Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Kauneuden valta

02.01.2009 07:55 Olli Sulopuisto

Kauneuden valtaAlkuperäisnimi: Elegy
Ohjaaja: Isabel Coixet
Pääosissa: Ben Kingsley, Penélope Cruz, Dennis Hopper, Patricia Clarkson, Peter Sarsgaard, Deborah Harry
Elokuvan pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K11
Käsikirjoittaja: Nicholas Meyer
Elokuvan kotisivu: http://www.samuelgoldwynfilms.com/

3/5 

Consuela Castillo vaikuttaa David Kepeshin mielestä täydelliseltä naiselta: nuori, kaunis ja halukas. Häntä ei haittaa 40 vuoden ikäero eikä se, että Castillo on entinen oppilas. Kepesh haluaa naisen.

Kepesh ja Castillo ovat kirjailija Philip Rothin luomuksia, ja jos alkuperäisteoksen lukeneita on uskominen, elokuvan hahmot eivät täysin vastaa pienoisromaanin sivuilla asuvia kaimojaan. Niinpä on onni, että Kepeshiä esittää Ben Kingsley ja Castilloa Penélope Cruz. Näyttelijät ovat nimittäin tämän elokuvan paras puoli.

Kepesh on Rothin lukijoille tuttu hahmo ja meille muille limainen tuttavuus. Nyt jo liki eläkeikäinen mies on elänyt kukkaislasten keskellä 1960-luvulla. Hänellä on täysi-ikäinen poika (Peter Sarsgaard), mutta heidän välillään ei ole mitään. Naissuhteetkin Kepesh hoitaa fire & forget -periaatteella. Pisimpään on kestänyt puhtaan fyysinen yhteys Carolyniin (Patricia Clarkson). Ainoa ja/tai paras ystävä on runoilija George O’Hearn (Dennis Hopper), suuri amerikkalainen taiteilija.

Kauneuden valta

Kauneuden valta on jokseenkin sievistelevä elokuva, tai kuten leffan Espoo Cinéssä nähnyt ystäväni totesi, ”aikamoista tunnepornoa”. Castillo ja Kepesh pyörivät toistensa ympärillä itsetuhoisesti, yhteen tuomittuina ja erilleen kuuluvina. Kaiken taustalla vaikuttaa erään suomalaisen lausuma suuri totuus ”elämä on kuolemista”.

Isabel Coixet ei ehkä ole saanut tekstistä kaikkea irti, mutta näyttelijät loistavat hänen ohjauksessaan. Kingsley on pahimmillaan yhtä kliseisen maneerinen ja laskelmoiva kuin joku Al Pacino tai Robert De Niro, mutta onnistuessaan hän on kylmäävä sekä hurmaava, molempia samaan aikaan.

Cruz on rooliinsa aivan liian vanha, mutta täysin vastustamaton. Hän on kuin ei tajuaisi hurmaavuuttaan ja haavoittuvaisuuttaan, ikuinen luonnonlahjakkuus. Mainiona kolmantena pyöränä rullaa Hopper, iäti impulsiivinen näyttelijä.

PlusMiinusNolla

+ ohjaaja on saanut näyttelijät mahtavaan vireeseen
– sentimentaalinen kuin siirappiin valettu yksisarvinen


Aiheesta lisää:

Cruz, Kingsley ja Hopper samassa leffassa

Almodóvar aukoo uusia uria

Elokuva-arvostelu: Volver

Elokuva-arvostelu: Vicky Christina Barcelona