Elokuva-arvostelu: Knight & Day

15.07.2010 15:12 | Hanna Näsänen

Knight & DayAlkuperäisnimi: Knight and Day
Ohjaaja: James Mangold
Käsikirjoittaja: Patrick O’Neill
Pääosissa: Tom Cruise, Cameron Diaz, Maggie Grace, Marc Blucas ja Paul Dano
Elokuvan pituus: 111 minuuttia
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu: www.knightanddaymovie.com

3/5

Agenttikomedia, jonka tähtinä nähdään Tom Cruise ja Cameron Diaz kuulostaa kieltämättä mahdolliselta mahalaskulta, mutta Knight & Day on itseasiassa varsin viihdyttävä toimintakomedia ja mainio, helppo kesäleffa.

Vauhdikkaaseen seikkailuun johtava tapahtumaketju alkaa pienellä lentokentällä USA:n keskilännessä. Mustilla aurinkolaseilla varustautunut Tom Cruisen esittämä Miller kuluttaa aikaansa kentällä ihmisiä tarkkaillen ja iskee silmänsä Cameron Diazin esittämään Juneen, joka kuljettaa matkalaukussaan auton osia.

Useimmiten jäykähkön vaikutelman tekevä Cruise on aiemminkin osoittanut yllättävää huumorintajua roolivalinnoillaan esim. Tropic Thunderin (2008) kaameana elokuvatuottajana, jonka kerrotaan saavan lähiaikoina oman elokuvansakin. Myös Knight & Dayn itsensä turhan vakavasti ottaville agenteille piruileva rooli yllättää positiivisesti, vaikkakin joissain kohtauksissa on vaikea erottaa esittääkö Cruise todella uskottavasti kornia superagenttia vai laukooko hän repliikkejään tosissaan. Esimerkiksi kohtaus, jossa Miller ihailee käsivarsillaan lepäävän tajuttoman tytön kasvoja silmäluomenkaan värähtämättä, kun taustalla makaava lentokone räjähtää kertovat kuitenkin elokuvantekijöiden herkullisesta huumorintajusta. Menestyneen MI-elokuvasarjan tähden esiintyminen agenteille naureskelevassa leffassa tekee vitseistä entistä herkullisempia.

Knight & Day

Knight & Day herkuttelee agenttielokuvien kliseillä ja vetää ne juuri sopivasti överiksi. Mukaan on saatu niin salaperäiset hallituksen agentit mustissaan, eurooppalaisen kaupungin kapeilla kujilla kopisevien kenkien tahdittama varjostus kuin matemaattinen nero, jonka keksintöä tavoittelevat niin valtion asevoimat kuin kierot asekauppiaatkin. Vastapuolena ei siis tällä kertaa onneksi nähdä mitään silkkana pahuutena kuvattua kansakuntaa.

Knight & Day -elokuvassa salaisten agenttien kamppailu- ja muut taidot yltävät välillä lähes yli-inhimilliselle tasolle. Hulvattomimmaksi touhu yltyy takaa-ajokohtauksessa, jossa Cruise roikkuu moottoritiellä kaahaavan auton katolla yhden käden sormilla ampuessaan toisella kädellä takaa-ajajia kohti. Yli uskottavuuden rajojen vedettyjen toimintakohtausten lisäksi Knight & Day on maustettu nokkelalla kuivalla huumorilla.

Knight & Day

Knight & Day on parodioimiansa elokuvia modernimpi miehen ja naisen roolien suhteen. Sen sijaan, että elokuvan naistähti olisi vain sankaria avustava kaunis nukke, löytyy Junesta yllättävää voimaa. Tähän saakka aivan tavallista elämää elänyt nainen tekee tunteettomaksi opetelleeseen agenttiin vaikutuksen sisullaan. Sankariagentti joutuu myös seikkailun aikana jättäytymään Junen käsiin ja luottamaan tämän kykyyn selviytyä.

Nelikymppinen Cruise on vielä uskottava raudanlujana ja salamannopeana agenttina, joka antaa pataan yhä uusille nimettömille ja vasta-agenteille ja ganstereille niin, että luut vain rusahtelevat. Onpa mies tehnyt itse kaikki stunttinsakin. Diaz vetää saman lievästi hupsun mutta tarvittaessa kovankin naisen roolin, josta on tullut hänen tunnusmerkkinsä. Kaksikon välillä tuntuu olevan hyvä kemia ja useimmiten hömppätasoltaan eroavissa elokuvissa esiintyvät näyttelijät ovat löytäneet sopivan keskitien.

Knight & Day

Ohjaaja James Mangoldin aiempien elokuvien lista on varsin hajanainen ja sen merkittävimmiksi saavutuksiksi nousevat tyyliltään tästä uusimmasta leffasta täysin poikkeavat nerokas Vuosi nuoruudestani (1999) sekä Walk the Line vuodelta 2005. Patrick O’Neill on ensikertalainen käsikirjoittajana ja se näkyy elokuvan turhan simppelinä juonena.

Elokuvan tapahtumia tahdittava musiikki on valittu taidolla. Herkullisen Gotan Projectin elektroninen tango kasvattaa jännitystä toimintakohtauksissa ja tuo elokuvaan mukavan modernin säväyksen.

PlusMiinusNolla

+ Agenttielokuvien parodiointi on enimmäkseen taidokkaan hienovaraista.
– Vitsit kaipaisivat kehystarinalta kuitenkin hieman haastavampaa juonta.
+ Gotan Projectin ainutlaatuinen musiikki tuo elokuvalle lisäpisteitä.

Keskustelu

Käytiin eilen illalla isommalla kaveriporukalla katsomassa, ja olihan se ihan ok leffa. Kannattaa katsoa, ei ehkä teatterissa, mutta viimeistään kun tulee DVD / Blu-ray

Muropaketin uusimmat