Elokuva-arvostelu: Kerran vielä, Harvey

10.04.2009 09:35 | Hanna Näsänen

Kerran vielä, HarveyElokuva-arvostelu: Kerran vielä, Harvey
Alkuperäinen nimi: Last Chance Harvey
Ohjaus: Joel Hopkins
Käsikirjoitus: Joel Hopkins
Pääosissa: Dustin Hoffman, Emma Thompson, Eileen Atkins, Liane Balaban, James Brolin, Kathy Baker
Pituus: 92min.
Ikäraja: S
Elokuvan kotisivu: http://lastchanceharvey.com

3/5

Dustin Hoffmanin ja Emma Thompsonin tähdittämä Kerran vielä, Harvey on elokuva, joka antaa toivoa paremmasta huomisesta. Koskaan ei ole liian myöhäistä löytää onneaan.

Harvey Shine (Hoffman) ei ole menestynyt elämässään. Jazzpianistin ura jäi vain haaveeksi ja mies elättää itsensä säveltämällä mainosmusiikkia, mikä amerikkalaisessa kulttuurissa jostain syystä on niitä halveksituimpia ammatteja. Harveyn avioliitto on päättynyt avioeroon ja ainoa tytär viihtyy paremmin isäpuolensa kanssa.

Kun Harvey lähtee Lontooseen juhlistamaan tyttärensä häitä, antaa pomo ymmärtää, että takaisin tulon kanssa ei tarvitse pitää mitään kiirettä. Häiden harjoitusillallisellakin Harvey tuntee itsensä ulkopuoliseksi.

Lontoolaisen Katen (Thompson) elämä ei myöskään suju ongelmitta. Hankala äiti soittelee kännykkään kertoakseen naapurinsa olevan sarjamurhaaja. Äiti jaksaa piikitellä Katen sinkkuudesta ja työkaverikin yrittää naittaa ihan väärän tyyppisille kavereille. Kate on töissä Heathrown lentokentällä ja lounastauolla päähän potkittu Harvey tuppautuu hänen seuraansa. Tästä alkava parin päivän tunteiden täyteinen rupeama on Kerran vielä, Harvey.

Tarina kahdesta kohtalon yhteen heittämästä yksinäisestä ihmisestä suurkaupungissa ei häikäise omaperäisyydellään, mutta Thompsonin ja Hoffmanin loistavat ja repivän rehelliset näyttelijänsuoritukset tekevät elokuvasta keskivertorakkaustarinaa mielenkiintoisemman. Kaksikko tuntuu sukeltaneen hahmojensa nahkoihin ja elämään.

Keski-iän ylittäneillä ihmisillä on jo kaikenlaista lastia kannettavanaan ja syvällisissä keskusteluissaan Harveyn ja Katen on kohdattavat kokemusten synnyttämät pelot ja surut.

Kerran vielä, Harvey

Kerran vielä, Harvey on tavallisuudesta poikkeava Lontoo-kuvaus, sillä perinteiset maamerkit jätetään tällä kertaa rauhaan. Sen sijaan liikutaan turisteille tuntemattomammissa maisemissa ja ajellaan Heathrow Express -junalla. Brittien ja amerikkalaisten vastakkainasettelua sivutaan hauskalla keskustelulla, jossa Emma Thompson pääsee demonstroimaan kuuluisaa stiff upper lip –ilmettä.

Suurista tähdistä ja heidän saamastaan kangasajasta huolimatta ohjaaja Joel Hopkins on saanut elokuvasta hallitun kokonaisuuden. Kyseessä on vasta Hopkinsin toinen pitkä ohjaus, ja hän on myös käsikirjoittanut elokuvan. Avioerolasten ja uusperheiden ongelmat alkavat olla jo aika loppuun kaluttuja aiheita, mutta eron myötä unohduksiin jääneen isän näkökulmassa on jotain uuttakin. Keski-ikäisen ihmisen elämään tunkeutuva tylsistynyt äiti voi olla monelle liiankin tuttu juttu.

Kiusallisten tilanteiden kuvaajana Hopkins tuntuu olevan harvinaisen lahjakas. Katen kamalat sokkotreffit ja Harveyn tyttären häiden harjoitteluateria kiemurteluttavat katsojaa penkissä. Kotona tässä kohtaa olisi pakko lähteä jääkaapille, mutta leffassa ei sietämättömän myötähäpeän tunteita pääse pakoon.

PlusMiinusNolla

+ Thompson ja Hoffman pääsevät revittelemään heille kirjoitetuissa rooleissa.
+ Monasti nähty Lontoo vaihteeksi uudesta näkökulmasta.
– Iik! Emma Thompsonin samettinen hiusdonitsi tuo tunkkaisen tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä.