessa ei voi kuin harmitella ettei Gordon-Levittiä huhuista huolimatta valittu nimiosaan vuoden 2012 Spider-Man-elokuvaan.

Inception ei ole Matrixin pikkuveli, toisin kuin trailerit ja elokuvan mainosmateriaalit ovat osittain antaneet ymmärtää. Toki Inception käsittelee samoja teemoja kuin Matrix, Dark City, eXistenZ ja jopa Eternal Sunshine of a Spotless Mind, mutta on loppujen lopuksi isoeleinen ja äänekäs heist movie, jossa rosvojoukko suunnittelee nerokkaan juonen ja toteuttaa sen, vaikka kaikki uhkaakin alati mennä pieleen. Inceptionissa ei tosin tavoitella jalokiviä tai setelisäkkejä, vaan idean istuttamista ihmismieleen. Rosvojoukkokin on vähän eri kaliiberia kuin vaikkapa Ocean’s-elokuvissa. Leonardo DiCaprion esittämä pomo on aikoinaan uneksunnan vangiksi jäänyt ja luhistumispisteessä oleva lainsuojaton, jonka jengiin kuuluu muun muassa unimaailmoita luova teinityttö ja kilpailijansa imperiumin tuhoa halajava aasialainen liikemies.

Elokuva käynnistyy verkkaisesti, mutta päästessään käyntiin Inception tempaisee mukaansa. Mielenkiintoisen tarinan ja näyttelijävalintojen ohella tästä käy kiittäminen elokuvan lukuisia toimintakohtauksia ja näyttävillä erikoistehosteilla toteutettuja visioita mielen syövereistä. Myös rauhallisemmissa kohtauksissa on ryhtiä ja tunnelmaa, kiitos Hans Zimmerin musiikin. Saksalaissäveltäjä ei ole lähtenyt keksimään pyöräänsä uudelleen, mutta perusratkaisuillakin päästään tällä kertaa pitkälle.

”Ihmiset jotka pitävät Christopher Nolania älykkäänä elokuvantekijänä pitävät varmasti myös Pekka Himasen puheista. Yhtä paljon sisältöä”, totesi tuttavani hiljattain. Näkemys on mielestäni mielenkiintoinen, mutta sisältää samalla oletuksen siitä, että Hollywoodissa 160 miljoonalla dollarilla tuotetulta viihde-elämykseltä olisi aiheellista odottaa älykkyyttä.

Inception liikkuu samoissa syvyyksissä kuin lukion ensimmäinen filosofian kurssi, mutta elokuva ei myöskään ole pseudosyvällistä kuraa, kuten Hollywoodin vähänkään filosofisemmilla sci-fi-elokuvilla on helposti taipumusta olla. Inception on puhdasta viihdettä, joka on kuitenkin tehty ajatuksella. Se on kesäisten ensi-iltojen keskuudessa poikkeuksellista – Inception kuitenkin taistelee samoista katsojista idioottimaisten Sinkkuelämää– ja Transformers-elokuvien kanssa. Sokeiden valtakunnassa yksisilmäinen on kuningas, toteaisi Erasmus Rotterdamilainen.

PlusMiinusNolla

+ Poikkeuksellisen persoonallinen summer blockbuster
+ Laadukkaat näyttelijät oikeissa rooleissa
+ Kestostaan huolimatta viihdyttävä

 

Keskustelu

3 ja puoli tähteä.
En meinaa hankkia elokuva arkistooni.

Liian helposti ennakoitavissa oli juoni.

Kyseisellä arvostelijalla ei kyllä ole mitään hajua näyttelemisestä, jos DiCaprio muka hoiti roolinsa hyvin.

Tosi laadukas leffa. Ja todellakin istuessa elokuvateatterissa, en edes huomannut tuota Kahden ja puolen tunnin pituista aikaa. Se tuntui lyhyemmältä kun 45 minuutin oppitunnit.
Mutta todellakin on viiden tähden leffa.

Tosi laadukas leffa. Ja todellakin istuessa elokuvateatterissa, en edes huomannut tuota Kahden ja puolen tunnin pituista aikaa. Se tuntui lyhyemmältä kun 45 minuutin oppitunnit.
Mutta todellakin on viiden tähden leffa.

Upea leffa!!! Olen yllättänyt itseni useasti miettimästä leffaa näin jälkeenpäin. Ei siis tusinakamaa. Useita koskettavia kohtauksia. Aion ostaa DVDn ja katsoa sen kunnolla uudelleen. Leffa-arvio oli asiallinen, hyvä ettei kerrottu enemmän juonesta, sillä jokainen varmaan löytää eri juttuja leffasta.

Tätä leffaa ei kannata missata! Älykäs juoni, joten valppaana pitää olla koko leffan ajan! Leffan pituus ei ole ongelma, koska juoni ei tyssää missään kohtaa. SUOSITTELEN!

Elokuva oli kyllä omalla tavallaan viihdyttävä, mutta valitettavasti hyvin kliseinen, ennalta-arvattava ja mielikuvitukseton. Minua oikeastaan häiritsi kovastikin se että juonessa pysyi niin hyvin mukana, loppukohtaus oli arvattavissa jo hyvissä ajoin ennen loppua eikä elokuvassa mielestäni ollut mitään kovin syvällistä. Jos pidät räiskinnästä, paukuttelusta ja takaa-ajoista, tämä voi olla elokuva sinulle.

Yksi Nolanin parhaista elokuvista. Helposti paras!
hyvä ar ostelu

Kävin tänään (tai nyt jo eilen) katsomassa tänään, ja olin hämmästynyt. Inception on paras elokuva pitkään aikaan. Kirjaimellisesti monitasoinen ,yllättävä ja koskettava. Aion ehdottomasti ostaa DVD:n.

Alussa ehdin jo miettiä, että miten jaksan vielä kaksi tuntia istua, mutta mitä pidemmälle päästiin, sitä paremmaksi leffa muuttui. Katsoessa täytyi tosiaan pysyä koko ajan valppaana, että juoni meni perille, mutta se kannatti. Suosittelen lämpimästi.

Hyvä arvostelu siis. : D

Viiden tähden leffa.
Häikäisevä, yllättävä, ihmeellinen.

Hyvä arvostelu, hyvä leffa, suosittelen jos tykkäät Matrixista. Ja muutenkin.
Teatterissa oli enimmäkseen aikuisia. 13 v en nähnyt yhtään. Juoni on luultavasti sen ikäisille hieman monimutkainen ja siitä voi tulla nuoremmille ongelma eikä jaksa seurata -> lukion eka kurssi :)
Etiikkakin on hieman kyseenalaista. En suosittele katsomista jos on henkisellä puolella ongelmia; Saattaa saada huonojam ajatuksia XD

Vähän sellaisen käsityksen tästä arvostelusta tosiaan saa, että elokuvissa käyvät ainoastaan nuoret, eivät aikuiset. Itse olen kuitenkin nähnyt tasapuolisesti kummankin ryhmän edustajia teattereissa riippumatta elokuvan kategoriasta. Kyllä kriitikoiden pitäisi huomioida kaikki katsojat eikä vain jokin tietty kohderyhmä. Ihmiset käyvät katsomassa, mikä kiinnostaa, eivät he ajattele että en mene tuota filmiä katsomaan, kun en kuulu siihen kohderyhmään, jolle se on ”etupäässä” suunnattu.
On tämä kaiketi käytävä istumassa, vaikka trailerin perusteella vähän oudolta ja sekavalta vaikuttaakin, mutta ei olisi ensimmäinen kerta, kun traileri harhauttaa.

ADHD sukupolvi tuli tekstistä esiin aika rajusti. Oikeastaan, se kiljui ja raapi tiensä esiin tekstistä. Luulin lukevani elokuva arvostelua, en uutta palopuhetta aiheesta joka on puitu useammin läpi kuin Matti Vanhasen suhdeasiat lööpeissä. Herätkää nyt hyvät ihmiset todellisuuteen, ja ymmärtäkää että eihän lähellekkään Kaikki nuoret ole hulluja ja räkiviä skeittari poikia. Viisaita ihmisiä on ihan meidän nuortenkin keskuudessa. Ja torvia ja dorkia myös aikuisten keskuudessa. Olen tällä hetkellä duunissa jossa Aikuiset ihmiset kiroilevat ja sikailevat kovaan ääneen, haastavat riitaa ja heittelevät paperitolleroita…Joten kertokaapa mulle, missä kohtaa Kaikista aikuisista tuli Einsteineja ja Kaikista nuorista jälkeenjääneitä kasviksia? Kyllä pahaa tekee lukea ja kuulla tollasta tekopyhyyttä ja stereotypisoimista aikuiselta ihmiseltä nettisivustolla…

”Inception kuitenkin taistelee samoista katsojista idioottimaisten Sinkkuelämää- ja Transformers-elokuvien kanssa. Sokeiden valtakunnassa yksisilmäinen on kuningas, toteaisi Erasmus Rotterdamilainen.”

Kuka idiootti maksaa Transuista ja vanhoista akoista? Inceptionista voisi jopa maksaa sitten BD:n verran. Hyvä arvostelu.

Muropaketin uusimmat