Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Kevytkenkäinen

27.03.2009 10:14 Hanna Näsänen

KevytkenkäinenAlkuperäinen nimi: Easy Virtue
Ohjaus: Stephan Elliot
Käsikirjoitus: Stephan Elliott ja Sheridan Jobbins (Noel Cowardin näytelmän pohjalta)
Pääosissa: Jessica Biel, Colin Firth, Kristin Scott Thomas, Ben Barnes
Pituus: 99 min.
Ikäraja: S
Elokuvan kotisivu:http://easyvirtuethemovie.co.uk/

3/5

 

Tällaisia elokuvia ei yksinkertaisesti enää tehdä. Tai näköjään tehdään. Priscilla – aavikon kuningatar -ohjaajan Kevytkenkäinen tuo lämpimän tuulahduksen iloiselta 30-luvulta.

Whittakerin perheen arki 1930-luvun Englannissa saa uutta potkua, kun perheen ainoa miespuolinen perillinen John (Ben Barnes) tuo uuden rouvansa tutustumaan kotikartanoonsa ja sen asukkaisiin. Larita (Jessica Biel) ei kuitenkaan miellytä anoppia. Hän on amerikkalainen ja vieläpä elättää itsensä kilpa-autoilulla, mikä ei tietenkään kunnialliselle naiselle sovi. Hyväksynnän saamista ei tietenkään auta naisen salamyhkäinen menneisyys.

Kevytkenkäinen perustuu Noël Cowardin samannimiseen näytelmään vuodelta 1925. Alfred Hitchcock ohjasi sen pohjalta mykkäelokuvan jo vuonna 1928. Tällä kertaa asialla on Priscilla – aavikon kuningatar -elokuvan menestyksen jälkeen unohduksen alhoon painunut Stephan Elliot, joka ohjaa nyt ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen.

Kevytkenkäinen

Nuorena John Whittakerina nähdään Narnian Prinssi Kaspianina esiin ponnahtanut Ben Barnes. Komistus istuu kyllä hyvin naivin ja varakkaan nuorukaisen rooliin. Häiritsevintä hahmossa on taipumus ratketa tuon tuosta laulamaan. Myös Jessica Biel istuu ulkoisesti täydellisesti kohtalokkaan amerikkalaisen rooliin. Eläytymistaito jättää kuitenkin toivomisen varaa.

Kristin Scott Thomas tekee loistavan roolin Johnin veemäisenä äitinä, joka roikkuu kynsin hampain pojassaan. Sympaattisempana, mutta ensimmäisen maailman sodan kokemuksistaan apaattiseksi kääntyneenä isänä nähdään Colin Firth, jolle tällaiset varttuneemman herran roolit istuvat jo brittien virallista ensirakastajaa paremmin.

Perheeseen kuuluvat myös Johnin sisaret. Marion (Katherine Parkinson) on takertunut menetettyyn rakkauteensa, nuori Hilda (Kimberley Nixon) toilailee niin kuin vain teinit osaavat. Huomion kuitenkin varastaa meillä ehkä parhaiten Minun perheeni -televisiosarjan kahjona poikana tunnettu Kris Marshall, joka esittää perheen joka ongelmasta selviävää sarkastista hovimestaria.

Kevytkenkäinen

Tuttuun brittityyliin Kevytkenkäisen puvustus ja lavasteet ovat viimeisen päälle nappiin. Aitoa tunnelmaa luovat myös elokuvaa säestävät aikakauteen kuuluvat jazz-suosikit, jotka on sovitettu ja levytetty uudelleen. Sekä Jessica Biel että Ben Barnes esittelevät ihan mukiin meneviä lauluääniään. Colin Firthkin luikauttaa jokusen säkeen lopputekstien aikana. Tuttujen jazz-klassikoiden uusien versioiden lisäksi soundtrackillä suupieliä ylöspäin kääntävät 1930-luvun tyyliin väännetyt Car Wash sekä Tom Jonesin ja Mousse T:n Sexbomb.

Kevytkenkäinen on raikas tuulahdus menneiltä vuosikymmeniltä ja kirjaimellisesti ottaen hyvän mielen elokuva. Elliot on tavoittanut vuosisadan alkuvuosikymmenien elokuvien viehättävän naivin tunnelman tekemättä kuitenkaan jäykkää kostyymidraamaa. Elokuva jaksaa aidosti naurattaa ja viihdyttää nykyihmistä.

PlusMiinusNolla
+ Kotoisa mutta raikas tuulahdus menneiltä vuosikymmeniltä.
+ Mainioita brittinäyttelijöitä omimmassa ympäristössään.
– Jessica Bielin kankea suoritus jättää toivomisen varaa.